Geç Gelen İşçinin Çıkışı

kamalı

Katkı Sunan Üye
Üyelik
8 Ara 2007
Mesajlar
165
Konum
KAHRAMANMARAŞ
merhaba arkadaşlar

her gün sabahleyin işe 15-20 dakika geç gelen bir işçimiz var.defalarca sözlü uyarımıza rağman hala bu eylemini sürdürmektedir.artık kendisini işten çıkarmayı düşünüyoruz.hiçbir tazminat ödemek istemiyoruz.ben işçinin geç gelmelerini bir tutanakla sabitlesem.bunun için kaç tane tutanak tutmam gerekiyor.4857 sayılı yasanın 25 md.II.fıkrası h bendine göre yapsam bir sakıncası olur mu?veya böyle bir iş başından geçen var mı? yardımcı olursanız sevinirim.
 
Ynt: Geç Gelen İşçinin Çıkışı

25/II h maddesine göre yapabilirsiniz.Ancak tuttuğunuz şahitli tutanaklar yanında çalışandan alacağınız savunma ve vereceğiniz uyarı cezalarını da saklamanız sizin yararınıza olur.
Bu nedenle çıkardığınız çalışanın tazminat için dava açacağı kesin olduğundan dava drumunda işinize yarayacaktır.
 
Ynt: Geç Gelen İşçinin Çıkışı

Bu nedenden dolayı dava konusu olursa bence kazanır. Sık sık işe geç gelmek tazminatlı çıkış sebebidir.
 
Ynt: Geç Gelen İşçinin Çıkışı

İşbaşı sabah 8 de ise, çalışan 8:20 de gelmeyi alışkanlık haline getirdi ise,her sabah 08:00-08:15 arası günlük görev dağılımı yapılacaktır,çalışanların her sabah 08:00-08:15 arasında görevyerlerinde hazır bulunmaları zorunludur şeklinde bir bildirimde bulunup,gelmediği günleri de tutanak ve şahitlerle belgeleyip, savunmasını da alırsanız geç gelen çalışanın, hatırlatılmasına rağmen görevini yapmamakta ısrar etmesi nedeniyle sözleşmeyi sona erdirebilirsiniz bu durumda.Sonra varsın dava açsın arkadaş ;D
 
Ynt: Geç Gelen İşçinin Çıkışı

pers12'nin dediği doğru, tazminatlı fesih nedenidir. Tabii ki savunma alınıp ihtar verilmesi zorunlu.
 
Ynt: Geç Gelen İşçinin Çıkışı

doğru anladıysam işe devamlı geç gelen işçiye birde tazminatını veriyoruz öyle mi?
 
Ynt: Geç Gelen İşçinin Çıkışı

hangi dayanağa göre tazminat vereceğiz bilen varsa açıklasın lütfen
 
Ynt: Geç Gelen İşçinin Çıkışı

o zaman şu anlam çıkmıyor mu, istifa etmek isteyen işe geç gelsin bu arada tazminat hakkı olanlar da tazminatını alsın kanunen...
 
Ynt: Geç Gelen İşçinin Çıkışı

İşe geç gelmeyi alışkanlık haline getirmek iş sözleşmesinin feshi için geçerli sebeptir, ancak haklı sebep değildir. Geçerli sebep, işçinin işe iade davasını kaybetmesi sonucunu doğuran sebeptir. Haklı sebep ise tazminat hakkını ortadan kaldıran sebeptir. Bu durumda siz işçinin işine bu sebeple son verirseniz, sizin işçi işe iade davası açarsa kaybedecek, ancak tazminat davası açarsa (tazminatsız son verilmeişse) kazanacaktır. İşe devamsızlık iki gün üst üste veya bir ay içinde 3 gün ise haklı (tazminatısız) son verilebilir.

Harun Bey'in belirttiği gibi, devamsızlıkları mutlaka tutanakla tespit etmeniz gerekir. Selamlar.
__________________
Av.Abbas Bilgili


not:alıntıdır
 
Ynt: Geç Gelen İşçinin Çıkışı

saygıdeğer forum üyesi biz o zaman çalışanlara yeni bir yöntem öğretmiş olmuyormuyuz, daha iyi şartlarda iş bulmuş ayrılacak ama sen işe geç gelmeyi alışkanlık edin bu sayade de tazminatını da alırsın istifadan da kurtulursun hatta ihbar önelin bile olmaz..
 
Ynt: Geç Gelen İşçinin Çıkışı

bunu bir avukatla konuşmalısınız.ben yukarıda bir avukatın aynı sizin durumunuz gibi olan bir duruma verdiği yanıtı kopyaladım...ben bir avukat değilim...iş kanununda herşey açık ve net..yapacak bişi yok
 
Ynt: Geç Gelen İşçinin Çıkışı

Sn.aragoryou nun takılıp kaldığı geç gelme alışkanlığını nedeniyle sözleşme feshi durumunda çalışanın kıdem tazminatına hak kazanacağı kısmen doğrudur.Ancak iş kanununda da belirtildiği üzere iş sözleşmesi karşılıklı sorumluluk yükler.Çalışana verilen görevi zamanında yapma, işverene de yapılan işin karşılığında anlaşılan belirlenen ücreti ödeme zorunluluğunu doğurur.
Nasıl ki işveren ücreti zamanında veya kanunda belirtildiği şekilden farklı ,eksik ödeme yoluna gittiğinde çalışana tazminata hak kazandıracak şekilde sözleşme feshi hakkı kazandırıyorsa, başta kabul ettiği işi layıkıyla yapmayan işçiyi de, işverenin daha fazla zarar görmesini önlemek için tazminatsız fesih hakkı doğurur.Burada önemli olan niyet ve uygulamada izlenmesi gereken doğru yoldur.
İşçi 3 gün üst üste mazeret belirtmeden gelmezse, sözleşmesini sona erdirebilirsiniz,ama bunu vay efendim 3 gündür gelmiyor,yaşasın tazminatsız sepetlerim derseniz duvara toslama ihtimaliniz yüksektir.
3 gün gelmediğini tesbit ettiğiniz çalışana karşı bu hakkınızı kullanabilme süresi tanımlanmış 6 gün!Bu hakkı kullanabilme şekli belirlenmiş, savunmasını almak!Yani siz savunmasını almadan kapı önüne koyarsanız, karşınıza bir çok işveren tarafından beğenilmeyen iş kanunu çıkar ve size der evet arkadaş sen bu adamı işten çıkarmışın haklısın,ama yanlış yol izlemişin öde o zaman adamın tazminatlarını.
Diğer yandan sürekli geç gelen çalışana( aslında çalışmayana) katlanmak zorunda olmak elbette işveren otoritesi açısından kötüdür.Ancak bu kötü durumun nedeni en başta birçok işverenin masraflarını kısmak adına başvurduğu yasalarla belirtilenden farklı yollar değilmidir?Siz çalışana derseniz senin maaşını tam öderim ama ssk nı düşük gösteririm diye,daha en başında o kılıcı kendiniz başınız üzerinde sallamaya başlamışsınız demektir.
Geç gelen,görevini ihmal eden çalışanı, görevini yapması gerektiği konusunda tekrar uyarıp, neden yapmadığı konusunda savunmasını alır, tekrarlanması durumunda da sözleşmesini feshederseniz elbette hakkınız teslim edilir.
 

Benzer konular

Üst