fonradar

Gelir vergisi indiriminde bireysel emeklilik primlerinin %15 olması konusu ??

Üyelik
10 Şub 2010
Mesajlar
14
Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (Kanun No:6327) (21.06.12-16:10)

MADDE 4- 193 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (9) numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?9. İşverenler tarafından ücretliler adına bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları (İşverenler tarafından bireysel emeklilik sistemine ödenen ve ücretle ilişkilendirilmeksizin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılacak katkı paylarının toplamı, ödemenin yapıldığı ayda elde edilen ücretin %15?ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz. Gerek işverenler tarafından bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları, gerekse bu Kanunun 63 üncü maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi kapsamında indirim konusu yapılacak prim ödemelerinin toplam tutarı, ödemenin yapıldığı ayda elde edilen ücretin %15?ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz.).

Bakanlar Kurulu bu oranı yarısına kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya ve belirtilen haddi, asgari ücretin yıllık tutarının iki katını geçmemek üzere yeniden belirlemeye yetkilidir.?

MADDE 5- 193 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?3. Sigortanın Türkiye?de kâin ve merkezi Türkiye?de bulunan bir emeklilik veya sigorta şirketi nezdinde akdedilmiş olması şartıyla; ücretlinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortası poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primlerin %50?si ile ölüm, kaza, sağlık, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primler (İndirim konusu yapılacak primler toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin %15?ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz. Bakanlar Kurulu bu bentte yer alan oranları yarısına kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya ve belirtilen haddi, asgari ücretin yıllık tutarının iki katını geçmemek üzere yeniden belirlemeye yetkilidir.).?
 
Ynt: gelir vergisi indiriminde bireysel emeklilik primlerinin %15 olması konusu ??

Uzun süredir beklediğimiz bir düzenlemeydi zaten. Çift soru işareti koyduğunuza göre mesaj başlığına tereddüt ettiğiniz bir şey var belli ki.
 
Ynt: gelir vergisi indiriminde bireysel emeklilik primlerinin %15 olması konusu ??

bireysel emeklilik konusunda bu kadar destekleyici bir tutum sergilenmesini anlayamıyorum.söylentilerin aksine bir durum meydana geldi.
bundan sonra
indirimin yapılmayacağını dile getirilirken bu durumun çıkması oldukça farklı geldi..
 
Ynt: Gelir vergisi indiriminde bireysel emeklilik primlerinin %15 olması konusu ??

Öncelikle dikkat ederseniz hizmet erbabı tarafından ödenen bireysel emeklilik katkı paylarının GVK md.63/3 uyarınca ücret matrahından indirilmesine son verildi. Bunun yerine %25 devlet katkısı olacak. Böylece ücretli olmayan veya yıllık beyanname vermeyenlerin de sistem için teşvik edilmesi hedefleniyor.


Ancak işveren tarafından ödenen katkı paylarındaki üst sınır ise %10'dan %15'e çıktı. Burada da işverenleri personelleri adına daha çok katkı payı ödemeye teşvik etmek amacı var.

Tüm bunların yapılma amacı ise ülkemizde tasarruf oranının (S/Y) çok düşük olması. Şu anda bu oran %12,7, oysa ekonomik kalkınma için gerekli sermaye birikimini sağlamak için bu oranın en az %20 civarında olması gerekiyor.

Ayrıca tasarruf oranın düşük olması ve dolayısı ile tüketim eğiliminin yüksek olması da toplam talebi yükselterek, özellikle cari açık sorununu körüklüyor. İşte bu BES'le ilgili yeni düzenlemenin arkasındaki ekonomik gerçekler de kısaca böyle.
 
Ynt: Gelir vergisi indiriminde bireysel emeklilik primlerinin %15 olması konusu ??

ilk paragraftaki bahsettiğiniz konu hakkında herhangi bir durum olmadı diye hatırlıyorum
yanlış söylüyorsam uyarın diğer söylediklerinize katılıyorum.
 
Ynt: Gelir vergisi indiriminde bireysel emeklilik primlerinin %15 olması konusu ??

6327 sayılı Kanun madde 29;

"MADDE 29- 4632 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
?Devlet katkısı
EK MADDE 1- İşveren tarafından ödenenler hariç katılımcı adına bireysel emeklilik
hesabına ödenen katkı paylarının yüzde yirmibeşine karşılık gelen tutar, şirketler tarafından
emeklilik gözetim merkezine iletilen bilgiler esas alınarak Devlet katkısı olarak emeklilik
gözetim merkezince hesaplanır.
Devlet katkısı, Müsteşarlık bütçesine konulan ödenekten
katılımcıların ilgili hesaplarına şirketler aracılığıyla aktarılmak üzere emeklilik gözetim
merkezine ödenir. Şu kadar ki, bir katılımcı için bir takvim yılında ödenen ve Devlet katkısı
tutarının hesaplanmasına esas teşkil eden katkı paylarının toplamı ilgili takvim yılına ait
hesaplamaya ilişkin dönemin sona erdiği tarihte geçerli brüt asgari ücretin hesaplama
dönemine isabet eden toplam tutarını aşamaz. Bu ödenekten bütçenin diğer kalemlerine hiçbir
şekilde aktarma yapılamaz. Devlet katkısı, katkı payı ödemelerinden ayrı olarak takip edilir ve
Müsteşarlıkça belirlenen yatırım araçlarında yatırıma yönlendirilir."
 
Üst