uyumsoft

Gider pusulası oranları

forum üyelerine selamlarımı gönderiyorum. bir konuda sorum var bir fikri olupta cevap yazacak üyelere şimdiden teşekkür edrim.fason konfeksiyon işi yapan bir mükellefim iş yeri dışında evlere parça başı düşme dilme iplik temizleme gibi işler veriyor. yaptırdığı bu işler karşılığında düzenleyeceği gider pusulasının g.v oranı %2 mi yoksa %10 mu olması gerktiği konusunda işin içinden çıkamadım .bir fikir beyan ederseniz sevinirim.

Ynt: Gider pusulası oranları

ELİF SİMGE ' Alıntı:
forum üyelerine selamlarımı gönderiyorum. bir konuda sorum var bir fikri olupta cevap yazacak üyelere şimdiden teşekkür edrim.fason konfeksiyon işi yapan bir mükellefim iş yeri dışında evlere parça başı düşme dilme iplik temizleme gibi işler veriyor. yaptırdığı bu işler karşılığında düzenleyeceği gider pusulasının g.v oranı %2 mi yoksa %10 mu olması gerktiği konusunda işin içinden çıkamadım .bir fikir beyan ederseniz sevinirim.

Şimdi bu soruyu sadece sizin verdiğiniz oranlar üzerinden tek taraflı olarak ele alırsak oran GV 94/13-a yani %2
yani GV 9/6 ya göre esnaf muaflığı olanlara yaptırılan işler. Burda anlatılmak istenen GV 9 1-7 ye göre sayılan şartlara uygun şekilde üretip satma işlemi yani esnaf muafiyeti olan bir ticari faaliyet. Bu faaliyetlerin yanında diğer gelirler doğduğunda esnaf muafiyetine girmez. Burada bir hizmet söz konusudur. Dolayısyla yapılan hizmette, işin sevk ve idaresinin, organizasyonun ve karar verme yetkisinin, işe ait ekonomik sorumluluğun, kar-zarar riskinin hizmeti yapana ait olmaması, işi veren kişinin tayin edeceği esaslar doğrultusunda, onun emir ve talimatlarına göre çalışılması halinde hizmet karşılığı elde edilen gelirin ücret olarak değerlendirilmesi gerekmektedir ki buda GV 61.maddeye girer ve eğer girersede GV 94/1 e göre tevkifat yapılır. Buda normal işçi ücreti vergi kesintisi dir ve gelir vergisi dilimine göre %15 olur.

Bu durumda ne yapmanız lazım yukarıdaki risk durumunu göze alıp esnaf muafiyeti gibi işlem yapıp %2 tevkifat yapabilirsiniz.
Bu işlem vergi idaresiyle aranızda sorun çıkarabilir. Gider pusulası zaruri değilse.....