fonradar

Geçmişe Dönük Sakatlık İndiriminden Faydalanma Ve Ödenen Fazla Gelir Vergisinin Mahsubu hk.

Üyelik
12 Eyl 2011
Mesajlar
59
Konum
Kayseri
çalışanlarımızdan biri özürlü çocuğundan dolayı gelir vergisinde sakatlık indiriminden faydalanmak için hastaneden 26.12.2012 tarihli sağlık raporunu almış ve vergi dairesine müracaat etmiştir. vergi dairesi raporu incelemiş.22.04.2013 tarihli yazısı ile bize rapor başlangıç tarihinden itibaren ikinci derece sakatlık indiriminden faydalandırmamız için yazı göndermiştir.vergi dairesindeki memur iadenin ancak geçmiş üç ayın muhtasar beyannamelerinin düzeltilerek alınabileceğini söyledi. bana 4. ayda gönderdiği tebligata istinaden hangi mantıkla ilk üç ayın muhtasarı için düzeltme beyannamesi vermemi istemesini anlayamadım. bu konu ile ilgili yöntem bu mudur yoksa farklı bir yolla iade almamız mümkün müdür? başından böyle bir durum geçen siz değerli forum üyelerinin yorumlarını beklemekteyim.
 
Hem siz, hem de vergi dairesindeki memur arkadaş yanılıyorsunuz.

GVK md.86/1-b uyarınca birden fazla iş verenden ücret geliri elde edip bunu yıllık beyanname ile bildirmeyen mükellefler bakmakla yükümlü oldukları kişilerin engelli olması nedeniyle her hangi bir indirim veya istisnadan yararlanamazlar. Zira GVK md.31'de sadece engelli olan hizmet erbabı zikredilmiştir. Diğer taraftan GVK md.89/3 uyarınca yıllık beyanname veren hizmet erbabı hem kendisi hem de bakmakla yükümlü olduğu kişiler için GVK md.31'deki istisnadan yararlanabilir.
 
Son düzenleme:
Sn. Koray Bey,

çalışanımızın sadece bizden ücret geliri var. başka hiç bir geliri yok. ayrıca vergi dairesinden bize gelen yazıda şöyle yazmaktadır'' çalışanın bakmakla yükümlü olduğu çocuğunun rahatsızlığı nedeniyle çalışma gücünün %76 sını kaybettiği raporla anlaşılmış bu nedenle adı geçen kişinin ücretlerinin vergilendirmesinde 193 sayılı gelir vergisi kanunu'nun 4842 sayılı kanunla değişik 31. ve 89/3. maddesinde yer alan esaslara göre ikinci derece sakat hizmet erbabı için tespit edilmiş bulunan sakatlık indiriminden rapor tarihinden itibaren faydalandırılması uygun görülmüştür. rapor tarihi 26.12.2012 karar tarihi:01.04.2013''
 
Zaten gelen yazı yanlış, neden olduğunu daha sonra detaylı olarak açıklayacağım, şu anda vaktim yok kusura bakmayın.
 
Sayın koraykarakaya merhaba,

İyi haftalar.

Sanki yazıda hizmet erbabına atıf'ta bulunulmuş ve ''sakat'' kelimesi geçmiş oysa engelli yazması gerekmez mi ?
Gerçi 6462 sayılı kanunun 1.maddesindeki değişiklik 03.05.2013 yazının tarihi 22.04.2013
Saygılarımla,
 
Son düzenleme:
Size de iyi haftalar. 03.05.2013 tarihinde GVK md.31'in başlığı "Sakatlık İndirimi"' yerine "Engelli İndirimi" olarak değiştirildi. Dolayısı ile 22.04.2013 tarihli yazıda sakatlık indirimi ibaresinin olması doğal. Ne var ki daha önce de dediğim gibi yıllık beyanname vermeyen hizmet erbabının bakmakla yükümlü oldukları kişiler için engelli/ sakatlık indiriminden yararlanması mümkün değildir.
 
üstadım,86/1 de bu yazmıyor,serbest meslek erbabı ve basit usul mükellefler yıllık beyannamede düşebilirler.

ücretliler gelir vergisi matrahında tevkifat yapılarak yararlanabilir bence.
 
üstadım,86/1 de bu yazmıyor,serbest meslek erbabı ve basit usul mükellefler yıllık beyannamede düşebilirler.

ücretliler gelir vergisi matrahında tevkifat yapılarak yararlanabilir bence.

Bir kere konunun GVK md.86/1 ile doğrudan bir ilgisi yok, orada "stopaj yoluyla vergilendirilen hizmet erbabı bu indirimden yararlanamaz" gibi bir ibare de yok elbette. İkinci olarak zaten ben de bu durumda olan hizmet ve serbest meslek erbabı mükellefler yıllık beyanname veriyorlarsa bu indirimden yaralanabilirler diyorum, aksini söylemedim. Esas sorun ve haksızlık yıllık beyanname vermeyen ücretlilerin GVK md.31'deki engellilik indiriminin bakmakla yükümlü olunanları kapsamaması yüzünden, bu hizmet erbabının söz konusu indirimden yararlanamaması.

Ve de ayrıca basit usulde ticari kazanç elde eden mükellefler GVK md.89/3 uyarınca bakmakla yükümlü oldukları kişiler için engelli indiriminden yararlanamazlar.


Aslında konuyu tam olarak kavrayabilmek için GVK md.31, 86/1-b ve 89/3'ü aynı anda değerlendirmek ve bu maddeler arasındaki bağlantıları net bir şekilde kurabilmek gerekiyor.
 
Son düzenleme:
merhabalar
bende konuyla ilgili bişey sormak istiyorum engelli indirimi hakkında 14/12/2012 tarihinde başvuru yapılmış ve gelen kararda 11/01/2013 tarihinden itibaren 1 .ci derece engelli hizmet erbabı olarak nitelendirilmiştir. şimdi öğrenmek istediğim geriye dönük olarak gelir vergisi tutarını alabilirmiyim. alırsam işyerine nasıl sakıncası vardır. ek bir masraf çıkarmı
 
Üst