fonradar

gerçek kişiden taşıt satınalma durumu...

Üyelik
27 May 2006
Mesajlar
63
Anonim Şirket gerçek kişiden kullanılmış otomobil satın alacak.

- Bu durumda gider pusulası ile aktifleştirme yapabilir miyim?

- Stopaj yapmak gerekir mi?

- Sorumlu KDV tahakkuk edecek mi? Oranı ne olacak?


Yardımcı olursanız çok sevinirim.

İyi çalışmalar,
 
Sn. irfan,

Bu alımınızla ilgili öncelikle noter satış sözleşmenizi elinizin altında bulundurunuz. Daha sonra yine bu alımla ilgili Gider Pusulanızı düzenleyerek satıcıya imzalattırınız. Gider pusulasında stopaj yapmayınız. Mükellefiyeti olmayan ve arızi olarak aracını satan 3. kişinin bir mükellefiyeti olmayacaktır.(Kişi bu işi sürekli olarak yapmıyor olmasına dikkat ediniz.)

Daha sonra bu gider pusulasına istinaden kaydınızı yapınız ve tevsik edici belge olarak noter sözleşmesini ekleyiniz.
 
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH
:
16.11.1999
SAYI
:
B.07.0.GEL.0.44/4422-33/49938
KONU
:
Şirket tarafından nihai tüketiciden alınan otomobil için gider pusulası düzenlenmesi ancak tevkifat yapılmaması hk.

.....


İLGİ : 04.10.1999 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden; şirketinizde kullanılmak üzere vergi mükellefiyeti olmayan (nihai tüketici) kişiden aldığınız binek otomobil için gider pusulası düzenlenip düzenlenmeyeceği ile bu taşıt alımı için kesinti uygulanıp uygulanmayacağı hususunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 234 üncü maddesinde, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin vergiden muaf esnafa; yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmünde olduğu belirtilmiştir.

Buna göre, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin vergiden muaf esnafa yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için gider pusulası düzenlemeleri ve bu belgeyi işi yapana veya emtiayı satana imza ettirmeleri gerekmektedir.

Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin 13 numaralı bendinde, 4108 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle “diğer kişilerden” satın alınan mal ve hizmet için yapılan ödemeler vergi tevkifatının kapsamı dışına çıkartıldığından esnaf muaflığı kapsamı dışında kalan diğer kişilere yapılan ödemeler üzerinden tevkifat yapılmayacaktır.

Bu nedenle, şirketiniz tarafından nihai tüketiciden alınan otomobil için gider pusulası düzenlenmesi ancak, vergi tevkifatının yapılmaması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
Bakan a.
 
Sn. Demirkale ve Sn Keskoii.

İlginize ve yardımlarınıza çok teşekkür ederim.

İyi çalışmalar,

irfan.
 
Üst