fonradar

Geçmiş Yıla Ait Fatura....

Üyelik
14 May 2013
Mesajlar
11
Konum
konya
değerli üstadlarım;

görüşünüzü almak istediğim bie konu var....
yardımcı olursanız sevinirim.
1- 2012 yılı aralık ve nisan ayına ait ve 2011 yılına da ait bir fatura fiyat farkı faturalarım var.... bunlar 2013 mart ayında tesbit edildi. toparlamak gerekirse bu faturalara ne gibi bi işlem yapılabilir. cezai müeyideleri nedir.
 
Ahmet Bey kim kime düzenledi bu fiyat farkı faturalarını? Hizmet faturası mı, emtia faturası mı bunlar? Kim tespit etti, vergi inceleme elemanları mı yoksa siz mi? Siz tespit ettiyseniz daha önce bu faturalara ilişkin her hangi bir muhasebe kaydı yapılmış mı yapılmamış mı?

Sorular, sorular,sorular:confused:
 
Ahmet Bey kim kime düzenledi bu fiyat farkı faturalarını? Hizmet faturası mı, emtia faturası mı bunlar? Kim tespit etti, vergi inceleme elemanları mı yoksa siz mi? Siz tespit ettiyseniz daha önce bu faturalara ilişkin her hangi bir muhasebe kaydı yapılmış mı yapılmamış mı?

Sorular, sorular,sorular:confused:

karşı taraf bize düzenledi.... liste fiyatından ötürü çıkan bir fiyat farkı.... 10 tl basılan ürünün 9 tl ye satılmasından dolayı ortaya çıkan 1 tl fiyat farkı gibi...
vergi inceleme elemanı değil ben tesbit ettim... herhangi bir muhasebe kaydı da yok bizde....

teşekkürler.....
 
karşı taraf bize düzenledi.... liste fiyatından ötürü çıkan bir fiyat farkı.... 10 tl basılan ürünün 9 tl ye satılmasından dolayı ortaya çıkan 1 tl fiyat farkı gibi...
vergi inceleme elemanı değil ben tesbit ettim... herhangi bir muhasebe kaydı da yok bizde....

ÜSTAD
teşekkürler.....
 
Yapmanız gereken geriye doğru dönerek 2011 yılı ve 2012 yılı beyannamelerinizi, STMM miktarındaki değişimi de dikkate alarak düzeltmek. Diğer taraftan takvim yılı atladığı için KDV'lerde KDV Kanunu md.29/3 uyarınca indirim konusu yapılamayacağından maliyet olarak dikkate alınmalıdır. Biraz zahmetli bir iş yapacaksınız yani.
 
STMM yükseleceği için dönem karı, dolayısıyla kurumlar vergisi matrahı azalacaktır. Yani vergi ziyaı cezası olmayacak. Yalnız VUK md.325/2-7 uyarınca ikinci derece usulsüzlük cezası kesilecektir.
 
Sayın ahmet2806,

Koray beyin dediği gibi zahmetli bir iş hem de çok. Cezai müeyyide ise biraz karmaşık. 2011 ve 2012 yılı düzeltmelerini yapacaksanız eğer ilgili dönemlere intikal edeceğinden sadece kurumlar vergisi beyannamelerini değil KDV ve BA-BS formlarını da düzeltmeniz lazım ( sınırlar aşılıyorsa) eğer KDV beyanlarınızda ilgili dönemlerde devir varsa devrin ödemeye döndüğü sürece kadar tüm ardışık beyannameleri de düzeltmeniz lazım. Her bir düzeltme cezai işlem taşıyor.

Benzer bir soruyu başka bir arkadaşımız da sormuştu oradaki önerimi burada da tekrarlayayım. Faturaları şu an sadece müşterilerle olan borç alacak ilişkiniz açısından önemi var, bu yüzden 320 hesap ve mal ise 150 - 153 giderse ilgili gider hesabına KDV ile birlikte kaydedin ve KKEG kaydı koyun. Sadece ilgili yılların BA formlarını etkiliyorsa onların düzeltmelerini verin.

Bu düzeltme önerim sadece TTK ve BY hükümleri nedeniyledir.

Saygılar,
Kevork
 
Kevork Bey, yalnız takvim yılı atladı, KDV'leri nasıl indirilecek KDV olarak dikkate alarak düzeltecek mükellef?
 
sayın ahmet2806,

koray beyin dediği gibi zahmetli bir iş hem de çok. Cezai müeyyide ise biraz karmaşık. 2011 ve 2012 yılı düzeltmelerini yapacaksanız eğer ilgili dönemlere intikal edeceğinden sadece kurumlar vergisi beyannamelerini değil kdv ve ba-bs formlarını da düzeltmeniz lazım ( sınırlar aşılıyorsa) eğer kdv beyanlarınızda ilgili dönemlerde devir varsa devrin ödemeye döndüğü sürece kadar tüm ardışık beyannameleri de düzeltmeniz lazım. Her bir düzeltme cezai işlem taşıyor.

Benzer bir soruyu başka bir arkadaşımız da sormuştu oradaki önerimi burada da tekrarlayayım. Faturaları şu an sadece müşterilerle olan borç alacak ilişkiniz açısından önemi var, bu yüzden 320 hesap ve mal ise 150 - 153 giderse ilgili gider hesabına kdv ile birlikte kaydedin ve kkeg kaydı koyun. Sadece ilgili yılların ba formlarını etkiliyorsa onların düzeltmelerini verin.

Bu düzeltme önerim sadece ttk ve by hükümleri nedeniyledir.

Saygılar,
kevork

üstad....
3000 ve 1280 tl dahil faturalar. Sınırı aşmıyor.... Indirilecek kdv olarak kullanmasam da olur.. Karşı tarafın carisinden düşmem yeter. KDV DEVRETMEDİ. Bu durumda ne kadar bir cezadan bahsediyoruz yaklaşık olarak.
Teşekkürler.
 
Koray Bey,

2011 ve 2012 yılı kayıtlarına intikal ettirmekten bahsediyorsak problem yok. 2011 faturası 2011 yılı kayıtlarına eklenince Kurumlar beyanı değiştiği gibi KDV beyannameleri de düzeltilecek. Tabi "Hediyesi Mukabilinde" birsürü ceza. O yüzden sizin meşakkatli iş dediğiniz yoruma katıldım.

2013 yılı kayıtlarına ise alınma şeklini yazmıştım ki orda KDV indiriminden bahsetmedim zaten. İlk cevapta işlemlerin 2013 yılında yapılması durumunu vurgulamamışım. Burada düzeltiyorum.

Saygılar,
Kevork
 
Son düzenleme:
Kevork Bey, indirim KDV olarak dikkate alamayacağımız kesin olduğuna göre, KDV beyannameleri neden düzeltilecek peki? Ne var burada KDV beyannamelerini etkileyen? Ben mi gözden kaçırıyorum acaba:confused:
 
Koray Bey,

2011 yılı faturasını 2011 kayıtlarına intikal ettirince 2011 yılı KDV beyannamesinde düzeltme yapmak gerekecek, fatura ilgili yıl kayıtlarına aktarılınca indirimin gerçekleşmemesi için bir neden varmı ?

Saygılar,
Kevork
 
Koray Bey,

Kayda almadan Kurumlar beyannamesi düzeltmesini nasıl yapacağız ekleri, bilanço ve kar zarar ve diğer tablo düzeltmelerini yapmadan.
Hesapları yeniden açıp kayıtları yeniden yapıp kapanış kaydını yeniden oluşturacağız. Kapanış tastiki defterin günü gününe yazıldığını belli eden bir onay olduğuna ve TTK'yı ilgilendirdiğine göre, düzenleme ve ikmal kayıtlarının yapılmasında bir engel yok.
Tüm bunları 2011 faturasını 2011 2012 faturasını 2012'ye kaydetme varsayımına göre söylüyorum tabi, ben bu yöntemi kullanmadım kullanmam da zaten.

Saygılar,
Kevork
 
1-İstediğimiz zaman açıp kapatabiliyorsak eğer kapanış tasdikinin ne anlamı var. VUK'da kapanış tasdiki yok belki ama, kapanış tasdik tarihinden sonra yapılan kayıtlar biraz da sert bir yorumla hiç yapılmamış sayılabilir.

2-Mali tabloları ve kurumlar vergisi beyannamesini defter kaydı olmadan da düzeltebiliriz, yeter ki vergiyi doğuran olay ve matrhataki hata ve düzeltmeyi ispat edebilelim. Oysa KDV md.29/3'te çok sıkı bir şekil ve deftere kayıt şartına bağlanmış KDV indirimi.
 
Koray Bey,

1.
Kapanış tasdikinin amacı belli, delil olma niteliği. Usulüne uygun ve gerekçesi belli kayıt düzeltmesinde problem olmaz. Vergisel anlamda deftere kaydetmeden yapacağımız beyanname düzeltmesinin uygunluğu da tartışılabilinir. Ancak bu işlemde söylediğim kayıt tekniğini uygulamazsak TTk açısından Cari işlemlerin ispat edici delil niteliği yerine oturmaz. Herhangi bir şekilde adı geçen faturalar yüzünden hukuki uyuşmazlıkta borç ve alacağın defter üzerinden tespiti mümkün olamayacağından hukuki sorunlar da yaşanır.

Mali tabloları bu nitelikte düzeltirsek ardışık yıllarda açılış ve maddeleri için koyacağımız ilave kayıtların belgeye değil beyannameye göre olmasının uygunluğu da TDHP ve uygulama teknikleri açısından sakat sayılabilinir.

2.
KDV açısından ise deftere döneminde kayıt altına alınıp düzeltme beyannamelerinin verilmesinin KDV yasasına uygun olduğunu düşünüyorum. 2013 yılında kayda alınca tabiki durum farklı.

Böyle uygulama yaptıkmı evet yaptık. beyanname verilmiş olmasına rağmen YMM raporu döneminde alt incelemeler yapılırken kaybolduğu tespit edilen faturalar nedeniyle raporun da doğrulaması açısından uyguladık, bir sıkıntı da doğmadı, doğmaz da.

Ama yine de tercihim bu faturaları 2013 yılında sadece alıcı/satıcı mutabakatı açısından söylediğim şekilde kayda almaktır.

saygılar,
Kevork
 
Sayın üstadlarım.....
Görüş,öneri ve düşünceleriniz için teşekkür ederim..
Sonuç olarak her ikinizden de ortak bir görüş almak gerekirse bu işi nasıl sonuçlandırabiliriz. ???
Her iki dönemde de kdv ödenmiş... Ba-bs sınırını aşmamış. Cari mutabakatta fark var. Benim yapmak istediğim cari mutabakat farkını doğru bir şekilde kapatmak.

Saygılar...
 
Ahmet Bey,

Benim görüşüm 8 numaralı cevabımda ve son yazdığım 17 sayılı cevabın da son satırında belli, sizin arzu ettiğiniz sonucu da yaratır.
Koray Beyle konuşmalarımız ise aslında KDV konusuna dayalı ki geriye dönüşte bir hayli sıkıntılı işlem beklediği açık. Tabi biz bu işte "ehven-i şer" bir yolda mutabakata varırız ancak kesin sizin çözümünüz budur yargısı çok da doğru değil. Ortada bir sıkıntı var ve her çözümün ayrı derdi var.

Karar sizin, çünkü aslında sorumluluk da sizin.

Saygılar,
Kevork
 
2013 YILINDA 2012 YILINA AİT GEÇ GELEN VE UNUTULAN BELGELERİN VERGİLENDİRİLMESİ VE MUHASEBESİ
A-Geçmiş Yıla Ait Geç Gelen Gider Belgeleri
Aralık veya daha önceki ayların tarihini taşıyan gider faturaları, Ocak ayında veya daha sonraki aylarda gelmiş ise;
a-Katma Değer Vergisi Açısından:
a1-Defterlerin kapanış kaydı yapılmamış, yasal kayıt süresi sona ermemiş (45 günlük süre) ve KDV beyanname verilmemiş ise KDV indirim konusu yapılabilir.
a2-Defterlerin kapanış kaydı yapıldıktan sonra gelen gider belgelerindeki KDV, indirim konusu yapılamaz.
a3-Defterlerin kapanış kaydı yapılmamış, yasal kayıt süresi sona ermemiş (45 günlük süre) ve KDV beyannamesi verilmiş ise KDV indirim konusu yapılamaz.
a4-Gider belgesi yasal kayıt süresinden sonra gelmiş ise KDV indirim konusu yapılamaz.
a5-Yasal kayıt süresi içinde geçmiş yıl defterlerine kaydedilen ancak, belgelerde yer alan KDV’nin ilgili dönem KDV beyannamesinde indirim konusu yapılmaması halinde, düzeltme KDV beyannamesi ile beyan edilerek indirim konusu yapılması mümkündür.
b-Kurumlar Vergisi Açısından:
b1-Defterlerin kapanış kaydı yapılmamış ve yasal kayıt süresi sona ermemiş ise gider yazılır.
b2-Defterlerin kapanış kaydı yapıldıktan sonra, gelir ve kurumlar vergisi beyannamesi verilmeden önce gelen gider belgelerindeki KDV dahil tutar kurumlar vergisi beyannamesinde diğer indirimler satırında gösterilmek ve dilekçe ile mahiyetini açıklamak kaydı ile indirim konusu yapılabilir.
b3-Defterlerin kapanış kaydı yapılmamış, yasal kayıt süresi sona ermemiş ve KDV beyannamesi verilmiş ise belge tutarı gider yazılabilir, KDV si indirim konusu yapılamaz. Ancak, kurumlar vergisi beyannamesinde diğer indirimler satırında gösterilmek ve dilekçe ile mahiyetini açıklamak kaydı ile indirim konusu yapılabilir.
b4-Gider belgesi yasal kayıt süresinden sonra gelmiş ise KDV dahil tutar kurumlar vergisi beyannamesinde diğer indirimler satırında gösterilmek ve dilekçe ile mahiyetini açıklamak kaydı ile indirim konusu yapılabilir.
Not: Kurumlar Vergisi Beyannamesi üzerinden indirilen belgelerdeki KDV dahil tutarlar bir sonraki hesap dönemi kayıtlarına 681 Önceki Dönem Gider ve Zararları olarak kayda alınır ve kayda alındığı yılda ise gider olarak dikkate alınmaz.
B-Geçmiş Yıla Ait Gelir Yazılması Unutulan Belgeler
Yasal kayıt süresi geçtikten sonra gelir kaydedilmesi unutulan faturalar;
ba- Katma Değer Vergisi Açısından:
KDV beyannamesi verilmesinden önce tespit edilirse KDV’si KDV beyannamesinde hesaplanan KDV olarak gösterilir.
KDV beyannamesi verildikten sonra ise, düzeltme veya pişmanlıkla KDV beyannamesi ile beyan edilir.
bb-Kurumlar Vergisi Açısından:
Belgedeki tutar kurumlar vergisi beyannamesinde ilaveler içine dahil edilerek ve dilekçe ile mahiyetini açıklamak kaydıyla beyan edilebilir.
Bu tür faturalar da sonraki hesap döneminde 671 Önceki Dönem Gelir ve Karları olarak kayda alınır ve kaydın yapıldığı yılda vergilendirilecek gelir olarak dikkate alınmaz.
C-Yeni Yılın Tarihini Taşıyan Geçmiş Yıla Ait Gider Belgeleri
Önceki yılla ilgili olduğu halde yeni yılın tarihini taşıyan belgelerdeki gider veya maliyet unsurları, gider ve maliyet olarak önceki dönemle ilişkilendirilmesi gerekir. Kurumlar vergisi açısından, kurumlar vergisi beyannamesinin diğer indirimler satırında gösterilebilir.
KDV’si ise kayda alındığı yılda indirilebilecek KDV olarak dikkate alınabilir.
D-Kullanılmamış İşletme Malzemelerine Ait Belgeler
Hesap döneminin son günlerinde alınan ve gider yazılması nedeniyle stoklarda izlenmeyen işletme malzemeleri, henüz kullanılmamış veya firmanın üretim kapasitesi itibariyle kullanılması mümkün değilse gider kaydedilmeyerek stok hesaplarına veya gelecek dönemlere ait giderler hesabına kaydedilerek giderler içinden çıkarılması gerekmektedir.
E-Alış ve Satış Iskontolarına İlişkin Belgeler
Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde tahakkuk esası ve dönemsellik prensibi gereğince alış ve satış iskontolarının ilgili bulundukları hesap dönemi kayıtlarına intikal ettirilmesi gerekmektedir.
Ancak faturaların hesap dönemi sonunda düzenlenmesi veya alınması unutulmuş veya herhangi bir nedenle düzenlenmemiş ve alınmamış ise iskontoların tutarı biliniyorsa tahakkuk yoluyla gelir veya gider yazılması gerekir. İlke olarak alış iskontolarının gelir, satış ıskontolarının ise gider olarak kayıtlara alınması gerekmektedir.
 
Üst