fonradar

Geçmi̇ş Yıl Defter Tasdikleri

Üyelik
22 May 2013
Mesajlar
5
Konum
İstanbul
Merhabalar,

Size bir konu ile ilgili danışmak istiyorum. Bir mükellefim 29.12.2014 tarihinde bir kamyon alarak nakliye işine başlamış. Bana evraklarını getirdi. Benim bildiğim, araç satışının olduğu gün defter tasdiğinin yapılması gerekiyor. Çünkü vergi dairesi açılışı araç satışının olduğu güne yapıyor. Biz belki vergi dairesi durumu anlamaz diye 05.01.2015 tarihinde açılışı yaptık. Defter tasdiğini de yine aynı tarihte (05.01.2015) yaptırdık. Vergi dairesi 1 gün sonra telefon açarak tarihin yanlış olduğunu ve açılış tarihinin 29.12.2014 olması gerektiğini, kendilerininde bu tarihe göre açılış yapacaklarını söylediler ve işe başlama tarihini 29.12.2014 olarak kayda geçtiler. Benim sorunum, 2014 yılı için tasdik ettirmem gereken defteri tasdik ettiremiyorum. Noter kabul etmiyor. Ne yapmam gerektiği hakkında bir bilgisi olan varsa yardım edebilir mi acaba?

Saygılar....
 
Tasdik zorunluluğu olan yasal defterlerden herhangi birisinin;
- Tasdik işleminin, süresinin sonundan başlayarak bir ay içinde yaptırılmamış olması Vergi Usul Kanunu’nun 352/II-6. maddesi çerçevesinde ikinci derece usulsüzlük cezasını,
- Tasdik işleminin yaptırılmamış olması (yasal sürenin sonundan başlayarak bir ay geçtikten sonra tasdik ettirilen defterler de tasdik ettirilmemiş sayılmaktadır) Vergi Usul Kanunu’nun 352/I-8. maddesi çerçevesinde birinci derece usulsüzlük cezasını, bu fiil aynı zamanda re’sen takdir nedeni de sayıldığından cezanın iki kat kesilmesini,
gerektirmektedir.
Öte yandan, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 34. maddesi hükmü, yüklenilen katma değer vergisinin indirimini, belgelerin yasal defterlere kaydedilmesi koşuluna bağlamıştır.
Bu açık düzenleme nedeniyle, yüklenilen katma değer vergisinin indirimi ancak mal ve hizmet alım belgelerinin yasal defterlere kaydedilmesi halinde mümkün bulunmakta, yasal defterlere kaydedilmeyen belgelerde yer alan katma değer vergisi ise indirim konusu yapılamamaktadır.
Tasdik ettirilmemiş defterlere kaydedilen faturalarda yer alan katma değer vergisinin, hesaplanan katma değer vergisinden indirilip indirilemeyeceğine ilişkin olumlu ve olumsuz özelge ve yargı kararları bulunmaktadır.
Bazı özelge ve yargı kararlarında, defterlerin tasdik ettirilmemesinin tek başına katma değer vergisi indirimini engellemeyeceği belirtilmekle birlikte, bazı Danıştay kararlarında;
- Tasdik ettirilmemiş defterlere yapılan kayıtların hiç yapılmamış sayılacağı,
- Bu defterlere kaydedilen faturalarda yer alan katma değer vergilerinin de indirim konusu yapılamayacağı,
sonucuna ulaşılmıştır.
Bu çerçevede telafi edilemez vergisel sonuçlarla karşılaşmamak için, yasal defterlerin süresinde tasdik işleminin yaptırılmasına dikkat edilmelidir.
Türk Ticaret Kanunu kapsamında tasdike tabi defterlerin tasdik işlemlerinin yaptırılmaması halinde, 2014 yılı için 4.481 lira idari para cezası uygulanacaktır.
Sonuç ve Uyarı
Önceki bölümlerde açıklandığı üzere, yasal defterlerin tasdik işleminin zamanında yaptırılmaması, özel usulsüzlük cezası yanında yüklenilen katma değer vergisinin indiriminin yapılamaması ile sonuçlanabilmektedir.
Tersi özelge ve yargı kararları olmakla birlikte, yasal defterlerin tasdik işleminin zamanında yaptırılmamasını tespit eden vergi inceleme elemanlarının, usulsüzlük cezası yanında, vergi indirimini reddedip cezalı katma değer vergisi tarhiyatı istemeleri olasıdır.
Bu çerçevede yapılacak tarhiyata karşı açılacak davanın ne şekilde sonuçlanacağı kesin olmayıp, kaybedilmesi riski ise alınabilecek bir risk değildir. Kaldı ki dava kazanılsa dahi, dava süreci ve maliyeti, yasal yükümlülüğün yerine getirilmesinin maliyeti ile karşılaştırılabilir değildir.
Sonuç olarak, katlanılamayacak maliyetlerle karşılaşmamak için, yasal defterlerin zamanında tasdik ettirilmesikonusunda dikkatli olunmasında yarar bulunmaktadır.

Kaynak Recep Bıyık


Yukarıdaki açıklamalara göre özel usulsuzluk cezası yiyeceksiniz. Ayrıca 29.12.2014 ile 31.12.2014 yılları arasındaki KDV indirimi varsa reddedilecek.Fakat yargı kanallarında eğer indirimi red edilen faturaların kdv'si satıcı tarafından hazineye intikal ettirilmişse onda da sorun olmuyor.İnşallah 2015 defteri tasdik edilmiştir
 
Son düzenleme:
Teşekkür ederim. Ben bunu daha öncede okudum. Bu cezalar ancak inceleme olursa verilir haksız mıyım? Ayrıca, "tasdiki mecburi olan defterlerden herhangi birinin tasdik muamelesinin, süresinin sonundan başlayarak bir ay içinde yaptırılmış olması; II. Derece usulsüzlük fiili olarak belirtilmekle beraber, bir ay geçtikten sonra yaptırılması ise I. Derece usulsüzlük fiili olarak belirtilmiştir" ibaresinden yola çıkarak benim geriye dönük bu defteri tasdik ettirebiliyor olmam gerekmiyor mu? Noterler birliği sayfasından defter bilgilerini girerken ait olduğu yılı 2014 olarak seçebilmeme rağmen, noter bu defterin tasdik işlemini kabul etmiyor. Benim asıl sorunum bu. 2015 yılı için 05.01.2015 tarihinde ben zaten defter tasdiki yaptırdım.
 
Noter kabul etmek zorunda. VD 12.ay içinde açılış olduğuna dair belgeniz var ise onunla yoksa vd bir yazı alarak yaptırabilmeniz gerekir. 2014 için df bilgisi girer iken "yeni mükellef" seçeneğini seçmiş miydiniz?
 
Üst