Geçmişe Dönük İnceleme Suçu Çıkan Kdv Ve Cezalardan AŞ Ortağı Sorumlu Olur mu ?

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Firma AŞ ve ortakları % 80 Ali ve % 20 Mehmet
% 20 ortak Mehmet aynı zamanda YK tek üyesi ve tek temsilci
Yani Ali % 80 ortak olmasına rağmen temsil yetkisi veya YK üyeliği bulunmamaktadır
Firmanın vergi ve sgk borcu bulunmamaktadır.
2021 yılında yapılan inceleme sonucu firmaya bazı faturalar çıkarıldı ve 148.000 TL kdv ve yine 200.000 TL civarı vergi ziyaı ve özel usz cezası kesildi
Bu durumda 350.000 TL civarı vergi ve cezalardan % 80 ortak olan Ali bey sorumlu olur mu? Ödenmezse Ali bey şahsen sorumluluğu olur mu?
Not: Firma 2015 den beri aynı ortaklık hisse oranıyla devam etmekte yani 2021 de de aynı hisse ve temsil durumu vardı. Teşekkürler

Merhaba
Yanlışım varsa üstatlar beni düzeltsin lütfen
ilk yapacağınız iş vakit kaybetmeden uzlaşmaya gidin. 200.000 TL.lk borcu 40-50 bin bandına indirirler(Geçmişde borcu olmadığından yola çıkarak söylüyorum)
Anonim şirket ortaklarının şirketin kamu borçları açısından, ortakların şirkete koymayı taahhüt ettikleri sermaye dışında hiçbir sorumlulukları yoktur. Şirket mal varlığından alınmayan kamu borçlarından sorumluluk ise yönetim kurulu üyelerine aittir. Yönetim kurulu üyeleri, şirketin kamu borçları dolayısıyla ikinci derecede, bir başka deyişle şirket mal varlığından tahsil edilememesi kaydıyla şahsi mal varlıklarıyla da sınırsız ve müteselsil olarak sorumludurlar.
Yani Ali için ödenmemiş sermaye borcu yoksa tüm borç önce firmaya sonra %20 paya sahip yönetim kurulunda tek olan Mehmet'e aittir

Ben bu cezaları önlemek için bir şey yazacağım.
Şirketi konuşmaktan çok ortakları konuşuyoruz ortaklar şirketin kişiliğinde üstün gözüküyor ve ayrı gözükmüyor bu cezaları önlemek için şirketi temsile yetkili kişileri münferit değilde müşterek imzalı yapmalıyız her ne kadar zaman maliyeti varsada oybirliği de şirketin kişiliğini güçlendirir
Benim görüşüm bu