fonradar

Gider Pusulası Düzenlenmesi Hakkında...

alper

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Ara 2005
Mesajlar
396
İnşaat malzemesi satışı ve taahhüt işi yapan bir firma , ödediği işçilik için gider pusulası düzenleyecek. Bu gider pusulası düzenlenirken KDV ve stopaj açısından hangi hususlara dikkat edilmelidir?
 
Gider pusulasında KDV yoktur. Hizmet alımı olduğu için %10 stopaj uygulanır.
 
cevabınız için teşekkür ederim.Ama bir sorum daha olacak: Bu mükellef muhtasar beyannamesini 3 aylık olarak veriyor. Şimdi bu %10 luk stopaj nedeniyle aylık beyanname mi vermeye başlayacak? (Zirai ürün alımlarında aylık muhtasar verilmesi gerekiyor ya mesela, bunda da mı öyle olacak acaba?)
 
!!!

Muhtasar beyannamelerini 3'er aylık olarak vermeye devam edebilirsiniz yalnız bahsetmiş olduğunuz Taahhüt işi biraz çelişkili konuyu biraz daha açarsanız Forum üyelerinden daha net cevap alabilirsiniz.
 
"Yapı malzemesi satışı ve taahhüt" işi yapan firma, iş yaptığı bir firmaya fatura keserken, malzemeyi ve işçiliği ayrı göstererek kesti faturasını. Tabii işçilik için KDV tevkifatı da yapıldı.

Şimdi çalıştırdığı işçiye gider pusulası kesecek. Kendi kestiği faturadaki işçilik miktarı kadar gider pusulası düzenleyecek ve %10 stopaj kesecek.
Aylık muhtasar beyanname ile de bildirecek. Bu şekilde tamam sanırım...
 
Sayın alper bey;

Neden Gider pusulası düzenleniyor.

Bildiğiniz gibi Gider Pusulası vergiden Muaf esnafa düzenlenir.

GVK'nun 9.Maddesinde vergiden muaf esnaf madde madde sayılmış,

Burda yapmanız gereken işçlilik giderlerini kayıt altına alabilmeniz için Ssk. kapsamında sigortalı yapmanız. Düzenleyeceğiniz ücret bordrolarını inşaat maliyeti olarak kayıtlarınıza almanız.
 
Sayın M.Hayri ANDAÇ,
Bu firma işletme esasına göre defter tutmakta , ayrıca çalıştırdığı işçi SSK kapsamında olmayan ve vergi mükellefi de olmayan bir şahıs.İş sahibi bazı işlerinde bu kişiyi çalıştırıyor. Bu yüzden; kestiği faturada işçilik olarak gösterdiği rakam kadar bu kişiye gider pusulası düzenleyecekti.
Bu şekilde yapmayalım mı yani? :(
 
Belirtitğinize göre; yapılan taahhüt işine istinaden kesilen faturadaki işçilik tutarına karşılık gelecek şekilde gider pusulası düzenlenecek.

Şunu unutmayın: Gider pusulası düzenleyebilmesi için yapılan için küçük çaplı iş olması ve tekrarlanan bir iş olmaması gerekir.

Bir işçi, işletme adına devamlı çalışıyorsa ve hele hele tüm işçilik gelirini karşılayacak seviyede işçilik gideri oluşturabiliyorsa, bu işçinin geçici çalışmadığı anlaşılır. Bu işçinin de SSK kapsamında olması gerekir.
 

Benzer konular

Üst