Gece Çalışma + Fazla Mesai + Resmi Tatillerde Çalışma Ücretleri

Üyelik
5 Eyl 2013
Mesajlar
8
Konum
Ankara
Merhaba
Eşim Özel Bir Hastanede Sağlık Personeli Olarak (Sağlık Bakanlığına Diploması Bildirilmiş) Çalışmaktadır.
2 Güne Bir Gece Nöbet Tutmaktadır

Bir Hafta 4 - Bir Hafta 3 Nöbeti Vardır.

4 Nöbet Tuttuğu Günler den 1 Günü Pazara Denk Gelmekte ve Aralıksız 24 Saat Nöbet Tutmaktadır. Yani Pazar Sabah Başlayıp Pazartesi Sabah Çıkmaktadır.

Bu Durumda 1 Aylık Çalışma Saati Aşağıdaki Gibidir.

1. Hafta: (3 gün X 15 Saat) + (1 gün x 24 saat) = 69 Saat
2. Hafta: (3 gün x 15 saat) = 45 Saat
3. Hafta: (3 gün X 15 Saat) + (1 gün x 24 saat) = 69 Saat
4. Hafta: (3 gün x 15 saat) = 45 Saat
(Artık 2 Gün Vardır ve 1 Günü Eşime Bir Günü Diğer Nöbet Arkadaşına Aittir)

(Gün Sayısı 30 Gün Olarak Hesaplandığında ve Yukarıdaki Tablonunda Toplamda 14 Gün Olduğuna Göre Geriye 2 Gün Artmaktadır. Bu 2 Gününde 1 Günü Eşim, 1 Günü Diğer Nöbet tutan Kişi Tutmaktadır. Yani Toplamda Eşim bir Ayda 15 Gün Nöbet Tutmaktadır. Bu Durumda o 1 Günün pazar Gününe Rastlamadığını VArsayarsak 15 Saat daha Eklenmelidir.)

Toplam Saat:
69+45+69+45+ (15) = 243 saat

Görüldüğü Üzere Eşim Arta Kalan Üzerine Düşen 1 Günün Pazara Denk Gelmediğini Varsaydığımızda Ayda 243 Saat Nöbet Tutmakta ve Görev Yerini, Tek Başına çalıştığı için terk edemediğinden Dolayı, Ara Dinlenme İzni vs Gibi Bir Kavram Yoktur. Yemeğe Dahi Çoğu Zaman Çıkamamakta, Çıksa Bile 15 Dakikada Yemeğini Yeyip Görev Yerine Dönmektedir. (Maalesef Hasta Ortamlarında Sağlıkçıda Olsa Ara Personelde Olsa Durum Böyledir)

Kesinlikle Pazar Mesai Ücreti, Resmi / Bayram Tatili Ücreti vb Ayrı Bir Ücreti Yoktur.

Eşim Yaklaşık 2 Yıldır Çalışmakta ve Bunca Zamandır Bodro İmzalatılmamıştır.
Bodrosu Tutar Asgari Ücrettir. 200 TL Aldığı Ayrıca Prim Bodroda Gözükmemekte, Maaş ve Prim Ayın Farklı Günlerinde Banka Maaş Hesabına Yatmaktadır.

İşe Giriş Çıkışlarda Parmak izi Kullanılmaktadır.

Sorum Şu:
1-Fazla Mesailerini ve Resmi Tatil ve Pazar Tatili Ücretlerini Alabilir mi?
2-İspat Önemli Diyeceksiniz Ama Bu Durumda Yukarıdaki Gibi Olunca İspat İçin Ne gibi Bir Yol İzlenmesi Gerekir?
3-Yoğun Çalışma Şartları Gerekçe Gösterilerek İş Bırakılabilir mi? Tazminat Hak Eder mi?

Saygılarımla
 
Eşinizin iş sözleşmesinde fazla çalışma ücretleri ile ilgili ne diyor?
 
Sondaki sorularınızdan önce, eksik-hatalı tanımlamalarınız olduğunu söylemek isterim.
Eşinizin işyerine girdiği saatten çıktığı saate kadar olan tüm süreleri çalışma saatinden sayıyorsunuz ve tüm çalışmanın adını da nöbet olarak belirtiyorsunuz.

Eşinizin işyerinde bulunduğu saatlerin tamamı çalışma süresi olarak değerlendirilmez. En az 1 saat ara dinlenme süresi olmak zorunda olduğundan o bir saat ara dinlenme süresi çalışma süresinden düşülür.( ki çalışma süresine göre daha uzun sürelere çıktığı görülmekte kabul edilen ara dinlenme sürelerinin, 15 saat için 2,5 saat ara dinlenme süresi gibi)
24 saatlik bir çalışma diliminde hiç kesintisiz çalışıldığını söyleyebilmek pek mümkün olmasa gerek. Çay/kahve , sigara, tuvalet ihtiyacı, bir hava alma... çalışma süresinden sayamayacağınızdan bu tür ihtiyaçlar için bir süre ara dinlenme süresi olarak kabul edilmesi kaçınılmazdır. Belirtilen ara dinlenme sürelerinde çalışıldığını ıspat etmeniz gerekir.

Haftada 3 gün 15er saat işyerinde olmakla 45 saat yasal süre tamamlanmıyor haliyle, 3x2,5 saat günlük ara dinlenme süresi, 3x15 saatlik çalışma süresinden düşüldüğünde, 45-7,5=37,5 saat yapar haftalık çalıştığı saat! yani 45 saatin altında kaldı o hafta için.

2. hafta 69saat dediğiniz,
24 saatlik çalışma için de günlük 2,5 saat ara dinlenme kabul edilse,
(3x15)+24saat= ( 45-7,5)+(24-2,5)= 37,5+21,5 =59 saat çalışma süresi yapar.
Yani bir hafta 37,5 saat diğer hafta 52,5 saat çalışma ( en kaba haliyledir bu hesap ve 24 saat içinde kişinin 21,5 saat çalıştığını kabul etmez genelde mahkeme, hakkaniyet indirimi yapar o süreyi 14-15 saate düşürür, öyle kabul eder.)

37,5+59=96,5 saat 2 haftalık çalışma süresi, 96,5-90= 6,5 saat fazla çalışma olur 2 haftalık süre için.( örtülü denkleştirme)

Pazar çalışılmaz , çalışılırsa farklı ücret ödenir diye bir kural yok, hafta tatilinde çalışılırsa +1günlük ücret daha ödenir diyor iş kanunu. Çalışma düzeninden görülen o ki, eşinizin hafta tatili günü pazar değil, sizin için pazartesi ne ise eşiniz için de pazar aynı şey oluyor bu durumda; normal iş günü!

Kabaca bakıldığında 3 gün çalışıp 4 gün dinlenmek , ertesi hafta 4 gün çalışıp 3 gün dinlenmek; çok ağır çalışma şartları olarak gelmedi bana. Bu şekildeki bir düzende o günkü çıkış saati ile ertesi günkü çalışmaya başlama saati arasındaki sürenin önemi olacaktır yoğun çalışma şartı var mı yokmuyu belirleyebilmek için.

Sözleşmede fazla çalışma ücretleriyle ilgili bir madde tanımlanmamışsa, fazla çalışma gerçekten var ise ve ücreti ödenmiyorsa , kıdem tazminatına hak kazandıracak bir fesih sebebi olacaktır ama 24 saatlik nöbet günlerindeki kabul edilecek çalışma süresine dikkat etmek gerekir. Konuyu bir avukatla yüzyüze görüşmenizde fayda var, baktığınız gözle kendinizi %150 haklı gibi görüyorsunuz sanki ama durum öyle de olmayabilir gerçekte.
 
Kerem Bey Merhaba
Özel Sağlık Sektörü Bu Sekötörde Çalışanların Pişman Olduğu Ama Mecburen Çalıştıkları Bir Sektördür. Siz 2,5 Saat Ara Dinlenmeden Bahsetmişsiniz. Kabaca Örnek Vermek Gerekirse, Sağlık Kuruluşuna Muayneye ve tahlile Gittiğinizde Birde Durumunuz Acilse ve Birde sağlık Çalışanı Tek Başına İse ve ara dinlenmesinde ise Tepkiniz Ne Olur, Hele Birde 5 Acil Amaliyet İçin En Az 30 Kan Cross Yapılacaksa!!!
Bir İdrar Numnunesinin veya Gaitanın 15 Dk İçinde Tahlil Edilmesi Gerekiyorsa!!! Onuda Geçtim, Kalp Krizi Geçirme Şuphesi Olan Bir Hasta İçin Acil Troponin Çalışılması Lazımsa!!!

Bu Durumların Her An Olduğu Bir Yerde Acaba Ara Dinlenme Süresinden Bahsedilebilir mi?

Özel Hastanede Tam 3 Yılda Ben Çalıştım. Günlük 11 Saat, Ara Dinlenme Diye Bir Kavram yok Özel hastanede, Sadece 45 Dk Öğle Yemeği Molası Var.
Kaldıki İlk MEsajımda Eşimin Yemeğe Dahi Çıkamdığını da yazdım.

Ayrıyeten, Hafta Olarak Hesaplandığında Artan 2 Gün Olduğundan Bunun 1 Günü Diğer Kişi Bir Günüde Eşime Düşmekte.

Ayrıyeten Çalışma Zamanı Gündüz Değil Gecedir.

Siz Ara Zamanını İspat Edilmesinden Bahsetmişsiniz. Sağlık Sektöründe, Tek Çalışıyorsan ve Önemli Bir Bölümse Zaten, Orayı Terk Etmenizin İmkanı yok. Biz Ara Vermedik Deyip Kağıt Üzerinde Bunu Elbetteki İspat Edemeyiz. Ama Hastane Ara İzin Kullandı Diye Ayrıca Zaten İspat Edemez.

Ayrıca İş Sözleşmesi Yapan Özel Bir Sektör Elbet Vardır Ama Ben Yapanı Daha Görmedim. Belki Çok Büyük Kurumsallar Yapıyodur.

İlginç Olan Ne Biliyormusunuz?

Sabah 8 den Ertesi Sabah 8 e kadar haftada 2 gün nöbet tutan devlet memuru sağlık çalışanı geriye kalan (cumartesi pazar zaten tatil) 3 gün çalışmıyorlar. Haftalık 45 Saati Tamamladıkları İçin.

Belki Sizde Yazdıklarınızda Haklı Olabilirsiniz. Sonuça Kanun Bunu Diyor. Tabikide Tuvalet Yemek İhtiyacı Herzaman HErzaman Vardır.

Ama Çalıştığı Sektör Buna Tam Anlamıyla Müsade Eden Sektör Değil.
Sen 5 DAkika Hava Almaya Çıkarsın, daha 1. Dakika Dolamadan Telefon Çalar, Hasta Bekliyor Acil İn. Peki İnmiyorum Banane Ben Ara Dinlenme Molasındayım Deme Şansınız Olabilir mi :)
Heleki Bekleyen Hasta Kalp Krizi Geçiren Hastaysa :)

Ayrıca.
Uygulamada çay ve yemek molası olarak adlandırılan ara dinlenmesi işçinin çalışma yükümlülüğünün bulunmadığı, bu süreyi nerede ve nasıl geçireceğine serbestçe karar verebileceği bir zaman dilimi olarak tanımlanabilir[1].

Buraa Maalesef bu mümkün Değil. Yani Eşim Karar Veremez.

Ayrıca:

Yargıtay (9. HD. 12.05.2005 tarih ve E.2005/13812, K.2005/16497) kararına göre de; işçinin salt ara dinleme sırasında işyerinde bulunması önemli olmayıp, bu süre içinde ara dinlenme yokmuş gibi çalışıyor olması da gerekir. İşçinin ara dinlenme sırasında kendi isteği ile veya başka bir yere gitme imkânının o sırada fiziken mümkün olmaması nedeniyle işyerinde bulunması halinde söz konusu alacağa hak kazanması mümkün değildir.

Bu Durumda Fiziken Başka Bir Yere Gitme İmkanı Olduğu Halde, Tek Başına Olduğu İçin Hastane Olması Nedeniyle Maalesef Hastaneyi Kendi İsteği Olmadığı Halde Terk Edememktedir.

Ayrıca: Ara Dinlenmenin Kesintisiz Kullandırılması Gerekir ki, Sağlık Sektörün de Hele ki Tek Başına Çalışan Bir Kişinin Bunu Yapması Mümkün Değildir. (Nedenleri Yukarıda yazılmıştır.)

Son Olarak 24 Saat Kesintisiz çalıştığı Pazar Nöbetlerinde Kesinlikle Uyumasıda Yasaktır. Uyuyanlar Hakkında Tutanak Tutulmakta Günlüklerinden Bir Miktar Ceza Kesintisi Yapılmaktadır.

Mesajınızın Sonunda yazdığınız %150 Haklı Olsanızda Durum Böyle Olmayabilir Yorumunuza Küçük Bir Çıkartma Yapayım.
Bnce %150 Haklıyız. Ama Bunda İzlenilmesi Gerekn Yol Hakkında Fikirlerinizi Bekliyorum.

Saygılarımla
 
:) Sadece sıkıntı yaratabilecek bazı noktaları belirtmeye çalıştım,
ilk bakışta haklısınız elbette, hastanede acil serviste tek başına çalışmakta olan birinin 1 saat ara dinlenme (yemek+çay) kullanması mümkün olmaz denir buna şüphe yok, nasıl ara dinlenme kullanılmıştır derseniz, bir vatandaş olarak hemşire dr odasında gazetesini rahatlıkla okuyan dr un , kapının hemen önünde bağıra bağıra kıvranan hastaya arkasını döndüğüne, görevli hemşirelerin de dr hanım /bey şimdi gelecek içerde müdahalede dediklerine az şahit olmadım. Yani rende iki tarafa da sakat rendeliyor genellikle.

YArgıtaydan / mahkemeden bahsettim , hayatın olağan akışına ters , bir insanın 15 saat bulunduğu görev yerinde hiç ara vermeden 15 saat çalışmış olması mümkün değildir tarzı yaklaşımı varken,
%150 haklı olsanız da , %100 haklı çıkamayabilirsiniz dedim, o nedenle de salt kendi gözünüzden bakmak yerine 3.göz bakması daha doğru olacaktır diye düşündüğümden avukatla yüzyüze görüşmenizde fayda var herhangi bir aksiyona girmeden önce.
 
O Halde Burada Aksiyonumuzu Açalım
1 Ayda Toplamda Parmak okuyucunun Şahitliğinde Hastanede Geçirilmiş 15 Gün Buna Eş Değer Olan 243 saatimiz Var.

7,5 Saat üserine 1 Saat Ara İzin Olduğu Kanunen Sabitlendiğine Göre Toplamda 15 Saat Ara İzin Yapar ki,
243-15 = 228 Saat Yapar.
Hastanelerde Sıra Beklemeden Muayne Önceliği Bulunan Hakim, Acaba Kimi Haklı Bulur Bunu Önceden Kestirmek Mümkün Değil.
Ama 1 Ayda 228 Saati Parmak Okuyucu, Kameralar, Diğer Çalışanların Şahitliğinde Gören Hakimin Lehimize Karar Vermesi de Mümkün Gözükmekte.
BEn Olaya Mantık Çerçevesinde Yaklaşıyorum.
1 Gün Çalış bir Gün Yat Olduğunda 1 Gün 5 Saat Çalışıldığına Göre Evet 7,5 Saate Tekamül Ediyor. Burdan Yana Zaten Bizimde Bir Sıkıntımız Yok. Durum Böyle Dengelendiğinde Eşimin Gözüken Asıl Fazla Çalışma Süresi 24 Saat Olan Pazarlardan Kaynaklanmakta ve Oda Ayda 2 Pazar Olamakta.
Aylık Çalışma Süresi 180 Saat Olduğuna Göre

228-180 = 48 Saat ve Buda 2 Pazara Denk Gelmekte.

İstediğimiz İse Günlüğü 33 TL Olan Eşimin

33*2*2 = 132 TL Aylık Fazla Mesai Ücreti Alması Anlamına Gelir.

Konuyu Bu Sefer Daha Net Açıkladım Sanırım.

2 Yıldır Bu Şekilde Çalıştığına Göre

132*24 = 3168 TL Gecikmeler Cezalar Hariç İşlemiş Olan Alacağı Olmalıdır :)

Sizcede Mantıklı Değilmi ?

Saygılarımla
 
:)
- Aylık çalışma süresi 180 saat değildir, 225 saattir. ( 225 saat = haftalık çalışma süresi 45 saat, hafta tatili gün saysı:1, yani haftalık çalışma gün sayısı 7-1= 6 gün, yani 6 günde 45 saat, yani 45/6=7,5 saat günlük çalışma süresi, 30gün *7,5 saat = 225 saat )
Ayda 4 hafta olduğuna göre 4 hafta tatilini çıkarsanız 30-4=26 gün yapar, 26 gün x 7,5 saat derseniz 195 saat yapr 180 değil.

1 ayda hastanede geçirilmiş 15 gün var derken, hastanede geçirilmemiş diğer 15 günü gözardı ediyorsunuz


- Hastanede muayene önceliği olan hakim sadece hastanede gördüğüne değil, hastanede muayene önceliği olmayan '' bilirkişinin'' düzenleyeceği raporda belirttiği çalışma süresine de bakmak zorunda, hakimin lehinize karar verme olasılığını +/- yönde etkileyebilecek o kadar çok sebep bulunabilir ki şaşar kalırsınız.

- Pazara neden bu kadar takıldınız anlayamadım, eşiniz haftanın hangi günleri çalışıp hangi günleri çalışmıyor bunu da belirtirseniz daha rahat anlaşabiliriz, ama net olan bir şey var, iş kanununa göre hafta tatili günü pazar değildir, haftanın herhangi bir günüdür. Pazarda olabilir perşembe de , pazartesi de, yada biri için pazar olabilir bir başkası için cuma da olabilir.
Dolayısıyla çalıştığı her pazar günü için değil, çalıştığı her hafta tatili günü için o ücret hesabını yapmanız gerekir.
Hafta tatilinde çalışmada ise ücret 1 günlük ücret olacaktır, bu durum iş kanunda hafta tatilinde çalışma başlığında net olarak açıklanmıştır.

- Talep ettiğiniz 2 yıl içinde her hafta hep aynı şekilde çalışmış olamayacağı gerçeği var bir de, öyle ya, yıllık izin hakkı var, genel tatil günü var vs. vs. bu günlerle bazı haftalarda 45 saatin çok daha altında çalışılmış olacağı aşikar, dolayısıyla o haftalar için bir fazla çalışma süresi ve ücreti deolmayacağından bahsedecektir o hastanede muayene önceliği olan hakim amca. Öyle ya, adalet dağıtıcısı hakim, hakimin 2 kolu 2 gözü 2 kulağı var, her iki tarafı duymak, her iki tarafı görmek, her iki tarafa hakkını teslim edebilmeye yarayan, bir tarafını devre dışı bırakarak o kararı verebilme yolu yok ne yzık ki.

:) Temennim elbette hakkınızı son kuruşuna kadaralmanız, yaşadığınız sıkıntıları minimuma indirebilmenizdir, ama hukukumuzda '' hayatın normal akışına ters'' , ''hakkaniyet indirimi'' kavramları mevcutken, bu kavramları gözardı etmemeniz hayal kırıklığına uğramanızın önüne geçebilecektir.

Sizce söylediklerim mantıklı değil mi?? :) :)


Saygılar
 
Son düzenleme:
Merhaba
Aralarında Herhangi Bir Şözleşmesi Bulunmamaktadır.
Gece Nöbetini Sorumlu Hocanın 2 Yıl Önceki Sözde Tayini İle Eşim ve Bir Başka Arkadaşı Dönüşümlü Tutmaktadır.
1 Gece Eşim Gidiyor, 1 Gece Diğer Arkadaşı.

Şimdi Hesaplara Kitaplara Kafa Yorunca Farklı Şeyler Çıkıyor Ortaya.
O Halde Ben Başka Bir Örnek VEreyim.

Haftada 2 Gün
Örneğin ;
Pazartesi Sabah 8 De İşe Başlayan Bir 657 ye Tabi Sağlık Çalışanı Salı Sabah 8 De Çıkıyor,

Salı Akşam 5 De Tekrar Başlıyor ve Çarşamba Akşam 5 De Çıkıyor. Haftalık Çalışma Süresi Olan 45 Saati (Ara Dinlenmeler Dahil) 48 Saat Olarak Tamamladığı İçin Taaki Sonraki Pazartesi Sabah 8 e Kadar İzinli. Bu Nasıl Oluyor Acaba?
Salı sabah Akşam Arası + Perşembe + Cuma + Cumartesi + Pazar Tatil

Kaldiki 24 Saat Nöbetini Cumartesi Pazarları Yaparsa Birde Çift Günlük Alıyor. Bu Nasıl Oluyor Acaba?

Düşünüyorumda Biz Bu Kıyaslamayı Yaptığımız İçin mi Bazı varsa Hatalı Düşüncelerimizi Göremiyoruz?

Saygılarımla
 
Fazla çalışma yönünden;
Genel manada nöbet günlerinde yapılan çalışmalarda,günlük azami çalışma süresi 11 saati aşan kısım f.çalışma kabül edilir ise de diğer tarafdan 11 saatlik fiili süre haftanın diğer günleri ile birlikte değerlendirilmeli,tekrar haftalık hesaplama yapıldıktan sonrada 45 saati aşan kısım fazla çalışma olarak kabül edilmeli ANCAK ara dinlenme sürelerinin tespiti yapıldıktan daha sonra kalan süre f.çalışma olarak kabül edilmeli diye düşünüyorum.
Olayımız üzerinde örnekleme yapacak olursak;
24-11=kalan 12 saat
a.haftanın 3 günüx 11=33 yapılması gereken ilave süre 12=45
b.haftanın 4 günüx11=44 ....."............".........".......".....1=45
Buna göre haftanın 3 günü çalışılan(nöbet tutulan)çalışma süresine göre,
24-11=13 saatin o haftadaki 3 güne taksim ortalaması 3.7 / diyelim 4(hesap küsürlü olmasın)
Nöbet günü 11+4=15
Nöbet günü 24-15(çalıştı kabül edilen süre 15 saat)=9(bu rakam şimdilik kalan süredir)
Şimdi 24 saat süreli işlerde dinlenme süresi nedir(ne olmalıdır)bilmiyorum ama 14 süreli işlerde 2 saat(yargı kararı)ise 24 saat süreli işlerde ara dinlenme süresi 3 saat(belkide 4 saat)olabilir/biz 3 diyelim(alçakdan uçalım)
24-3=21
21-15= 6 saat(kalan son süre)
Bir nöbet gününde,bu 6 saat içinde f.çalışma süresini aramak gerekirse(bilumum ihtiyaçlar kısmen de olsa 1 saat uyku vs.takdiri indirim derken,üç aşağı beş yukarı tahminle)%50 yani 3/3 diğer ifadeyle haftada 3 gün çalışılan bir nöbet gününde ki fazla çalışma miktarı 3 saat olabilir,bu hesaba göre de 3x3=9 saat(bir hafta da 3 gün nöbet tutulan haftalık çalışma süresini aşan süre,yani haftalık fazla çalışma süresi toplamı)
 
Son anda aklıma geldi,şimdi bu olağan 3 saatlik ara dinlenme süresi dışında "bilumum ihtiyaçlar,takdiri indirim vs.noktasında ,fiili iş süresinden sayılmayabilinecek 3 saat yinede sorunlu olabilir,çünkü işciyi bu 3 saat içinde(muhtelif zaman dilimlerinde) eğer işveren her an bir hasta gelecek diye işin görülmesi için bekletiyor ise( ki kısmen böylede bir durum var),bu takdirde yapılacak araştırma,inceleme,bilikişi raporu vs. sonuçda hakimin kanaatine bağlı olarak,(artık bu süre ne kadar olabilir ise) bu dafa haftalık f.çalışma süresi bir miktar daha artabilir,artabilir ise(tabi takdir yargının)
6-1,6-2 de olabilir,dolayısyle bu hesaba göre de 3x5 veya 3x4 şeklinde haftalık f. çalışma süresi doğabilecektir.
 
Son düzenleme:
Kısa bir örnek.
Nöbet günü iş süresi 24 saat - toplam ara dinlenme süresi 4=20x3 gün nöbet=haftalık çalışma süresi
Takdiri indirim vs.olmakasızın !..beklerim ki 60-45=15 saat haftalık f.çalışma süresi doğsun.
 
Son anda aklıma geldi,şimdi bu olağan 3 saatlik ara dinlenme süresi dışında "bilumum ihtiyaçlar,takdiri indirim vs.noktasında ,fiili iş süresinden sayılmayabilinecek 3 saat yinede sorunlu olabilir,çünkü işciyi bu 3 saat içinde(muhtelif zaman dilimlerinde) eğer işveren her an bir hasta gelecek diye işin görülmesi için bekletiyor ise( ki kısmen böylede bir durum var),bu takdirde yapılacak araştırma,inceleme,bilikişi raporu vs. sonuçda hakimin kanaatine bağlı olarak,(artık bu süre ne kadar olabilir ise) bu dafa haftalık f.çalışma süresi bir miktar daha artabilir,artabilir ise(tabi takdir yargının)
6-1,6-2 de olabilir,dolayısyle bu hesaba göre de 3x5 veya 3x4 şeklinde haftalık f. çalışma süresi doğabilecektir.

Her ne kadar her olay kendi içinde değerlendirilmesi gerekse de örnek göstermek açısından ;

'' T.C. YARGITAY
9.Hukuk Dairesi

Esas: 2008/25716
Karar: 2008/28014
Karar Tarihi: 21.10.2008

İŞÇİ ALACAKLARI DAVASI - İŞÇİNİN AKARYAKIT İSTASYONUNDA ÇALIŞTIĞI - ARA DİNLENMELERİN ÇIKARILDIĞI - FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİNİN ÖDENMESİ GEREĞİ

ÖZET: Somut olayda davacı işçinin akaryakıt istasyonunda çalıştığı dönemle ilgili olarak uygulanacak olan İş Kanunu hükümlerine göre hesaplama yapılmalı ve sonucuna göre karar verilmelidir.

(4857 S. K. m. 41, 46, 47, 51, 59) (YHGK. 05.04.2006 T. 2006/9-107 E. 2006/144 K.)

Dava: Davacı, izin fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti, bayram ve genel tatil ücreti ve ikramiye alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.

Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi Ş. Çil tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.

2- Davacı işçi kesinleşen işe iade kararının tebliği üzerine ve süresi içinde işe başlamak için işverene 3.8.2006 tarihinde başvurmuş ve aynı gün açmış olduğu bu davada bir kısım işçilik alacakları yanında izin ücreti isteğinde bulunmuştur. İşverence davacı işçinin işe başlatılmadığı dosya içindeki bilgi ve belgelerden anlaşılmaktadır. Bu durumda davacının iş sözleşmesinin feshedildiği tarih işe başvuru tarihini izleyen bir aylık işe başlatma süresinin sonudur. 3.9.2006 tarihinde gerçekleşen bu fesih öncesinde davacının izin ücreti alacağı muaccel olmamıştır. 4857 sayılı İş Kanununun 59. maddesine göre izin ücreti, iş sözleşmesinin feshi ile ücrete dönüşür. Bu durumda 3.8.2006 tarihinde davacı işçinin yıllık izin ücreti doğmamış olduğundan, kısmi davada talep edilen izin ücreti bakımından davanın reddine karar verilmelidir.

3- Davacı işçi fazla çalışma ücreti talebinde bulunmuş, mahkemece isteğin kabulüne karar verilmiştir. Davacının davalıya ait akaryakıt istasyonunda çalıştığı sürede 24 saat çalışıp 24 saat dinlendiği dosya içindeki bilgi ve belgelerden anlaşılmaktadır. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda 24 saat olan çalışma süresinden 3 saat ara dinlenmesi çıkarılmış ve günde 21 saat çalışma kabul edilerek hesaplamaya gidilmiştir. Aynı mahkemede seri halde yargılaması yapılan bazı dosyalarda hesap yöntemi daha farklı şekilde belirlenmiş, bazılarında günde 2 saat, bazılarında ise 4 saat ara dinlenmesi düşülmüştür.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 05.04.2006 tarih ve E:2006/9-107, K:2006/144 sayılı kararında, günde 24 saat çalışmanın geçerli olduğu işyerleri bakımından ara dinlenmeleri ve kişisel ihtiyaçlar için zorunlu süre çıkarıldığında günlük çalışma süresi 14 saat olarak kabul edilmiştir. Somut olayda da davacının akaryakıt istasyonundaki görevinde 24 saatlik zaman diliminde birkaç saatlik ara dinlenmesi düşülerek kalan sürenin tamamı için hesaplama yapılması doğru değildir. Dairemizin hukuk genel kurulu tarafından da benimsenen görüşlerine uygun olarak somut olay yönünden de günde 14 saat çalışma kabul edilmelidir. Buna göre davacının akaryakıt istasyonunda çalıştığı süre içinde, ilk hafta 56 saat, ikinci hafta 42 saat çalışması ortaya çıkmaktadır. 1475 sayılı İş Kanununun uygulandığı dönemde 45 saati aşan süreler fazla çalışma sayılacağından, ilk hafta için fazla çalışma ücreti hesaplanmalıdır. 4857 sayılı İş Kanununun yürürlüğe girdiği 10.6.2003 tarihinden sonraki çalışmalar bakımından ise, aynı yasanın 63. maddesi hükmü uyarınca denkleştirmeye gidilmelidir. Bununla birlikte belirtilen yasanın 63. maddesinde, haftalık normal iş süresinin haftanın çalışılan günlerine günde 11 saati aşmamak üzere farklı şekilde dağıtılabileceği öngörülmüş olmakla, Dairemizin uygulaması gereği günde 11 saati aşan çalışmalar denkleştirmeye tabi tutulmayıp, karşılığının fazla çalışma ücreti olarak ödenmesi gerekir.

Somut olayda davacı işçinin akaryakıt istasyonunda çalıştığı dönemle ilgili olarak uygulanacak olan İş Kanunu hükümlerine göre yukarıda belirtilen esaslar dâhilinde hesaplama yapılmalı ve sonucuna göre karar verilmelidir.

Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 21.10.2008 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤) ''
 
Son düzenleme:
T.C. YARGITAY
9.Hukuk Dairesi
Esas: 2011/42772
Karar: 2012/20218
Karar Tarihi: 11.06.2012

İŞÇİ ALACAĞI DAVASI - BİLİRKİŞİ RAPORUNDA DAVACININ ARA DİNLENME YAPMAKSIZIN ÇALIŞTIĞININ KABUL EDİLDİĞİ - İŞÇİNİN BU SÜRE İÇİNDE İNSANİ İHTİYAÇLARI İÇİN ARA VERMEDEN ÇALIŞMASININ HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRI OLDUĞU - EKSİK İNCELEME

ÖZET: Hükme esas bilirkişi raporunda günlük 3 vardiya üzerinden 9 saat çalıştığı belirtilen davacının ara dinlenme yapmaksızın çalıştığı kabul edilmiştir. İşçinin bu süre içinde yemek ve diğer insani ihtiyaçları için ara vermeden çalışması hayatın olağan akışına aykırıdır. Bu nedenle haftalık çalışma süresi belirlenmeden davacının günlük çalışma süresinden ara dinlenme süresi mahsup edilmeli, daha sonra haftalık çalışma süresi belirlenmeli ve buna göre varsa davacının fazla mesai ücret alacağı hesaplanmalıdır. Eksik inceleme ile karar verilmesi hatalıdır.

(4857 S. K. m. 63, 68) (9 HD 17.11.2008 T. 2007/35281 E. 2008/30985 K.)

Dava: A) Davacı İsteminin Özeti:

Davacı vekili, güvenlik görevlisi olan davacının davalı asıl işveren işyerinde değişen alt işverenler işçisi olarak, günde 9 saat olmak üzere bazı aylarda 23 gün bazı aylarda ise 24 gün çalıştırıldığını, ancak alt işveren tarafından tanzim olunan bordrolarda günlük çalışma süresinin 7,5 saat aylık çalışma süresinin ise 22 gün olarak esas alındığını ve aylık ücretinin buna göre hesaplandığını, çalıştığı süre içerisinde ara dinlenmesi sürelerinin kullandırılmadığını, iş sözleşmesinin haksız bir şekilde feshedildiğini, yıllık izin kullandırılmadığını, belirterek, yıllık ücretli izin ve fazla mesai ücret alacağının davalı asıl işveren ve alt işveren şirketten tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.

B) Davalı Cevabının Özeti:

Davalılar vekilleri, davacının kendisinin işten ayrıldığını, vardiyalı çalışması nedeni ile fazla mesai yapmadığını, davanın reddi gerektiğini savunmuşlardır.

C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:

Mahkemece yapılan yargılama sonunda alınan hesap raporuna itibar edilerek, davacının icra takibatına uğradığı, maaşına haciz konulması için müzekkere yazıldığı, bu sorunlar nedeniyle istifa ettiği, istifa dilekçesine atılı imzayı inkar etmediği, irade fesadı hallerinin ispat edilmediği, kendi isteğiyle istifa suretiyle iş sözleşmesini fesheden davacının kıdem, ihbar tazminatına dair taleplerinin yerinde olmadığı, kazancının asgari ücret seviyesinde olduğu, davacının gibi güvenlikçilerin işyerinde her biri 9'ar saatlik 3 vardiya şeklinde çalıştıkları ve davacının haftalık yasal çalışma süresi olan 45 saatten 4,5 saat fazla çalışma yaptığı bu fazla çalışma ücretinin davalılar tarafından davacıya ödenmediği ödendiğine dair yazılı bir delil ibraz edilmediği dolaysıyla davalıların davacıya fazla çalışma ücreti ödemekle yükümlü bulunduğu, 1 yıllık iznini kullandığı, bakiye 2 yılın yıllık izin ücreti olan 28 günlük yıllık izin ücretine hak kazandığı gerekçesi ile kıdem ve ihbar tazminatı isteminin reddine, yıllık ücretli izin ve fazla mesai ücret alacağının ise kabulüne karar verilmiştir.

D) Temyiz:

Karar davalılar vekilleri tarafından cevap nedenleri yanında fazla mesai ücret alacağının ara dinlenme dikkate alınmadan hesaplanması, ayrınca hakkaniyet indiriminin dikkate alınmaması nedeni ile temyiz edilmiştir.

E) Gerekçe:
1. Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.

2. İşçinin günlük iş süresi içinde kesintisiz olarak hiç ara vermeden çalışması beklenemez. Gün içinde işçinin yemek, çay, sigara gibi ihtiyaçlar sebebiyle ya da dinlenmek için belli bir zamana ihtiyacı vardır.

Ara dinlenme 4857 sayılı İş Kanununun 68 inci maddesinde düzenlenmiştir. Anılan hükümde ara dinlenme süresi, günlük çalışma süresine göre kademeli bir şekilde belirlenmiştir. Buna göre dört saat veya daha kısa süreli günlük çalışmalarda ara dinlenmesi en az onbeş dakika, dört saatten fazla ve yedibuçuk saatten az çalışmalar için en az yarım saat ve günlük yedibuçuk saati aşan çalışmalar bakımından ise en az bir saat ara dinlenmesi verilmelidir. Uygulamada yedibuçuk saatlik çalışma süresinin çok fazla aşıldığı günlük çalışma sürelerine de rastlanılmaktadır. İş Kanununun 63 üncü maddesi hükmüne göre, günlük çalışma süresi onbir saati aşamayacağından, 68 inci maddenin belirlediği yedibuçuk saati aşan çalışmalar yönünden en az bir saatlik ara dinlenmesi süresinin, günlük en çok onbir saate kadar olan çalışmalarla ilgili olduğu kabul edilmelidir. Başka bir anlatımla günde onbir saate kadar olan çalışmalar için ara dinlenmesi en az bir saat, onbir saat ve daha fazla çalışmalarda ise en az birbuçuk saat olarak verilmelidir.

İşçi, ara dinlenme saatinde tamamen serbesttir. Bu süreyi işyeri içinde ya da dışında geçirebilir. İşyerinde geçirmesi ve bu süre içinde çalışmaya devam etmesi durumunda ara dinlenmesi verilmemiş sayılır. Ancak işçi işyerinde kalsa bile, ara dinlenmesi süresini serbestçe kullanabilir, bu süre içinde çalışmaya zorlanamaz.

Ara dinlenmesi için ücret ödenmesi gerekmez. Ancak, bu süre işçiye dinlenme zamanı olarak tanınmamışsa, işçinin normal ücretinin ödenmesi gerekir. Bu sürenin haftalık 45 saati aşan kısmını oluşturması halinde ise, zamlı ücret ödenmelidir.

Ara dinlenme süreleri kural olarak aralıksız olarak kullandırılır. Ara dinlenmesinin kullandırılması zorunlu ise de, bunun kullanılacağı zamanı belirlemek işverenin yönetim hakkıyla ilgilidir. İşçilerin tamamı aynı anda ara dinlenme zamanını kullanılabileceği gibi, belli bir plan dahilinde sırayla kullanmaları da mümkündür. Ancak ara dinlenme süresinin, işe, ara dinlenme süresi kadar geç başlama veya aynı süreyle erken bırakma şeklinde kullandırılması doğru olmaz. Ara dinlenme süresinin günlük çalışma içinde belli bir zamanda amaca uygun şekilde kullandırılması gerekir (Yargıtay 9.HD. 17.11.2008 gün 2007/35281 E, 2008/30985 K.).

Hükme esas bilirkişi raporunda günlük 3 vardiya üzerinden 9 saat çalıştığı belirtilen davacının ara dinlenme yapmaksızın çalıştığı kabul edilmiştir. İşçinin bu süre içinde yemek ve diğer insani ihtiyaçları için ara vermeden çalışması hayatın olağan akışına aykırıdır. Bu nedenle haftalık çalışma süresi belirlenmeden davacının günlük çalışma süresinden ara dinlenme süresi mahsup edilmeli, daha sonra haftalık çalışma süresi belirlenmeli ve buna göre varsa davacının fazla mesai ücret alacağı hesaplanmalıdır. Eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalıdır.

F) Sonuç:

Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 11.06.2012 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
 
Sayın Şeref Aydemir,
Bizim Sorunumuzu Sanırım Anladınız.
Sorunumuz Ayda 2 Sefer Tutulan ve 24 Saatlik Pazar Nöbeti.

1. Si PAzar Günleri Nöbetin Var Hafta Tatilinden Sayılmayacak Diye veya Herhangi Bir İş Sözleşmesi Yoktur.
2.Si Ara Dinlenme Diye Bir Olgu Var ve Olması Gerekir Ama Kanun Derki "Ara Dinlenme Süresi KEsintisiz Kullanılmalıdır ve Dikkatinizi Çekerim ve Çalışan Bu Süreyi İstediği Yerde Geçirebilir. Böyle Bir Durum Sağlık Çalışanı İçin Heleki İlgili Birimde Tek Başına Çalışıyorsa MÜMKÜN DEĞİL. Ne Kesintisiz Kullanılan Bir Ara Dinlenme Nede İstediği Yerde Süresini Değerlendirdiği Bir Ara Süre İmkansızdır. Bu Durumda Ara Süre Çalışılan Süre Olarak Değerlendirilmelidir. Çünkü Çalışanın İstediği Dışında Bir Durumdur. Önceki Mesajlarda Neden Bunun Mümkün Olmadığını Birkaç Örnekle Kerem Bey e de Bahsetmiştim ki, Zaten Sizde Mutlaka Biliyorsunuzdur.

Hal Böyle Olunca

24*2 =48 Saat Pazar Nöbetleri

Ay lık Çalışma Süresinden Arta Kalan 2 günün Bir günü Eşime Aittir 15 Saat te Ordan Var

48+15 = 63 Saat Toplam Fazlası Vardır

Haftada 3 Gün Çalıştığı Günlere zaten İtirazımız Yok. 45 Saatini Tamamlamış Oluyor. Sorun Haftada 4 Gün Çalıştığı ve 4. Günün Nöbeti Pazara Gelen ve 24 Saat Olan Nöbet Günüdür.

Ara Dinlenme Süresi Maalsef Sağlık Çalışanları İçin Geçerli Değildir. Bunu Bilirkişinin Görmemesi İmkansızdır. Eğer Göremiyorsa Vay Onun Haline.
En Basit Örnek 24 Saat Nöbet Tutan Bir Doktor; Şimdi Onun Kesintisiz 3 Saatlik Ara Dinlenmesinde Erciyes Dağına 3 Saat Ara Dinlenmesini Geçirmek İçin Gitme İmkanı Var mı?

Yada Eşimin; 24 Saatlik Nöbetinde Kesintisiz Kullanacağı Ara İznini Geçirmek İçin 15 DK Mesafede Olan Evimize Gelme İmkanı Var mı?

Acil Gelen Kalp Krizi Geçiren Hastaya Doktor Olmadığı İçin Müdahele Edilememsi ve Hastanın Kaybedilmesi Durumunda Hastane Kapatma Cezası Alır.
Acil Gelen Kalp Krizi Hastasına Acilen Troponın Tahlilinin Çalışılamaması O Personelin İşten Çıkarılmalı Nedenir.

Peki Şimdi Siz Söyleyin Ara İzin Var mı? Yok mu?
"iş verenin her an işe hazır beklettiği süreler çalışma süresinden sayılır"

Ara İzni Hallettiğimizi Sanıyorum Böylelikle.

Peki Ayda 2 Kez Denk Gelen Nadirde Olsa 3 Kez Denk Gelen (Artık 2 Gün Nedeniyle) Pazar Nöbetleri İçin Ne Yapılır Acaba?
 
-ilgilinin çalışma düzenine bakıldığında,işyerindeki işgünleri içinde, çalışılan her gün, bu çalışanın iş günü olmayıp, bir hafta 3,diğer hafta 4 gün çalışma sözkonusu olup,çalışılan günün sonrasındaki gün, çalışmayan işcinin h.tatili, o çalışılmayan bir gün(24 saat dir)
-İletilerimdeki bilgiler,f.çalışma yönünden olayın tam net cevabı olmasa da,(zira yorum yapıyor,paylaşıyoruz)yüksek oranda gerçeği yansıtıyor düşüncesindeyim.

Her olayın kendine özgü farklı koşulları olsa da, sn.Keremcemin sunduğu kararı (2008/25716 E.)olayımız yönünden de dikkate değer görüyorum.
Bu karar göre (olaylar birebir örtüşmese de,farklı yorumlar yapılabilir ise de) f.çalışma açısından;
a."...24 saatlik zaman dilimi içinde bir kaç saatlik ara dinlenmesi düşülerek kalan sürenin tamamı için hesaplama yapılması doğru değildir."
b.Hukuk Genel Kurulu görüşüne göre 24 saatlik zaman dilimi içinde "...günde 14 saat çalışma kabül edilmelidir."
c."Dairemizin uygulaması gereği günde 11 saati aşan çalışmalar denkleştirmeye tabi tutulmayıp,karşılığının fazla çalışma olarak ödenmesi gerekir."
d.ve 63 ncü maddenin 2 nci fıkrası
Bahsekonu bu olgular çerçevesinde, bu tür çalışma şekli nasıl değerlendirilmelidir,noktasında tekrar değerleme yapılabilir diye düşünmekteyim ama sonuç bakımından(yani haftalık f.çalışma miktarı açısından)yaklaşık kanaatim ilk iletim yönündedir.
 
Son düzenleme:
Diğer tarafdan Kararlardan da görüleceği üzere, bu tür çalımalarda (yani 24 saatlik zaman dilimi içindeki)gece çalışmasından bahsedilmiyor,oysa gece çalışmasında 7.5 saat üzeri çalışma, haftalık çalışma süresi 45 saat aşılmamış olsa da,7.5 saat üzeri yapılan çalışmalarda f.çalışma niteliğindedir ama bu noktaya değinilmiyor.
 
Açıkçası Kafam Karıştı ve Tam Anlayamadım.
1 Aylık Çalışma Çizelgesini Veriyorum. Acaba Fazla Çalışma Varmı dır Yokmudur.

Ağustos Ayı Baz Alınmıştır

TARİH DURUM SAAT
01 Ağustos 2013 Perşembe NÖBETÇİ 15
02 Ağustos 2013 Cuma
03 Ağustos 2013 Cumartesi NÖBETÇİ 16
04 Ağustos 2013 Pazar
05 Ağustos 2013 Pazartesi NÖBETÇİ 15
06 Ağustos 2013 Salı
07 Ağustos 2013 Çarşamba NÖBETÇİ 15
08 Ağustos 2013 Perşembe
09 Ağustos 2013 Cuma NÖBETÇİ 15
10 Ağustos 2013 Cumartesi
11 Ağustos 2013 Pazar NÖBETÇİ 24
12 Ağustos 2013 Pazartesi
13 Ağustos 2013 Salı NÖBETÇİ 15
14 Ağustos 2013 Çarşamba
15 Ağustos 2013 Perşembe NÖBETÇİ 15
16 Ağustos 2013 Cuma
17 Ağustos 2013 Cumartesi NÖBETÇİ 16
18 Ağustos 2013 Pazar
19 Ağustos 2013 Pazartesi NÖBETÇİ 15
20 Ağustos 2013 Salı
21 Ağustos 2013 Çarşamba NÖBETÇİ 15
22 Ağustos 2013 Perşembe
23 Ağustos 2013 Cuma NÖBETÇİ 15
24 Ağustos 2013 Cumartesi
25 Ağustos 2013 Pazar NÖBETÇİ 24
26 Ağustos 2013 Pazartesi
27 Ağustos 2013 Salı NÖBETÇİ 15
28 Ağustos 2013 Çarşamba
29 Ağustos 2013 Perşembe NÖBETÇİ 15
30 Ağustos 2013 Cuma
31 Ağustos 2013 Cumartesi NÖBETÇİ 16

TOPLAM 261
Yukarıda ki Tabloda Ara Dinlenmeler Dahil Eşimin Çalışma Şekli Bulunmakta ve Tek Başına ve Sağlık Sektörü Olduğu İçin Görev Yerini Terkedememekte Dolayısıyla Kendi İsteği Dışında Ara Dinlenme Süresini Maalesef Değerlendirememekte ve Her An Hasta Gelebileceğ iİçin Göreve Hazır Beklemektedir. Cumurtesi Günleri Gündüzcülerin Mesaisi 16:00 Da Bittiği İçin İşe 1 Saat Erken Başlamaktadır.


Aşağıdaki Tabloda İse Gündüz Çalışan Bir Kişin Çalışma Saati Verilmektedir.

TARİH DURUM SAAT
01 Ağustos 2013 Perşembe 9
02 Ağustos 2013 Cuma 9
03 Ağustos 2013 Cumartesi 8
04 Ağustos 2013 Pazar TATİL
05 Ağustos 2013 Pazartesi 9
06 Ağustos 2013 Salı 9
07 Ağustos 2013 Çarşamba 9
08 Ağustos 2013 Perşembe 9
09 Ağustos 2013 Cuma 9
10 Ağustos 2013 Cumartesi 8
11 Ağustos 2013 Pazar TATİL
12 Ağustos 2013 Pazartesi 9
13 Ağustos 2013 Salı 9
14 Ağustos 2013 Çarşamba 9
15 Ağustos 2013 Perşembe 9
16 Ağustos 2013 Cuma 9
17 Ağustos 2013 Cumartesi 8
18 Ağustos 2013 Pazar TATİL
19 Ağustos 2013 Pazartesi 9
20 Ağustos 2013 Salı 9
21 Ağustos 2013 Çarşamba 9
22 Ağustos 2013 Perşembe 9
23 Ağustos 2013 Cuma 9
24 Ağustos 2013 Cumartesi 8
25 Ağustos 2013 Pazar TATİL
26 Ağustos 2013 Pazartesi 9
27 Ağustos 2013 Salı 9
28 Ağustos 2013 Çarşamba 9
29 Ağustos 2013 Perşembe 9
30 Ağustos 2013 Cuma 9
31 Ağustos 2013 Cumartesi 8

TOPLAM 238

Görüldüğü Üzere Gündüz Çalışan Bir Personel Toplamda 238 Saat Bu İş yerinde Ara dinlenmeler Dahil Çalışmakta, Ayrıca Görev Yerinde 8 Kişi Çalıştıkları İçin Ara Dinlenme Sürelerini Kesintisiz Kullanabilmektedirler.

Şimdi Özetlemek Gerekirse
Aynı İş Yerinde Gece ve Gündüz Çalışan 2 Pesoneli Bu Şekilde Değerlendirdiğimizde, Sizce Hala Fazla Çalışma ve Haksız Bir Ortam Yokmudur. Acaba Bunu Gören Bir Bilirkişi Lehimize Yorum Yapmayacakmıdır. Acaba Tek Çalışan Bir Kişinin Görev Yerini Ara Dinlenme Hakkı Olduğu Halde Her An İşe Hazır Beklemek zorunda Olduğundan Dolayı Terkedemediğini Bilen Bir Bilir Kişi yada Hakim Sizce Senin Ara Dinlenmen Var Ben Onları Düşüyorum Diyebilir mi?

Sayın Kerem, Sayın Şeref Son Olarak Özetle Yorumunuzu Alabilirmiyim?

Saygılarımla
 
Tabik iBahsettiğiniz Gibi Gece Çalışması En fazla 7,5 Saattir ve Biz Oraya Değinmiyoruz Bile :)
 
-Yukarıda sn.Keremcem beyin sunduğu H.Gen.Kur.Kararına da baktım zorlandım malisef.

Genel manada;
-İş süresi 24 saat olan bu nöbet gününde f.çalışma sorunu çözülmedikçe ,1 nci bölüme ilişkin yorumlarmızın yetersiz kalacağı düşüncesindeyim.
-2 nci bölüm deki günlük ve haftalık çalışma süreleri ile iş günlerine bakıldığında,iş sözleşmesi var ve ara süre 1.5 saat olarak belirtilmişse f.çalışma doğmaz,iş sözleşmesi yok ve belgeli olarak ara dinlenme süresi de belirlenmemiş ise fazla çalışma süresinin varlığı ispata dayalı olarak zor olacaktır ,doğmayabilir(ara 1 saat denilirse sonuç 2 saat çıkar ama zor,tabi karar mahkemenin)
 
Üst