fonradar

Geçici Ve Kesin Kabul Tutanağı

tarkaniz72

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Eyl 2008
Mesajlar
785
Konum
İZMİR
merhaba. Bir Koop. işimizle ilgili kooperatik ''geçici ve kesin kabul tutanağı'2 hazırlamış. tutanakta işin bitim tarihi : 30/8/2012 yazıyor. Ancak Kesin kabul tutanağı imzalarının altında ''Onanmıştır''Tarih:..../.../...... kısmında 18 ekim 2012 tarihi yazılıp şantiye şefi İmzalamış. Buna göre son Faturamı 18 Ekim 2012 de kessem sorun olurmu ?? teşekkür ederim.
 
Sorun çıkma ihtimali yüksek, vergi mevzuatı açısından önemli olan işin fiilen bittiği tarihtir. şantiye şefinin keyfinin yerine gelip kesin kabul tutanağını "onadığı" tarih değildir. Faturanın en geç 06/09/2012 tarihinde kesilmesi gerekirdi.
 
Sayın Daydream sorunuzun cevabı GVK md.44'te mevcuttur.

" İnşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarih(*); diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarih bitim tarihi olarak kabul edilir."

Burada özel inşaat olduğu için geçici kabul tutanağı üzerinde yazan fiili bitim tarihi olan 30/08/2012'dir.
 
sn. Karakaya. tutanakta '' inş. mühendisi ... üye .... elektrik tesksisyeni... ve yüklenici ile 28/9/2012 TARİHİNDE İŞYERİNE GİDİLEREK Kesin kabule engel eksik olmadığı görüldüğü .... vs. şeklinde cümle var. 28/9/2012 yazması değiştirirmi durumu ?
 
Hayır, verdiğiniz bilgilere göre çok açık bir biçimde işin fiili bitiş tarihi 30.08.2012. Mesela bu mühendis, teknisyen heyeti 2 sene sonra gelip kontrol yapsalardı ne olacaktı? 2 sen bekleyemeyiz değil mi? Bu da aynı işte.
 
pardon anlamadım. ''idarece onaylama '' tarihi nasıl olur. kooperatiften belgemi isteyelim ?
 
Yanlış anlaşılma var her halde, idarece onaylama işlemi resmi dairelerin işveren olduğu YYİO'larda olur, sizin ki özel inşaat, ortada ne idare var ne de onaylama doğal olarak.
 
teşekkür ederim. o zaman bana düzeltme yolları, üstelik 3. dönem Gecici vergiye de tabi olacak demekki . Burada sorun işverenin yani müşterimin bana kesin kabul Evrağını 1 hafta önce vermesi :( syg.
 
Sayın Daydream GVK md.44'te "Geçici ve Kesin Kabul Usulüne Tabi İşler" ibaresi kullanılmıştır. Buradan kasıt 4734 sayılı Kamu İhale Kanuna tabi kamu kuruluşlarının Yapım İşleri Kabul ve Muayne Yönetmeliğine göre yaptığı geçici ve kesin kabul işleridir.

Doğal olarak ta 4734 sayılı Kanuna tabi olmayan özel gerçek ve tüzel kişileri kapsamaz.
 
Üstad

geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan işler kamu ile yapılan işler midir sadece ? Özel sektör kendi arasında geçici ve kesin kabule tabi iş yapamaz mı ?

Geçici kabule bağlı işlerde hakedişin faturaya bağlanma zamanı raporun hazırlandığı tarih olur ise idare veya işi yaptıran hakedişi onaylamaz ise beyan edilen Fatura iptal edilerek beyannamemi düzeltilecek ? İdarenin sadece kamu kurumu olduğuna eminmisiniz ? Keyfi olarak onaylanmama durumu söz konusu haklısınız ama bunun sadece kamu kurumları için olduğuna emin olamıyorum
hakediş belgesine bağlı olarak, kısım kısım hizmet ifasında bulunduğu anlaşılan adı geçen şirketin, faaliyetine ilişkin olarak vergiyi doğuran olay hakedişin onaylandığı tarihte meydana geleceğinden, hakediş belgesinin onaylandığı tarih itibarıyla düzenlenecek fatura da gösterilecek katma değer vergisini de, bu dönem beyannamesi ile beyan etmesi gerekmektedir


KDV uygulaması bakımından, taahhüde dayanan işlerde vergiyi doğuran olay, ihaleye ilişkin hakedişin ihale makamınca onaylandığı anda meydana gelmektedir. Öte yandan, hakediş belgesinin onaylanmasından önce bu işleme ait fatura veya benzeri belge düzenlenmesi halinde, fatura veya benzeri belgenin düzenlenmesi ile KDV bakımından vergiyi doğuran olayın meydana geleceği tabiidir.

Buna göre, hakedişli işlerdeki KDV tevkifatının hakedişin düzenlenmesine esas olan fatura tarihini kapsayan ayı geçmemek kaydıyla, hakedişin ihale makamınca onaylandığı tarih itibariyle beyan edilmesi gerekmektedir.
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Üst