GEMİ ADAMI VE HİZMET SATIŞI İLE İLGİLİ BİR SORU

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Dags
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
D

Dags

Ziyaretçi
Merhabalar..
A ltd şirketi adına kayıtlı bir gemi var ve uluslararası taşımacılık yapıyor..
B ltd şirketinin iş konusu ise eleman tahsis etmek.. yani A ltd şirketi ile sözleşme yaparak istenilen özellikteki elemanı tahsis ediyor.. tüm maaşını,sigortasını kıdemini vs vs vs yasal sorumluluklarını B firması karşılıyor.
sözleşme süresi sonunda da B firması A firmasına hizmet faturası kesiyor..

Tereddüt edilen nokta ise çalışan işçilerle ilgili bir sıkıntı dogdugu zaman (tazminat, yıllık izin vs vs hakları) işveren olarak hangi firmanın sorumlu olacağı.. (İŞ KANUNUNA GÖRE)
düşüncemize göre; tüm ücreti ve sosyal ödenekleri B firmasından yapıldığından bu tür sorumluluk B firmasında olmalıdır...
ancak görüştüğümüz bir sigorta müfettişi, asıl işimiz gemi işletmesi oldugundan ve tüm işi bu işçilerin yapacagından herhangi bir sorunda sorumlu ve işveren kabul edilecek firmanın A firması olacagını soyluyor...
bu çelişki hakkında bilgisi olanlardan yardım rica ediyorum..
 
buldum..

iş kanununda buldum.. kirlilik için kusura bakmayın...



Tanımlar
MADDE 2. - Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren, işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir. İşveren tarafından mal veya hizmet üretmek amacıyla maddî olan ve olmayan unsurlar ile işçinin birlikte örgütlendiği birime işyeri denir.
İşverenin işyerinde ürettiği mal veya hizmet ile nitelik yönünden bağlılığı bulunan ve aynı yönetim altında örgütlenen yerler (işyerine bağlı yerler) ile dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden ve meslekî eğitim ve avlu gibi diğer eklentiler ve araçlar da işyerinden sayılır.
İşyeri, işyerine bağlı yerler, eklentiler ve araçlar ile oluşturulan iş organizasyonu kapsamında bir bütündür.
İşveren adına hareket eden ve işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev alan kimselere işveren vekili denir. İşveren vekilinin bu sıfatla işçilere karşı işlem ve yükümlülüklerinden doğrudan işveren sorumludur.
Bu Kanunda işveren için öngörülen her çeşit sorumluluk ve zorunluluklar işveren vekilleri hakkında da uygulanır. İşveren vekilliği sıfatı, işçilere tanınan hak ve yükümlülükleri ortadan kaldırmaz.
Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir. Bu ilişkide asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur.
Asıl işverenin işçilerinin alt işveren tarafından işe alınarak çalıştırılmaya devam ettirilmesi suretiyle hakları kısıtlanamaz veya daha önce o işyerinde çalıştırılan kimse ile alt işveren ilişkisi kurulamaz. Aksi halde ve genel olarak asıl işveren alt işveren ilişkisinin muvazaalı işleme dayandığı kabul edilerek alt işverenin işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi sayılarak işlem görürler. İşletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler dışında asıl iş bölünerek alt işverenlere verilemez.
 
Denizlerde, göllerde ve akarsularda Türk Bayrağını taşıyan ve yüz ve daha yukarı grostonilatoluk gemilerde bir hizmet akti ile çalışan gemiadamları ve bunların işverenleri hakkında Deniz İş Kanunu hükümleri uygulanır.Bence bu işçiler ve bahsettiğiniz konu 854 sayılı Deniz İş Kanunu hükümlerine göre değerlendirilmelidir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst