fonradar

Gecikmeli Ödenen Bağkur Primlerinin İndirim Yapılabilmesi Hk?

Üyelik
8 Tem 2006
Mesajlar
13
2007 senesinde gecikmeli ödenen (15.000 ytl) bağkur primleri 2007 ticari kazancından indirmek mümkün mü? Mümkünse bununla ilgili dayanaklar nelerdir( tebliğiler,kanun vb.)
Not: Taksitlendirme ile ödendi.
 
Ynt: Gecikmeli Ödenen Bağkur Primlerinin İndirim Yapılabilmesi Hk?

Kendi nam ve hesabına ticari faaliyette bulunan tacirlerin yıl içerisinde fiilen ödedikleri Bağ-kur primlerini kazançlarından indirim konusu yaptıkları gibi serbest meslek erbabları da hasılatlarından indirim konusu yapabilmektedirler

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu?nun 65. maddesinin 1. bendinde, her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançların serbest meslek kazancı olduğu; aynı kanunun 68/8. maddesinde ise, serbest meslek kazancının tespitinde, serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla emekli sandıklarına ödenen giriş ve emeklilik aidatlarının da hasılattan indirim konusu yapılabileceği ifade edilmektedir.

Yine ayrıca, 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu?nun 49. maddesinin 3. bendinde, sigortalılarca ödenen giriş keseneği ve sigorta primlerinin tamamının yılı içinde ödenmek kaydıyla gider olarak gösterilebileceği, belirtilmektedir.

Konuya ilişkin olarak, 110 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde, 1479 Sayılı Bağ - Kur Kanunu kapsamına giren serbest meslek erbablarının, Gelir Vergisi Kanunu?nun 68/8. maddesi hükmüne dayanarak hasılatlarından emekli aidatı veya sosyal sigorta primi indirmemiş olmaları şartıyla, ilgili kanun gereğince ödedikleri Bağ-Kur giriş keseneği ve primlerini serbest meslek kazançlarının tespitinde gider yazmaları gerekmekteyse de, bunların da, Bağ-Kur giriş keseneği ve primlerini serbest meslek kazançları ile ilgili olarak verecekleri yıllık gelir vergisi beyannamelerinde gösterdikleri hasılatlarından indirebilecekleri zikredilmektedir.

Bu açıklamalar doğrultusunda, Bağ-Kur giriş keseneği ve primlerinin yıllık gelir vergisi beyanlarında beyan edilen gelirlerden indirim konusu yapılabilmesi için, bu primlerin Bağ-Kur?a fiilen ödenmiş olması yeterli görülüyor. Daha doğrusu Bağ-kur primlerinin, dönemine ve ait olduğu yıla bakılmaksızın fiilen ödendiği tarihte indirim konusu yapılabilecek olması özellik arzetmektedir.


5458 Sayılı Sosyal Güvenlik Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun kapsamında yeniden yapılandırılarak ödenen Bağ-Kur giriş keseneği ve prim asıllarının da dönemine ve ait olduğu yıla bakılmaksızın fiilen ödendiği tarihte, yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilen gelirlerden indirim konusu yapılabileceğinin unutulmaması gereken önemli bir ayrıntı olduğu düşüncesiyle esen kalınız

------------------
gecikmeden dolayı alınan zamlarında indirime dahil edileceği kanısındayım. bununla ilgili bir bilgi edindiğim an buraya ekleyeceğim.
 
Ynt: Gecikmeli Ödenen Bağkur Primlerinin İndirim Yapılabilmesi Hk?

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)



Tarih : 13.04.2006

Sayı : B.07.1.GİB.4.16.16.01.GV.05.125/1453

Konu : Geçmiş yıllara ilişkin ödenen Bağ-Kur primlerinin yıllık beyannamede gösterilen gelirlerden indirilip indirilemeyeceği hk.

Sayın ????.



Başkanlığımıza verilen ??.. tarihli dilekçenin incelenmesinden, 2002, 2003 ve 2004 yıllarına ait olup 2004 yılında ödenen Bağ-Kur pirim borçlarının 2004 yılına ilişkin gelir vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda bilgi talebinde bulunulduğu anlaşılmıştır.

Talebinizle ilgili olarak Bağ-Kur Bursa İl Müdürlüğü'nce, Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne ve Başkanlığımıza yazılan muhtelif tarih ve sayılı yazılarda, 24.09.2004 tarihi itibariyle ödenerek kapatıldığı belirtilen borç toplamının prim aslı ve gecikme zammını ihtiva ettiği, ayrıca 2004 yılında ödenmesi gereken prim aslı tutarının 2.450,09 YTL. olduğu, bildirilmiştir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 89/1'inci maddesinde; "Beyan edilen gelirin % 10'unu (bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta primleri için, beyan edilen gelirin % 5'ini) ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla, mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri ile bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları (sigortanın veya emeklilik sözleşmesinin Türkiye'de kâin ve merkezi Türkiye'de bulunan bir sigorta veya emeklilik şirketi nezdinde akdedilmiş olması, prim ve katkı tutarlarının gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olması ve ücret geliri elde edenlerin ücretlerinin safi tutarının hesaplanması sırasında ayrıca indirilmemiş bulunması şartıyla, eşlerin veya çocukların ayrı beyanname vermeleri halinde, bunlara ait prim ve katkı payları kendi gelirlerinden indirilir)."nın gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden indirilebileceği, aynı Kanun'un 90'mcı-maddesinin birinci fıkrasında ise; "Gelir vergisi ile diğer şahsi vergiler ve' her ne şekilde olursa olsun vergi cezaları ve para cezaları, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun Hükümlerine göre ödenen cezalar, gecikme zamları ve faizler gelir vergisinin matrahından ve gelir unsurlarından indirilemez" hükümleri yer almaktadır.

Diğer taraftan; 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu (Bağ-Kur) Kanunu'nun 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasında, sigortalılarca ödenen giriş keseneği ve sigorta primlerinin vergi uygulamasında gider olarak yazılabileceği hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, konuyla ilgili olarak yayımlanan 110 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde; ticari kazancın tespitinde, "Bağ-Kur giriş keseneği ve sigorta primlerinin Gelir Vergisi Kanunu'nun 89/1 inci maddesi hükmüne paralel olarak, gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olduğunun tevsik edilmesi kaydiyle, mükellefler tarafından ticari kazançları dolayısiyle verilecek yıllık beyannamede bildirilen gelirden indirilmesi"nin uygun bulunduğu açıklanmıştır.

Buna göre; toplu olarak ödemiş olduğunuz Bağ-Kur primlerinin Gelir Vergisi Kanunu'nun 89/1'inci maddesi uyarınca, hangi yıla ait olduğuna bakılmaksızın gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olduğunun tevsiki kaydıyla yıllık gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek olan gelir vergisi matrahından indirilmesi mümkündür.

Ancak, söz konusu primlerinin geç ödenmesi dolayısıyla ilgili mevzuat uyarınca ödenen gecikme zammı, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun uyarınca ödenen gecikme zammı niteliğinde olduğundan, ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınması ve yıllık beyannamede bildirilen gelirden indirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Üst