fonradar

Gece Yapılan Fazla Mesailer Hakkında

Üyelik
11 Ocak 2014
Mesajlar
48
Konum
istanbul
Merhabalar Arkadaşlar;

Ben bir kamu kurumunda taşeron olarak çalışmaktayım normalde 8 saat üzerinden vardiyalı bir çalışma sistemimiz var, ben bu çalışma modelini değiştirip 12 saat esas alınan vardiya modeline geçirmek istiyorum yöneticilerimiz kanunlara uygunsa bizim için sakıncası yok diyor. Şimdi burada benim kafama takılan bir kaç soru var. 12 saatlik çalışma modeli gece-gündüz şeklinde olacak fakat kafamı kurcalayın bir durum söz konusu iş kanununda gece çalışmaları ile ilgili şöyle bir açıklama söz konusu

İşçilerin gece çalışmaları 7,5 saati geçemez. Gece işinde günlük çalışma süresinin azami 7,5 saatle sınırlandırılmış bulundurulmasından, bu dönemde çalışan işçilere fazla çalışma yaptırılamayacağı sonucu çıkmaktadır. Ancak koşulları oluşmuşsa, gece süresinde zorunlu nedenlerde ve/veya olağanüstü hallerde fazla çalışma yapılabilmektedir.


Bu maddeye istinaden 12 saatlik bir çalışmanın 1 saatini yemek paydosu olarak düşünür isek geriye kalan 11 saatlik çalışma yapmış olacağız yukarıdaki maddeye istinaden günde 3,5 saat fazla mesai yapmış oluyoruz. Yapılan bu mesailer izin olarak kullanılacak şimdi burada hesaplanması gerek fazla mesai saati 3,5 saat midir yoksa normalde fazla mesai ücretleri %50 fazla hesaplanır saat olarakta %50 fazlamı hesaplanması gerekir yani 11-7.5=3.5 3.5/2=1.45 dk. 3.5+1.45= 5.15 dk. 7.5+5.15= 12.45 dk. toplam mesai dahil çalışma saati mi olması lazım? yoksa direk 3.5 saat fazla mesaimi hesaplanır.
 
Son düzenleme:
Aynen yaptığın hesap doğru ancak aklımın yettiği kadar söylüyorum yemek molası yarım saat düşeceksin. çünkü normal vardiya bittiğinde mesaiye kalınacaksa 30 dk zaten ara dinlenme molası vermek zorundalar sen mesaini 4 saatten hesapla o zaman her 4 saate 2 saat ilave toplam 6 saat dönüşü olacaktır...



Yanlışım varsa hakkınızı helal edin...
 
12 saatlik çalışma süresinde;
-günlük azami çalışma süresi(11 saat)normalde aşılmamaktadır.
-ara dinlenme süresi 1.5 saat olması gerektiğinden(yargı kararı)
(Kanun da "7.5 saat den fazla süreli işlerde bir saat"diyor ama 14 saat süreli işlerde de 1 saat olacak manasına gelmez)
-(fiili)çalışma süresi 10.5 saat dir.
-haftalık çalışma süresi aşılmasa da ,gece 7.5 saati aşan süreler f.çalışma sayılacağından,
-10.5-7.5=3 saat(f.çalışma süresi)
-Kanun(M.68)de belirtilen ara din.süreleri asgari(en az) dır,artırılabilir,aralıksız amaca uygun kullandırılmalıdır ama bu olayda,1 saat+15+15 dk.şeklinde uygulanmasının da mahsurlu olacağını sanmıyorum.
 
Bu cikarttiginiz 3 saatlik fazla calisma ham olarak mi hesaplanir yoksa %50 farkmi koymak gerekir? Yani isin Ozu biz bu fazla calismalari izin olarak kullancaz 20:00 - 08:00 saatleri icerisinde gecirilen bir vardiye toplamda kaç saat calismis olur.
 
İş kanunun Fazla çalışma ile ilgili maddelerini ( aslında iş kanunun tamamını-mutlaka) inceleyecek olursanız ,
aslolan , fazla çalışma karşılığında ücretinin %50 arttırılmış olarak ödenmesidir. Yani 1 saat fazla çalışma karşılığında 1,5 saatlik ücret ödenir.
Çalışan isterse bu fazla çalışmanın karşılığında ücret yerine izin olarak ta kullandırılabilir, bu durumda da 1 saatlik fazla çalışma karşılığında 1,5 saat izin kullandırılır.
Gece çalışması en fazla 7,5 saat olabilir, 7,5 saati aşan kısım ise, haftalık yasal çalışma süresi aşılmasa bile fazla çalışma ücreti ile ücretlendirilmesi gerektiğine dair yargıtay kararları mevcut.Bu durumda;
akşam 8 den sabah 8 e olan süre içinde 1 saat ara dinlenme varsa , çalışma süresi 11 saat oluyor,
çalışmanın sabah 6 ya kadar olan kısmı gece çalışması olarak geçtiğinden, 9 saat gece çalışmasının 1,5 saati fazla çalışma zamanıdır, yani 1,5 saati %50 arttırılmış haliyel ücret veya izne çevirmeniz gerekir. Kalan 2 saat ise, haftalık çalışma süresi 45 saati aşıyorsa, gene %50 arttırılmış olarak ücret veya izin süresi olur.
Asıl sorunuz olan , ücret ödeseydik, %50 arttırarak ödeyecektik, izin olarak kullanıldığında gene %50 arttırarak mı izin kullandıracağız sorusunun yanıtı, EVET.
 
Üst