Gece çalışmaları

mrb bir firmada 1 yılımı doldurmama 10 gün kaldı fakat sartları gittikçe zorluyorlar.haftalık izim salı günü olarak degiştirildi bu konuda itirazım olduysada hiçbir işe yaramadı . Su andana sürekli olarak izin günümü kendi isteklerine göre değiştirip bana bir gün önceden haber veriyorlar. 2 ayda bir 1 hafta boyunca gece calışmalarına kalıyoruz ama bunla ilgili bir rapor sunmuyoruz . Resmi tatillerde calısıyoruz ama herhangi bir mesai ücreti almıyoruz. Bu söylediklerimle ilgili ne yapabilirim yardımcı olurmusunuz

Ynt: gece çalışmaları

Ne yapmak istiyorsunuz?
Gece çalışmalarınızın ücretinin ödenmesi? İzin gününüzün sabit bir gün olması?
İşiniz nedir? Ofis işi mi?

Ynt: gece çalışmaları

Saha elemanıyım gece çalışmalarına katılmak istemiyorum cünkü saat 21.00 da başlıyor ve ne zaman izin verirlerse o zaman cıkmak zorunda kalıyoruz buda en erken 08.00 a kadar sürüyor. izin günümün benim onayım olmadan değiştirlmesini istemiyorum resmi tatillerdeki çalışma ücretimin yatırılmasını istiyorum. bununla ilgili itiraz ettiğimde ise 3 tutanakla yollarım olur biter mahkemeye verirsin 5 sene uzar diyorlar.2 günlük bir rapor almıstım maasımdanda kesilmiş. yeni yasa dediler ama bununla ilgili birsey bulamadım.

Ynt: Gece çalışmaları

Resmi tatillerdeki fazla çalışma ücretinizin ödenmesini istemek en doğal hakkınız, tıpkı hafta tatili gününüzü sizin onayınız olmadan işvereninizin değiştirebilmesinde olduğu gibi.İşvereniniz de hafta tatilini sizin onayınız olmadan değiştirebilir, işin-diğer personelin durumuna göre.Gece çalışması, eğer işin gereği ise, haftalık çalışma süreleri içinde kalıyorsa, kalmak istememe gibi bir şansınız yok . Gece çalışması yaptığınız gün veya ertesi günü dinleniyorsanız.
3 tutanak olayında ise, durum öyle değil :) tutanak sayısının ne olduğu değil, tutanağa konu olan olayın özüdür sözleşme feshine imkan tanıyabilecek olan.İş kanununda hiç bir yerde yazmaz, 3 tutanak tutulan kişinin sözleşmesi feshedilebilir diye.Evet, bu nedenle fesihte açacağınız dava süresi uzun olabilir biraz ama,kaybeden işveren olur, tutanak konusu gerçekten haklı bir sebep değilse.
Rapor konusunda ise,
raporlu olunan süreler için işverenin ödeme yapma zorunluluğu yok yasal olarak.

sn.kerem bey gerekli açıklamalarda bulunmuş mutlaka istifade edeceksiniz.
Tavsiye niteliğinde ilave etmek gerekirse, önce 1 yıllık kıdem tamamlansın(siz prim gün sayısı olarak 365 gün sayın,henüz dolmadı diyerek mahkemenin yolunu gösterebilirler)bayram ve genel tatil günleri çalışmalarınız(yaptığınız işle ilgili belge fotokopileri,var ise diğer belgeler ve yanınızda çalışanlar ispat için yeterli) zayi olmaz,yıllık izni de haketmiş oluyorsunuz,gece çalışması(kadın işciler gebelik ve analık halinde belli bir süreden sonra ve bu hale uygun düşmeyen işlerde çalıştırılmaları sakıncalı olabilir çalıştırılamazlar-) ve hafta tatili (önceden haber vermeksizin hiç etik değil,sanki yıldırma bezdirme politikası ) konuları sizi epey üzüyor SABIR...
Anlaşılan bahsettiğiniz durumlar nedeniyle iş ilişkiniz sürdürülemez hale doğru gidiyor gibi,inşallah düzelir,iyi niyetli olunuz,ama duyarlılık içinde kalarak haklı iken haksız pozisyona düşmemeye özen gösteriniz.

Merchandiser im ben bu arada Sunuda eklemek istiyorum mesai saatlerimiz saat 09.00-18.00 fakat gece calışmasına katılacagımız günler sabah 09.00 da işe baslayıp ertesi gün cıkıyoruz 24 saat calısmıs oluyoruz ve dinlenme süremiz 24 saat ve gece calısmalarımızı sirketimiz bünyesi içinde yapmıyoruz ürünümüzle calısan marketlerin gece calısmalarına kalıyoruz bununla ilgili bir kayıt bile tutulmuyor. yıldırma politikası olabilir ama bir tek bana yapılmıyor acıkcası 2 defa istifamı verdim ama beni ikna ettiler bende inandım :( ama hiçbirsey degişmedi hergün daha da kötüye gidiyor anladıgım kadarıyla pek yapabilecegim birsey yok

sn.sevgilee

Ayrıca gece çalışmalarında sınırlama 7.5 saat dir.Kanaatim bu durum,günlük(gece)çalışmasının sınırını oluşturur böylelikle 7.5 saati aşan gece çalışmasının üstü çalışmalar fazla çalışma niteliğindedir.Bu demek oluyor ki siz bu yöndende fazla çalışılan o gün(gece)çalışmalarına itinaden de fazla çalışma ücreti alabileceksiniz.
Gerek tatil çalışmaları, gerekse 7.5 saati aşan gece çalışmaları sözkonusu olduğundan İLERİDE bunları talep etme hakkınız OLACAKTIR.
İstifa etmeniz yada edecek olmanız doğru değil,önceden ifade ettiğim gibi hareket etmenizde fayda var diye düşünüyorum.

İfadeleriniz açık gibi görünse de, birbiriyle garip düşen tanımlarınız var bence.
Bir mesajınızda, gece çalışması 21 de başlıyor derken, bir sonrakinde sabah 9da normal çalışmaya başlayıp gece devam ediyoruz, 24 saat !! çalışmış oluyoruz demişsiniz.
Normal günlük çalışmanız 18:00 de bittikten sonra 21 de gece çalışmasına başlıyorsanız, çalışma süreniz 24 saat olmuyor haliyle.
Ayrıca gece çalışması yaptığınız günün ertesi günü tam gün dinlendiriliyorsanız, bu durum, haftalık çalışma sürenizde bir artışa da neden olmuyor sanki, o günün çalışmasını bir önceki gece yapmış gibi oluyorsunuz.
Resmi / genel tatil çalışmalarınızın elbette ücretlendirirlmesi gerekir. Ancak bunu işverenden talep ettiğinizde ödenmiyorsa, iş mahkemesinde dava açarak fazla çalışma ücretlerinizin ödenmesini istemelisiniz.Dava açmak için mutlaka sözleşmenizin feshedilmiş olma şartı yok, çalışırken de fazla çalışma ücretleriniz için davanızı açabilirsiniz.( kabul bu dava ile işveren sözleşmenizi feshedecektir veya etmeyip eziyete döndürecektir olayı , ama böyle bir dava açıp talep hakkınız var temelde)
Dava açtığınızda iddia ettiğiniz fazla çalışmalarınızı , ıspatlamanız gerekecektir davanızı kazanmak için.

snkerem beyin düşüncelerine katılmakla birlikte,hizmet süresi devam eder iken dava sürecini başlatmak ,ziyadesiyle eziyete dönüşür, bu süreçlerde haksız duruma düşme-düşürülme sözkonusu olabilir ,dolayısıyle bu durumlar iş ve sosyal hayatı etkiler.
Aslında ilgilinin alamadığı ücret kalemleri,GENİŞ ANLAMDA ÜCRET (ikramiye,prim,yakacak giyecek yardımı,fazla mesai,hafta ve genel tatil gibi alacaklar)ın ödenmemesi İŞCİYE haklı fesih imkanı veriyor.Özellikle bahsekonu ücret türlerinin hiç yada bir kısmının ödenmemiş olması önemsizdir.ANCAK ilgilinin İSPAT yükümlülüğü VAR,ispat edemez-ettiremez ise işi zor.
Şayet edebilirim diyor ise,"M.24/2-e" istinaden fesih hakkını, kendisince uygun bir zaman içinde kullanması daha uygun olur diye düşünüyorum.