Geciçi Vergi Hesaplaması ile İlgili

Üyelik
14 Tem 2005
Mesajlar
40
biz yazılım firması olarak geçici vergi döneminde donanım malzemeleri alıyoruz.Aldığımız bu malzemeleri x firmasında kullanıyoruz. Proje ile ilgili faturamızıda işin bitimi 2-3 ay sonra kesiyoruz. Burda sormak istediğim şu: almış olduğumuz bu malzemelerimizi gidere atabilirmiyiz.
örnek verecek olursak : 10 Eylül /2005 döneminde 100,00 YTL lik donanım malzemesi aldık . Bunula ilgili faturamızıda işin bitimi olan 10 Ekimde faturasını keseceğiz. 100,00 YTL yi maliyetlerimize intikal ettirebilirmiyiz.
Sorum Biraz uzun oldu yardımcı olursanız sevinirim.
 
Maliyete atamazsınız. İlgili ayda geliriniz yok ki maliyetiniz oluşsun. Ana kural gelirin karşılığında oluşan bir maliyettir. Varsayalım ki maliyete attınız. Peki bu maliyet neyin karşılığı sizce? (Fikir oluşturması açısından sordum yanlış anlama olmasın ) Sizin gelir tablonuzda olmayan bir satışın (gelirin) karşılığı anlamına gelir ki bu da satışı yapılmayan gider ve maliyet unsurlarını giderleştirilmesi anlamına gelir. Yani bu dönemde maliyetler şişirilmiş olur.

Kolay Gelsin
 
sayın ouditer;
ilgili dönemde ben malzemelerimi gönderdim stoğumdada bu malzemeler yok artık bu birnevi benim o tarih için giderim olmazmı
 
Maliyete atamazsınız derken satış faturası kesilmeden maliyete atamazsınız anlamında söyledim. yani son geçici de maliyete atılacağı zaten malumunuzdur. Ama 3. geçici vergi döneminde maliyete atamazsınız. X firmasının proje bedeli 10.000 YTL varsayalım. 10 ekim de faturası kesildi. X firmasına yaptığınız projedeki maliyetiniz 8.000 YTL diyelim. Bu maliyetin içinde X firmasına yapılan projede kullanılan donanım malzemeleri dahil edilir.
 
Sayın byavuzyilmaz,

Sesli düşünelim hangi hesaba atmayı düşünüyorsunuz.
 
ilk alındığı tarih olan eylül ayında 150 nolu hesaba aldım. daha sonra projeye gönderdiğim için malzemeleri 740 lı maliyet hesaplarına aldım 3.dönem g.vergiyi hesaplarkende maliyetler o kadar yükseliyor
 
740' a attık kabul edelim buradan satılan hizmet maliyeti hesabına virmanlayacağız.

Gelir tablosunda da satılan hizmet maliyeti tutarının içine dahil edeceğiz.

Ancak 3. geçici vergi döneminde bizim maliyete attığımız unsurların satışı gerçekleşmedi değil mi? Çünkü Ekim de gerçekleşecek.
Biz ne yapmış olduk bence ;

Maliyete gitmemesi gereken stokta veya proje olarak takip edilmesi gereken maliyet unsurlarını hiç ilgisi olmayan satışlar (Gelirler) ile ilişkilendirdik. Dolayısıyla vergi matrahını azaltıcı etki yaptırdık.

Tavsiyem Proje olarak maliyetleri takip ederek maliyetleriniz belirlemeniz.

Kolay Gelsin.
 
fakat o şekile yaparsak elimizde stok gözükecek . elimizde stoğumuz yok bu durumda nasıl yapmamız gerekir
 
proje olarak takip etmeniz ve projede kullanılan malzemeleri ispatlayıcı bir evrak sunmanız halinde hiç bir sorun olacağını sanmıyorum. Faturayı da proje bedeli olarak kesseniz bile projede kullanılan malzemelerin bir dökümünün ayrıca kendi belgeleriniz içinde olması herhangi bir incelemede ispatlamanız açısından büyük fayda sağlayacaktır. Stoklar kayıtlarınıda 100.000 ytl varsayalım, ancak fiili olarak 80.000 ytl iken incelemeye gelindi diyelim. 20.000 ytl fark ne oldu diye sorulduğunda halen devam eden projelerimiz var gönderilen stoklar da bunlar diye evrak sunulduğunda hiç bir eleştiri olmayacaktır. Asıl sorunuza verdiğim cevap zaten belli
 
auditer vermiş olduğunuz bilgiler benim için gerçekten aydınlatıcı oldu. ilginize teşekkür edrim. kolay gelsin
 

Benzer konular

Üst