fonradar

Geçici Vergiye İstenen Mahsup

URUM79

Fenomen Üye
Üyelik
11 Mar 2014
Mesajlar
1,736
Konum
İSTANBUL
Merhaba, Yıl içinde KDV iadesinden kaynaklanan iadelerde, dönem içinde ödeme çıkan geçici vergiye bu kdv iadesi mahsup istenmiş olsun, vergi dairesi
kurumlar vergisi beyan zamanına kadar bu mahsup işlemini gerçekleştirmediği taktirde çıkan kurumlar vergisinden yıl içindeki
bu geçici vergi tutarları mahsubu yapılırmı yapılmazmı.?
Örnek :
4.Dönem Geçici Vergi Tutarı : 10.000-TL
Kdv İadesinden Kayn.İade Tutarı ve Geç.V. Mahsubu Talep Edilen : 5.000-TL

Kurumlar Vergisi Beyanı : 10.000-TL mi yoksa 5.000-TL olarakmı baz alacağız.

Teşekkürler.
 
Sayın URUM79


4369 sayılı kanunla bu günkü şeklini alan geçici verginin temel esaslarını 217 nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği belirlemiştir.
Mezkur tebliğin, 5.1. Geçici Verginin Hesaplanması” başlıklı bölümünde yer alan 66.fıkrasındaki Hesaplanan geçici vergiden varsa o hesap dönemi ile ilgili olarak daha önce ödenmiş geçici vergi ve geçici vergiye tabi kazançlarla ilgili olarak tevkif edilmiş vergiler mahsup edilecektir. Mahsuptan sonra kalan tutar o dönem için ödenmesi gereken geçici vergi olacaktır.”

Ödenmeyen geçici verginin sonraki geçici vergi dönemlerde hesaplanan geçici vergiden mahsup edilmesi, kümülatif hesaplamanın bir gereğidir. Aksi takdirde vergi dairesine her bir dönem için beyan edilen vergi tutarı, sonraki dönem içinde mükerrer beyan edilmiş olacaktır. Zira vergi dairelerinin uygulamaları da bu yöndedir. İlk zamanlarda mükelleflerden gelen düzeltme talepleri ile boğuşan daireler uygulamacıları açıklamalarımız yönünde beyana teşvik etmek durumunda kalmışlardır.

Ayrıca, eskiden beri hazırlanan tüm geçici vergi beyannamelerinde ve 217 nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin 5.3 bölümünde yer alan örnekte, ilgili dönemde hesaplanan geçici vergiden mahsup edilebilecek tutar için “önceki dönemlerdehesaplanan geçici vergi” ibaresi yer almaktadır. Bu ifadenin mef’ulü muhalifinden anlaşılması gereken önceki dönemlerde hesaplanan ve beyan edilen ancak ödenip ödenmiş olup olmamasına bakılmadan (beyanı yeter şart olan vergi tutarını) bir sonraki beyanınızdan mahsup edebilirsiniz sonucu çıkmaktadır.

Zira, mezkur tebliğin, 5.3 bölümünde yer alan örneklerinde, 74.fıkrasındaki ifade gereği hesaplanan geçici vergi tutarının mahsup edilmesi suretiyle bulunan tutar, ilgili dönemde ödenecek geçici vergi tutarı olacaktır. Umarız bu açıklamalar sonrasında 66.nolu fıkrada yer alan “ödenmiş” ibaresinin ne derece talihsiz ve kafa karıştırıcı olduğu daha iyi anlaşılmıştır.

Bununla birlikte İstanbul Defterdarlığı’ndan alınan B.07.4.DEF.0.34.11/KVK-44 sayılı muktezada özetle “ geçici verginin, yıllık kurumlar vergisinden mahsubunda mutlaka ödeme koşulu aranacak, ancak dönem içerisindeki diğer geçici vergi dönemlerinde tahakkuk edecek vergiden mahsubunda ödeme koşulu aranmayacaktır.” ifadesi konuyu yer almaktadır.

Ödenmeyen geçici vergi yıl sonunda hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilemez. Mahsup edilemeyen ve terkin edilen geçici vergi tutarına, vade tarihinden terkin edilmesi gereken tarihe (gelir vergisi mükellefleri için 1 Mart, kurumlar vergisi mükellefleri için 1 Nisan) kadar gecikme zammı uygulanır.


Sonuç : Yukarıdaki açıklamalardan anlaşılacağı üzere Geçici Vergilerin birbirinden mahsubunda ödeme yapılıp,yapılmadığına,eksik ödenip ödenmediğine bakılmaksızın mahsup yapılabilecek, Fakat ödenmeyen Geçici Verginin Kurumlar Beyannamesinin verilme tarihi olan 01/04 kadar tamamının ödenmemesi halinde Kurumlar Vergisinden mahsubu mümkün değildir
 
Sayın Ferhat öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Zati önceki yorumlarınızda da yazmış olduğunuz gibi pek fazla cevaplanmayan konulara yazıyorsunuz. O nedenle sizden cevap gelmesi beni pek şaşırtmadı.
Konu üzerine önceki forum konularında bahsi geçmiş bakma fırsatım oldu ama o tarihte yazılanlarda farklı farklı yorumlar sözkonusu olup, özelge talep edin diyenlerde oldu.
Şimdi netlik açısından, Anladığımda gçre Kurumlar Vergisi beyanı tarihinde ödenmeyen veya mahsup olmayan geçici vergi üzerinden herhangi bir mahsup yapamıyoruz. O zaman
1- KDV iadelerinde özellikle bazı daireler işleri yavaş aldığından yada ihracat yoklamalarının geç yapılması dolayısı ile ben kendi adıma bundan böyle geçici vergiye mahsup talep etmeyi düşünmüyorum. Riskli bir işlem beyan zamanında mahsup yapılırsa ne ala, fakat yapılmadığında sizde bunu kur.vergisi beyanında mahsup ederseniz vergi ziyai suçu ile karşı karşıya kalabiliriz.
2- Geçici vergi kurumlar vergisi beyanında mahsup yapılmadığında zaten geçici vergi tutarları terkin olacağından üzerinde konuşulacak geçici vergiye ait herhangi bir mahsup olmayacak dolayısı ile tekrar farklı vergilere mahsup talebinde bulunup + bir gecikme faizi ile karşı karşıya da kalınabilir diye düşünüyorum.

Tekrar teşekkürler.
 
Mahsup taleplerini mümkün olduğu kadar işlemi bitmiş, hiç bir eksiği kalmamış iade dosyalarından yapmakta fayda var. Özellikle SGK mahsuplarında risk almamak gerekir. Dosyanızda hiç bir eksik yoksa yapılmayan mahsuptan siz sorumlu değilsiniz, ancak derdinizi kime anlatacaksınız.
 
Sayın URUM79

Teşekkür ederim.Evet maalesef söylediğiniz gibi vergi daireleri işleri yavaştan alıyorlar dolasıyıyla meslektaşlarımızın çoğunun vakti vergi dairelerinde biran önce bu dosylarının sonuçlanması için koşturup duruyorlar. Meslektaşlarımızda çözüm için Sayın bulent249'unda dediği gibi yapıyorlar.Bende öyle yapıyorum.

Ayrıca düşünceleriniz doğru.
 
Üst