fonradar

Geçici İş İlişkisinde SSK Uygulamaları

Üyelik
9 Haz 2005
Mesajlar
2
selamlar,

Kafama takılan bir soru var yardımcı olursanız sevinirim.

Çalıştığım Firma belli miktar işçisini başka firmaya İş kanununun 7.maddesi gereğince başka bir firmada belirli bir süre geçici olarak çalıştırmak istemektedir. Bilindiği üzere iş kanununda bu şekilde yapılacak olan sözleşmelerin şekli ve resmi kurumlara bildirim mahiyeti açıklanmamaktadır ve ssk bildirimi nasıl yapılacaktır
cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..
 
"Geçici iş ilişkisi", işçinin yazılı olarak kabul etmesi halinde holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde veya yapmakta olduğu işe benzer işlerde çalıştırılması koşuluyla başka bir işverene iş görme edimini yerine getirmek üzere geçici olarak devredilebilmesi anlamına gelmektedir.

4857 sayılı İş Kanunu'nun geçici iş ilişkisini düzenleyen 7. maddesine benzer düzenlemeler 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nda da yapılmıştır. 06.08.2003 tarihli, 25191 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4958 sayılı kanunun 37. maddesi ile 506 sayılı kanunun 79. maddesine eklenen fıkra ile;

"İşverenin, sigortalıyı, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 7'nci maddesine göre başka bir işverene iş görme edimini yerine getirmek üzere geçici olarak devretmesi halinde, sigortalıyı devir alan, geçici iş ilişkisi süresine ilişkin bu fıkrada belirtilen belgelerin aynı süre içinde işverene ait iş yerinden kuruma verilmesinden işveren ile birlikte müteselsilen sorumludur" hükmü getirilmiştir. Gerek 4857 sayılı İş Kanunu'nda ve gerekse de 506 sayılı kanunun 4958 sayılı kanunla değiştirilen 79. maddesinde geçici iş ilişkisi kapsamında işçi çalıştıran işverenlerin yükümlülükleri düzenlenmiştir. Sigortalıyı devir alan işverenlerin, geçici iş ilişkisi süresine ilişkin bu fıkrada belirtilen belgelerin aynı süre içinde işverene ait iş yerinden kuruma verilmesinden işveren ile birlikte müteselsilen sorumludur.

Söz konusu yasal düzenlemenin ne şekilde uygulanacağı ise yine SSK Başkanlığı Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü Sigorta Primleri Dairesi Başkanlığı tarafından yayınlanan 08.08.2003 tarih ve 16-294 sayılı genelge ile duyurulmuştur. Söz konusu genelgede 13.05.2004 tarih ve 16-318 ek sayılı genelge ile değişiklik yapılmış olup yeni düzenlemeye göre; "İş Kanunu'nun 7'nci maddesine istinaden iş görme edimini yerine getirmek üzere başka işverenin sigortalısını geçici olarak devir alanlar da anılan belgeyi (Aylık Prim ve Hizmet Belgesi), kendileri için işyeri tescil edilmeksizin, sigortalısını devir eden asıl işverene ait işyeri sicil numarası üzerinden düzenleyerek kurumumuza verebilecektir.

Ancak, 506 sayılı kanunun 79'uncu maddesinin birinci fıkrası uyarınca aylık prim ve hizmet belgesinin yasal süresi içinde kuruma verilmesi yükümlülüğünden işverenle birlikte sigortalıyı devir alan da müteselsilen sorumlu olduğundan, söz konusu belgenin verilmemesi veya yasal süresi dışında verilmesi halinde, idari para cezası hem asıl işverene hem de sigortalıyı devir alana ayrı ayrı tebliğ edilerek tahsiline başvurulacaktır."

Geçici iş ilişkisinde devralan işverenin yeni bir işyeri dosyası tescil ettirmesine gerek yoktur. Ayrıca, sigortalılar içinde yeniden işe giriş bildirgesi verilmeyecektir. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nin "Aracıların ve Sigortalıyı Devir Alanın Bildirilmesi" başlıklı 6. maddesinde, işverenlerin, kendisinden iş alan aracı ile başka bir işverene iş görme edimini yerine getirmek üzere geçici olarak sigortalısını devrettiği işverenin adını ve soyadını, ikametgâhını, varsa işyeri adresini, aracının işe başladığı; geçici olarak sigortalısını devrettiği tarihten itibaren aralarında düzenlenen sözleşme ile birlikte en geç bir ay içinde ilgili sigorta müdürlüğüne yazılı olarak bildirmek zorunda olduğu hükme bağlanmıştır. Bildirim için bir şekil şartı getirilmemiştir.

Kurum uygulamasında geçici iş ilişkisi ile bir başka işverene devredilen sigortalının çalışmaları devir alan tarafından asıl işverene ait işyerinden bildirilecektir.

İşverenlerin sigortalılara ödedikleri ücretler (SSK prime esas kazancın alt ve üst sınırı da göz önünde bulundurulmak suretiyle) üzerinden SSK primi kesintisi de yapmaları ve işveren hissesi primini de ekleyerek aylık prim ve hizmet belgelerini ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar SSK'ya vermekle yükümlü tutulmuştur.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
saygılar
 
Üst