Gayrimenkul Satışı?

Üyelik
30 Haz 2005
Mesajlar
18
Vergi mükellefi olmayan bir şahsa ait dört adet daire vardır. Bu Dört dairenin Üç tanesi yaklaşık on senedir üzerinde kayıtlı olup bir tanesi İki sene önce alınmıştır.
Dört dairenin de 2005 yılında satılması durumunda ve iki sene önce alınan daireden elde edilen karın istisna sınırları içinde kalması durumunda 2005 yılı ile ilgili yıllık gelir vergisi vermeye gerek varmıdır.
Bildiğim kadarı ile gayrimenkul satışlarında Dört senelik bir istisna vardı...
Şimdiden teşekkürler...
 
Kod:
MÜKERRER MADDE 80.- (4783 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle değişen madde, Yürürlük: 1.1.2003 tarihinden geçerli olmak üzere 9.1.2003) Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançlarıdır. 
............
6. İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) 70 inci maddenin birinci fıkrasının (1), (2), (4) ve (7) numaralı bentlerinde yazılı mal (gerçek usulde vergiye tabi çiftçilerin zirai istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların, iktisap tarihinden başlayarak dört yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar (Kooperatiflerin ortaklarına bu sıfatları dolayısıyla tahsis ettikleri gayrimenkulleri tahsis tarihinde ortak tarafından satın alınmış sayılır.).
...............

4 nolu bent;

Kod:
Madde 70- Aşağıda yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradıdır. 
...............
4. Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,
..........
 
Sayın celilçağlar...

bahsettiğiniz durum , sayın Ogün Güneş'in aktardığı kanun maddesine değil , GVK Madde 37/4 'e göre vergilendirilir...Yani Ticari Kazanç hükümlerine göre...Mali idare , 1'den fazla gayrimenkul satışlarını ( eğer bina satışı değil ve tek bir kişiye yapılmıyor ise ) Mükerrer Madde 80'e göre değil , Ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirmek eğilimindedir....Bu durumda mükellefiniz için ticari kazanç mükellefiyeti açtırmanız gerekmektedir....KDV konusu işin artısıdır...
Farklı durumlar için... e-mail adresim
[email protected]


Saygılarımla....
 
Ticari kazancın tarifi:

Madde 37- Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır.

Bu kanunun uygulanmasında aşağıda yazılı kazançlar ticari kazanç sayılır:
.................
4. Gayrimenkullerin alım, satım ve inşa işleriyle devamlı olarak uğraşanların bu işlerinden;
.............
..............................................................................
açık bir madde, tebliğ bulamadım ancak bir takvim yılında birden fazla satışı maliye sayın devrim in belirttiği gibi ticari kazanç olarak kabul ediyormuş
 
Merhaba Arkadaşlar,

Gerçekten bu konu yargı ile vergi idaresinin ihtilaflarına sebep olan konulardan birisidir.

Ancak, pratik olarak şöyle bir formül bulunabilir.

"1- Bina dört yıllık süre geçtikten sonra, yüksek bir bedele toplu halde bir kişiye satılırsa, vergi olmayacak. Aynı bedele ya da daha düşük bedele birden fazla kişiye satılırsa, “ticari kazanç” sayılacaktır." Ş.Kızılot, Yaklasim, Ağustos 2005.

Yani binaların tamamı bir kişiye satılırsa, ticari kanç söz konusu olmayacaktır.

Binaların tamamını alan kişi de, bu binaları teker teker satarak, GVK 'nun değer artış kazancı hükümlerinden faydalanabilecektir. Söz konusu durumda ödenecek önemli tutarda bir vergi olmayacaktır.
 
ilgili konu hk.

o zaman binayı satın alan kişi teker teker satarken ticari kazanç olmayacak mı? :)
 
Sayın alihsan,

Hayır,

"MÜKERRER MADDE 80.- (4783 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle değişen madde, Yürürlük: 1.1.2003 tarihinden geçerli olmak üzere 9.1.2003) Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançlarıdır.
............
6. İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) 70 inci maddenin birinci fıkrasının (1), (2), (4) ve (7) numaralı bentlerinde yazılı mal (gerçek usulde vergiye tabi çiftçilerin zirai istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların, iktisap tarihinden başlayarak dört yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar (Kooperatiflerin ortaklarına bu sıfatları dolayısıyla tahsis ettikleri gayrimenkulleri tahsis tarihinde ortak tarafından satın alınmış sayılır.)."

hükmüne göre, binaları teker teker satan kişi, kanunun açık lafzına göre değer artış kazancı hesaplayacaktır. Fakat, ortada istisna tutarını aşacak tutarda bir kazanç olmayacağı için herhangi bir vergi yükümlülüğü doğmayacaktır.
 
Merhaba...

Sözkonusu olay ile ilgili muvazaalı bir çözüm....karar sizin...

Gayrimenkullerin sahibi , dairelerini eş çocuklarına bağışlar....Bağışlanan kişilerde...istedikleri rakama ...istedikleri zaman....istedikleri kişiye satarlar... Fazladan Tapu Harcı ve veraset ve İntikal vergisi...3 yılda ve 6 taksitte ödenir....Veraset ve İntikal vergisinin Oranı Eş ve çocuklara yapılan ivazsız intikallerde yarı yarıya uygulanır...Örneğin Emlak Değeri 120.000,00 YTL olan bir daire için 6.000,00 YTL veraset ve intikal vergisi 6 eşit taksitte ödenir....Tapu harcı...yanlış hatırlamıyorsam... bağışlarda binde 54 idi...
Tekrar sözlüyorum buradaki muvazaalı durum iyice araştırılmalıdır...
 
Üst