fonradar

Geçmiş Dönem Mesaileri Hk.

Üyelik
23 Eyl 2013
Mesajlar
17
Konum
İzmir
Merhabalar. 6 yildir çalıştığım şirkette Çalışma Bakanlığı teftislerinden sonra mesai alacaklarimiz olduğuna dair Çalışma Bakanlığından yazi geldi. Ancak bu bildiride süre ya da ücret olarak herhangi bir sey belirtilmemiş. Tespit edilen fazla mesailer, hafta tatili ve fazla calisma adi altinda 2ye ayrılmış. Sirket bu ay maasima 209tl fazladan para yatirdi. Sorduğumda 1 aylik hafta tatili ucreti olduğunu ve tum alacagimi ay ay taksitlendirdiklerini belirttiler. Bunun dışında haftaiçi fazla mesaimin olmadığını soylediler.
Son 2 yil kac hafta tatilinde calistim ve buna karsilik ne kadar izin kullandim belli ancak ondan oncesi belli degil. Son 2 yil icin 48 gun alacağım var.
Isim geregi surekli sehirdisi seyahat ediyorum ve yılda 160-200 gun arasi sehirdisinda oluyorum.
Sirkette puantaj tutulmuyor ve ben Mayıs ayindan beri puantajimi kendim tutuyorum. 8 aylik sure icinde toplamda 208 saat fazla mesai yaptim. (1,5 ile carpilinca 312 saat)
Sormak istediğim; 4 yil icinde belirsiz olan fazla calismalarim neye gore hesaplanmali ve sirket alacagim toplam tutari yasal olarak kac taksite bolebilir?
Simdiden teşekkür eder, saygılarımı sunarim
 
-ücret alacaklarında zaman aşımı süresi 5 yıldır
-ihbar,kıdem tazminatları dışında,ayni ve nakdi ücret niteliğindeki ödemelerde bu kapsamdadır
-zaman aşımı kural olarak ücret alacağının doğduğu tarihden itibaren başlar,dolayısıyle çalışılıp hakedilmiş olan f.calışma ve hafta tatili ücretleride ücret alacağının doğduğu o tarih itibariyle başlar
-anlaşılan işyerinde inceleme yapılarak bu iki noktada işcilerin alacağı olduğu tespit olunmuş ve bu durum işverenede bildirilmiş
-tespiti yapılan ve işverenede bildirlen f.çalışma ücretlerininde ödenmesi gerekir
-yapılan tespitin hangi çalışma dönemlerine ilşkin olduğu net değil,size yapılan ödemeler ,tespit olunan yıllar aralığına (son 2 yıla)ait olsa gerek,şayet böyle ise ücret alacaklarının doğumunu dikkate alarak önceki 3 yıllık süreyide ele almak gerekir
-fazla çalışmaların ispatı istemde bulunan işciye,bu çalışmalara ilişkin ücretin ödendiğinin ispatıda işverene aittir.
-doğrusu bu çalışmaların karşılığı ücretlerin tam ve zamanında ödenmesidir.Ödenmemiş olması halinde muayyen süreler(diyelim her ay)da ödenebilir,taksitlerin ne kadar olabileceği konusunda fikrim yok ama bu şekilde de olsa ödenmemesinden iyiidr,yeterki ödensin.
-
 
Teşekkür ederim Şeref bey. Son 1.5 2 yil icin elimde haftasonlari kestigim irsaliyeler var ancak ondan oncesi icin herhangi bir ispatim yok. Bu da tabii ki sadece haftasonlari. Haftaici fazla mesaileri hicbir sekilde ispat edemem yazili olarak. Sirkette sahitlik edecek biri olursa ancak o sekilde ispat olunabilir. Bu gecerli midir?
Ya da son 2 yili ispat edebildikten sonra, zaten oncesinde de ayni sartlarda calisiyor oldugumuzdan, hakim ondan onceki 3 yil icin de mesai yapmistir seklinde karar verebilir mi?
 
Ya da patronumla yapacagim bir gorusmede, mesailerimi kabul ettigini ancak odemeyecegini belirttigi bir ses kaydi alsam yasal ve gecerli olur mu?
:)
 
Teşekkür ederim Şeref bey. Son 1.5 2 yil icin elimde haftasonlari kestigim irsaliyeler var ancak ondan oncesi icin herhangi bir ispatim yok. Bu da tabii ki sadece haftasonlari. Haftaici fazla mesaileri hicbir sekilde ispat edemem yazili olarak. Sirkette sahitlik edecek biri olursa ancak o sekilde ispat olunabilir. Bu gecerli midir?...............irsaliye belgelerinde saat yazılı ise bu durum lehinize olacaktır
Ya da son 2 yili ispat edebildikten sonra, zaten oncesinde de ayni sartlarda calisiyor oldugumuzdan, hakim ondan onceki 3 yil icin de mesai yapmistir seklinde karar verebilir mi?................. hayır

Fazla çalıştığını iddia eden işcinin ücret bordroları ve ne şekil(yani aylık maktu)ücret ile çalışan olup olmadığı da önemlidir.bu noktada yani aylık maktu ücretli noktasında,sözleşmede işciye ödenen ücrete fazla çalışmanında dahil olduğu öngörülmüşse ,işci yılda 270 saati aşmayan çalışmalar için fazla çalışma ücreti talep edemez.
 
Üst