Genel Tatil Günü Hafta Tatili ile Çakışırsa

odemirkol

Katkı Sunan Üye
Merhabalar;
İşyerinde uygulanan hafta tatili günü Pazar günü ise ve Genel tatillerden birisi bu güne denk gelirse personel çalışırsa ve çalışmazsa ücret ve izin hakkı ne şekilde olacaktır? Normal şartlarda örn. 19 Mayıs çarşamba gününe denk geldiyse o gün personele ücretli izin verilir yada çalıştırılırsa 1 günlük yevmiyesi ek olarak ödenir.Ve o hafta sonuna denk gelen Pazar gününü de hafta tatili olarak kullanır.Peki bu ikisi aynı güne denk geliyor ise uygulama nasıl olacak? Yasal dayanağı var ise bilgi verirseniz sevinirim.
Saygılar...

1 ocak 2006 gibi
pazar + resmi tatil + çalışma toplam 1 günlük ücretin 3 katı.

Sayın odemirkol merhabalar,

Ücretli Hafta Tatilinin Hüküm ve Sonuçları
Hafta tatilinden önceki 6 iş ünü kanuni iş sürelerine uygun olarak çalışan işçilere Bir iş karşılığı olmaksızın bir gündelik tutarında hafta tatili ücreti ödenir.
Hafta tatili ücreti asıl (çıplak) ücret üzerinden hesaplanır. Fazla çalışma ücreti ile prim ve ikramiye gibi diğer ücret ekleri ve sosyal yardımlar, hafta tatili ücretinin hesabında göz önünde tutulmaz.
İşveren hafta tatilinde çalışma talebini kabul etmeyen işçiyi, “haklı sebeple” tazminatsız veya “geçerli sebeple” tazminatlı olarak işten çıkaramaz.
Hafta tatili günü de çalıştığı hallerde işçiye hafta tatili ücreti dışında %50 artırımlı ücret ödemek zorundadır. Yani işçinin kendisine bir iş karşılığı olmaksızın ödenen bir gündelik hafta tatili ücretine ek olarak ödenmesi gereken %50 artırımlı bir buçuk gündelikle birlikte toplam 2.5 gündelik tutarında ücret ödenir.

Bayram ve Yılbaşı Dinlenmesinin Hüküm ve Sonuçları
Ulusal bayram ve genel tatil günü işyerinde çalışmazlarsa bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak; çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.
Bayram ve yılbaşında yapılan çalışma karşılığı (1+1=2 günlük) çalışma tutarı sözleşmelerle arttırılabilir.
Ulusal bayram ya da genel tatil günlerinden birinin hafta tatiline gelmesi durumunda sadece bir tatil günü ücreti verilir.
Hafta tatili ücretinde olduğu gibi ulusal bayram ve genel tatil ücretinin tespitinde işçilerin fazla çalışma ücretleri, primler, ikramiyeler ve sosyal yardımlar hesaba katılmaz. Çıplak ücret üzerinden hesaplanır.

Durumdan da anlaşılacağı üzere aynı günde çakışması halinde işçi lehine hareket edilerek bir tatil günü ücreti verilir denmektedir.Hafta tatilinde yapılan çalışmalarda % 50 zamlı olarak ödendiğine göre bu günde işçiye toplamda günlük ücretinin 2,5 katı tutarında ödeme yapılmalıdır.4857 sayılı İş Kanunu’nun 44,46 ve 47. maddelerine bakabilirsiniz.

Saygılarımla,

[ben olayı kişiye maaş+genel tatil çalışma ücrreti verilmesi gerektiği kanaatindeyim. buda maaşı 100 lira olan birine o gün için 200 lira verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Yorumlarınız için teşekkür ediyorum.Sanıyorum konu ile ilgili açık bir kanun maddesi yok.4857/44-46-47 md. hafta tatili ve genel tatilleri ayrı ayrı açıklıyor, aynı güne denk gelmesi ile ilgili bir açıklamada bulunulmamış.2429 ve 394 sayılı kanunlarda da konu ile ilgili bir açıklama yapılmamış.İşçi lehine olan en uygun uygulamayı yapmak en doğrusu olur diye düşünüyorum.Eksik yada yanlış bir yorumum olduysa düzeltmenizi rica ediyorum.
Saygılar...