Farkı şu. Diyelim ki ucuz bir bilet bulup 3 ay önceden mesela ekim ayında ocak için uçuş aldınız. Bilet kesildi , bilete bağlı olarak da faturası kesildi. Parası da ödendi. Daha sonra Ocak ayı geldi uçmaktan vazgeçtiniz. Bileti de kurallar için de iade ettiniz. Belki de %10-50 gibi oranda ceza ödediniz. Bu durumda ne yapardınız. ekim ayında almış olduğunuz faturayı maliyete, masrafa atmazmıydınız.
Merhaba,
Üstad maliyet ve masraf farklı şeylerdir, sizin örneğinizi baz alarak açıklıyorum; ekim ayında ocak uçuşu için bilet aldınız, bu noktada, harcama gerçekleşti; Ocak ayına kadar, uçuş gerçekleşmeyeceği için tüketimde gerçekleşmez, yani maliyet gitmez, maliyet durumundayken aktifleştirilmelidir. Zira tüketim gerçekleşene kadar bu maliyet kalemi iptal edilebilir bu durumda aktif hesaba ters kayıtla hesap kapatılır, Siz uçarsanız seyahat gideri hesabına atılır, atıyorum aynı döneme bilet kalmadığı için acil uçması gereken bir arkadaşa bedelsiz verilebilir; bu durumda temsil ikram giderine atarsınız, veya satılabilir bu durumda satış tutarını gelir kaydederken, maliyeti diğer satışların maliyetine atarsınız, yani maliyet farklı şekillerde değerlendirilebilr. Uçuş gerçekleşmeden giderleştirmek kahinlikten başka birşey değildir. Uçuş gerçekleştiğinde yani tüketildiğinde maliyet o zaman gider; ve bu maliyet gelir gider hesaplarına o noktada intikal eder. Zira uçtuktan sonra bilet üzerinde herhangi bir tasarruf hakkınız kalmaz, ne iade edebilirsiniz, ne de bir arkadaşınıza bedelli veya bedelsiz verebilirsiniz.
Eğer arkadaşımızda bu bileti tüketilmeden aktif hesaplarda kayıt etseydi, maliyet bir sonraki yıla aktarılacağı için ters kayıtla kapatacaktı ve oysa tüketilmeden giderlere attığı için bilet maliyeti işletmenin mali tablolarından çıktı, oysa ki gerçekte bilet işletme bünyesinde bir varlık olarak mevcudiyetini sürdürdü, ve ertesi yıl nakit olarak işletme kasasına geri döndü, ancak fiiliyatta mevcut olan bu varlık muhasebe kayıtlarında olmadığı için işte bu absurt durum oluştu.
Harcama, maliyet, ve gider kavramları birbirinden çok farklı kavramlardır.
Saygılarımla,