Gelmeyen Faturanın Muhasebeleştirilmesi

Üyelik
9 Eki 2007
Mesajlar
17
Konum
ısparta
Türk telekomun ads faturaları 2 aydır gelmiyor ama ödemesini makbuzla yapıyoruz.
Bunun muhasebeleştirilmesi konusunda yardımcı olabilirseniz sevinirim. Bununla ilgili bir tebliğ varmıdır ?

Kandiliniz mübarek olsun. Teşekkürler.
 
Ynt: Gelmeyen Faturanın Muhasebeleştirilmesi

Bana göre:

Satılan mal ve hizmetlerin fatura ile tevsik edilmesi esastır. (T. Ticaret Kanunu md. 23 ve VUK md. 229-232) .Ancak, faturanın geç gelmesi veya hiç gelmemesi halinde ne gibi işlem yapılacaktır?
Vergi Usul Kanununun 2315. maddesinde:

?5. (3239 sayılı Kanunun 20'nci maddesiyle değişen bent. Yürürlük: 01.01.1986) Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami (25.12.2003-5035/48 s.k. ile değişen ibare) 7 gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenemeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.?

denilmektedir

Ancak kanunun bu açık hükmüne rağmen Danıştay verdiği kararlarda bu kanun hükmünü dikkate almamış, adeta yok saymıştır.

Konu ile ilgili Danıştay karar özetleri:

?On günlük yasal süreden sonra düzenlenen faturanın hiç düzenlenmemiş anlamına gelmeyeceği gerekçesiyle, özel usulsüzlük cezasının kaldırılmasında isabetsizlik olmadığı hk.(YARGITAY Dördüncü Daire ; Esas No: 2000/1731 ; Karar No: 2001/1344 ; Tarih: 19.06.2001 )?

? Fiili sevk tarihinden itibaren 10 gün içinde kesilmesi gereken faturanın 10 gün geçtikten sonra kesilmesi halinde, hiç kesilmemiş sayılamayacağı ve bu nedenle özel usulsüzlük cezası kesilemeyeceği hk. (DANIŞTAY Dördüncü Daire; Esas No : 1998/4870; Karar No : 1999/2954 )?

Her ne kadar Danıştay?ın aksine kararları varsa da Kanuna göre ?7. günden sonra düzenlenen fatura hiç düzenlenmemiş sayılır? hükmü karşısında hukuki yönden yoklukla maluldür. Dolayısıyla 7. günden sonra gelen bir faturanın alan kişi tarafından kayıtlara alınması da kanunen mümkün değildir. Bu nedenle ya bu kanun hükmü kaldırılmalı veya Danıştay meri kanun hükmüne aykırı kararlar vermemelidir.

Diğer taraftan VUK?nun 3/B bendinde:

?B) İspat: Vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır.

Vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti yemin hariç her türlü delille ispatlanabilir. Şu kadar ki, vergiyi doğuran olayla ilgisi tabii ve açık bulunmayan şahit ifadesi ispatlama vasıtası olarak kullanılamaz.

İktisadi, ticari ve teknik icaplara uymayan veya olayın özelliğine göre normal ve mutat olmayan bir durumun iddia olunması halinde ispat külfeti iddia eden tarafa aittir.?


Denilmektedir.

Konu vergisel açıdan değerlendirildiğinde:

Bu maddeye göre esas olan vergiyi doğuran olayın vukuu halinde bunun vergilendirilmesi gereğidir. Bunun için şekil şartı olan belgelendirme görevi ikinci planda kalmaktadır. Zira ortada usule uygun bir belge olmasa da kanun gereği bu işlemin varlığı yemin hariç her türlü delille ispatlanabilecektir. Bu nedenle mal ve hizmet alınmasına rağmen fatura gelmemişse ticari muhasebe ilkeleri yönünden ?muamelenin gerçek mahiyeti? esas alınarak muhasebe kaydı yapılmalıdır. Aksi taktirde defter (envanter) kayıtları fiili durumu yansıtmayacak, verginin matrahını oluşturacak olan dönem başı ve dönem sonu öz sermaye farkı gerçek dışı olacağından vergi zıyaına sebep olunacak , ayrıca bir denetleme durumunda faturasız mal alma gibi ithamla karşılaşılabilecektir.

Ticari açından değerlendirildiğinde:

Mal alınmasına rağmen faturası gelmediği için kayıt yapılmazsa ticari bilanço ve kar-zarar hesapları gerçeği yansıtmayacak, bu durum özellikle ortaklık şeklindeki işletmelerde hukuki sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilecektir.

Sonuç olarak; mal veya hizmetin alınmasından itibaren 7 gün geçmesine rağmen fatura gelmezse
?muamelenin gerçek mahiyeti? esas alınarak kayıtlar yapılmalı, diğer taraftan hatırlatma açısından aynı zamanda nazım hesaplara kayıt düşülmeli ve durum vergi dairesi bildirilerek ?olayın gerçek mahiyeti? ispatlanmalıdır.
 
Ynt: Gelmeyen Faturanın Muhasebeleştirilmesi

selamlar

banada bazen fatura gelmiyor. şu kaydı yapıyorum,

100 ytl telefon faturası geldiyse.


100/1,33=75,19 mahrah
75,19*18=13,53 kdv
75,19*15=11,28 özel iletişim vergisi

yani 770 75,19 ytl
191 13,53 ytl
K.K.E.G. 11,28 ytl
100 100 ytl
 
Ynt: Gelmeyen Faturanın Muhasebeleştirilmesi

Merhaba,

Tek Düzen Muhasebe Sisteminede Tahakuku esası geçerlidir.

Ödemsi yapılmış Tahsilat makbuzu gelmiş bu tür (elektrik, su, doğalgaz ve telefon vs..) faturaları tahsilat makbuzu ile işleyebilisiniz.

Kolay Gelsin
 
Üst