fonradar

Gider Pusulası Ve Şirket Ortaklığı

Üyelik
24 Eki 2013
Mesajlar
3
Konum
istanbul
Merhaba,
Bir limited şirketin ortağıyım, yazılım işiyle uğraşıyorum. Başka bir şirkete fatura kesmeden gider pusulası alarak yazılım işi yapıp ödeme almamda herhangi bir problem yaşarmıyım?

Teşekkürler.
 
Gider pusulası , birinci ve ikinci sınıf tüccar , çifçi ve serbest meslek erbabı tarafından , vergiden muaf esnaftan alınan mal ve yaptırılan iş için düzenlenen ve fatura yerine geçen bir belge dir . ve bu belge vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura yerine geçmektedir . başka şirket vergiden muaf bir esnaftan yatırdığı iş ve aldığı bir mal için gider pusulası düzenleyerek mal ve hizmet satın alabilmektedir. şirketin sizin işlere gider pusulası düzenyebilmesi için sizin yaptığınız işlemin vergiden muaf olup olmadığının önemi olmaktadır. dolayısı , GVK 18 de bilgisayar proğramcılığı kazancının vergiden müstesna olduğunu belirtmişsede madde de belirtilen üretilmiş proğramları kullanarak işlem yapmak olmadığı yapılan işin özgün eser hatta telif haklarına konu olacak derecede özellikleri olan işlerin olduğu ve bilgisayar kullanılarak yapılan her işi bu duruma sokmamıştır. dolayısı ile yaptığınız iş vergiden müstesna kazanç türü olan senbest meslek kazancına girmeyecek , vergiden muaf kazanç elde etmediğiniz için iş yaptığınız şirket size gider pusulası düzenleyemeyecektir. kaldi ki elde ettiğiniz kazaç serbest meslek kazancına girmeyeceğini düşünerek ticari kazanca konu olacağından elde edilen hasılatınızı tarafınızdan fatura kesmek sureti ile vergilendirilecektir. diye düşünüyorum .
 
Son düzenleme:
Sayın Alpoter,

Sayın Albaklı'nın açıklamaları büyük ölçüde doğru. Ancak GV.18 maddesi tek başına yorumlanamıyor. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası çerçevesinde değerlendirilmesi ve yaptığınız yazılımın "Eser" olarak addedilebilmesi lazım. Sorunuzda çok eksik bulunuyor o nedenle bazı başlıklar halinde bilgiler aktaralım.

1.Limited Şirket ortağısınız. Ortağı olduğunuz şirket de aynı işle iştigal ediyorsa, bu iş kolunda başka faaliyet gösterebilmeniz için Şirket Genel Kurulunda TTK'ya göre yetki almış olmanız lazım.

2. Bu faaliyetiniz bu aşamada sadece bir kereye mahsus yapılmışsa arızi kazanç sayılabilir. Ancak "yazılım işiyle uğraşıyorum" dediğinize göre süreklilik arz eden bir faaliyet, esasen aynı yıl içinde ikincisini yapmanız yeterli. Bu nedenle kişisel olarak GV mükellefiyeti tesis etmeniz gerekiyor.

3. Genel olarak yazılım bir kereden yazılıp bitmiyor. sürekli bakım ve geliştirme gerektiriyor. Tahminen bu hizmeti de veriyor hatta belki bunun için de bir hizmet bedeli tahsil ediyorsunuzdur veya etmeyi düşünüyorsunuzdur. Sizin muaf olabilmeniz mümkün görünmüyor.
 
Sayın Albaklı ve Simkeşyan,
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Şirket ortağıyım derken şirketin başka ortağı yok, hatta çalışanı da yok. Sadece ben varım, yaptığım işlere fatura kesmek için kurduğum bir yazılım şirketi. Bu yüzden genel kuruldan gerekirse böyle bir karar çıkarabilirim. Konuda bahsettiğim iş gerek tasarımı gerek yazılımıyla daha önce yurtiçinde gerçekleştirilmemiş, müşterinin istek ve ihtiyaçlarına uygun orijinal bir eser ortaya koyuyor. Gerekirse tek bir gider pusulasıyla bütün bütçeyi kapamak için müşterimle görüşebilirim.

Açıkçası gider pusulasını müşterinin avantajına daha uygun fiyat vermek için kabul etmek istiyorum, başka bir amacım yok. Zaten sene içinde yüksek hacimli iş yapma olanağım olmuyor, limited şirket kısıtlamalarını bildiğiniz üzere masraf olarak çok birşey gösteremiyorum ve üstümdeki vergi yükünü müşteriye yansıtmak zorunda kalıyorum. Bu yöntemi senede bir yada iki kere avantajıma kullanabilirim diye düşündüm.
 
Sayın Alpoter,

Paket program değil müşteriye özel yazmanız orijinal eser anlamını taşımaz. Hazır giyim yerine terziye özel diktirmeniz gibi. Ancak daha az masraflı bir ticaret için şirket kurmak yerine GV mükellefiyeti kursaydınız yada önce danışsaydınız daha iyi olurdu. Düşünceniz uygulanır değil.
 
Üst