Gider Pusulası vs.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ari
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Ari

Herkese merhabalar

Oncelikle yeni uye oldugumu ayrica muhasebe ile yakindan uzaktan herhangi bi alakam, ilgim ve bilgim olmadigini belirtmek isterim : )
Su aralar web sitesi yapmakla ugrasmaya calisiyorum fakat soyle bir husus var musteri adaylarim benden fatura istemekte dogal olarak onlar da kasalarindan cikacak parayi bi sekilde muhasebelestirmek istiyorlar. Fakat benim ne acilmis bir sahis firmam var ne de benzeri birseyim bu yuzden de fatura kesebilmem mumkun degil. Kaldi ki sirf fatura kesebilmek icin bir dukkan kiralayip cesitli masraflarin altina girmek de istemiyorum. Neyse sorum sudur yaptigim web siteleri sonucta bir hizmet ve bi sekilde musteri adaylarima fatura niteligi veya muhasebe icin gecerli bulunabilecek bir belge vermem gerekiyor bu ne olmali ?
Biraz arastirma yaptim ama yeterli olmadi bilen kisilere danismak istedim. Sanirim 3 yol var;
1. Gider Pusulasi
2. Kısa Sureli Is Sozlesmesi
3. Makbuz ( ama ne makbuzu bilemiyorum )

1. Gider Pusulasi
Asagidaki ornege bakarsak
834206a.jpg

Bunu benim musteri adaylarima verecegim varsayilirsa biraz inceledikten sonra soyle bikac soru cikarttim;
a. Egerki bunu ben musterilerime keseceksem her yaptigim iste yazmam gereken oranlar ne olmalidir
b. Bu gider pusulasi her kirtasiyede satilan birsey midir, yoksa ben matbaada mi bastirmaliyim
c. Resimde ust kisimda maliye bakanligi yazan bir kisim war bunun herhangi bir usulu, sekli semali olmali mi yoksa gelisiguzel basimi mumkunmudur
d. Yanilmiyorsam faturalarda maliye onayi gerekir bunda da gerekir mi
e. Tüm alanlari dolduruldugunda ornegin 1000 liralik bir web sitesi ( hizmet ) yapildigi takdirde ne olmalidir
f. Gider pusulasinda bir kesim limiti warmidir ornegin ...ytlden sonrasinda kullanilamaz gibi
g. Fatura niteligi warmidir
h. Kac nusha olmalidir
i. Gider pusulasini her kestigimde bir yil boyunca ne gibi islemler yapmam lazim. Ornegin gelir vergisi ne kadar odemem lazim vergileri ne siklikta nerelere goturup beyanini vermem lazim
j. Mevzuatinin bir kismini okudum "vergi mukellefiyeti olmayan kisiler, vs" diye gidiyor kapsami dahilinde. Ben bu kapsama dahil miyim onu ogrenmek istiyorum.
Mevzuatla ilgili linkler;
http://www.alomaliye.com/gultekin_karahan_gider_pusulasi.htm
http://www.alomaliye.com/gider_pusulasi_mal_hizmet.htm
http://www.alomaliye.com/vuk_225.htm
k. Tek bir muhasebe evraki uzerinden bu kadar soru cikarabilen bi ben varimdir herhalde :P

2. Kisa Sureli Is Sozlesmesi
Bunda herhangi bir ornek henuz arastirmadim fakat aklima takilan bir konu var o da ssk ve vergi konusu.
Boyle bir sozlesme yapilmasi durumunda neler yapilmalidir ve nelere dikkat edilmelidir etraflica bir bilgi lutfen.

3. Makbuz
2. maddede oldugu gibi bunda da herhangi bir arastirma yapamadim.
Musteri adaylarimin muhasebelerinde islem gorebilecek ve benim bir firma olmadan verebilebilecegim bir makbuz varmidir, varsa nedir. Bu konuda da detayli bir bilgi verebilirseniz sevinirim.

Durumum dahilinde herhangi bir baska cozum varsa onu da rica ediyorum.
Konuyla ilgilenen, cevap yazan ve cozumunde destek veren herkese simdiden tesekkur ediyorum saygilarimla.

Not : Mailime de yazabilirsiniz ayni zamanda msn adresimdir [email protected]

Bu arada forum kurallarini okumadan thread actigim icin ozur dilerim herkesten : (

Ynt: Gider Pusulası vs.

İlk öncelikle bugüne kadar bu forumda bu kadar titizlikle hazırlanmış bir soru daha görmediğimi söyleyim.Tebrikler. ;D

Sayın Ari arkadaşım ilk öncelikle bu web tasarlama işini sürekli olarak yapıyorsan eğer, bir işletme açarak vergi kaydı altına girmenden başka çaren yok.

Ayrıca gider pusulası hakkında sorduğun bütün soruların cevapları verdiğin linklerdeki bilgilerde mevcut aslında.Senin sanırım yanlış anladağın tek nokta ; vergiden muaf bir iş yapan olduğun varsayımıyla gider pusulasını bastıran, onaylatan, düzenleyen, doğan vergileri ödeyen sen değil, sana iş yaptıran taraftır.Bunun üzerinden hesaplanması gereken kdv ve stopajıda onlar öder.Kdvyi o öder.Stopajıda o öder ancak sana ödediği iş parasından keser.

Kaldıki yaptığın iş itibari ile vergi kaydı altına girmen gerekir ve gider pusulası düzenleme görevide sana ait değil.

Tanıdığın bir bilgisayarcı varsa onun üzerinden web tasarlama faturaları kesebilirsin müşterilerine.
Vergi kaydınıda evinin bir odasını bile işyeri olarak göstererek başlatabilirsin.
Çok büyük masrafları yok, gözün korkmasın.

Kolay gelsin.

Tabi bütün bu incelemelerin altındaki amaç bir muhasebeci yardımı olmadan bu işleri kotarmak ise hatalısınız.
Öncelikle bir meslektaş ile görüşüp bir firma kurun, veya serbest meslek erbabı haline gelin.
Bir işi yaparken tüm gereklerini yerine getirmek profosyonelliğin temelidir.

ZİNDAN ' Alıntı:
İlk öncelikle bugüne kadar bu forumda bu kadar titizlikle hazırlanmış bir soru daha görmediğimi söyleyim.Tebrikler. ;D

Sayın Ari arkadaşım ilk öncelikle bu web tasarlama işini sürekli olarak yapıyorsan eğer, bir işletme açarak vergi kaydı altına girmenden başka çaren yok.

Ayrıca gider pusulası hakkında sorduğun bütün soruların cevapları verdiğin linklerdeki bilgilerde mevcut aslında.Senin sanırım yanlış anladağın tek nokta ; vergiden muaf bir iş yapan olduğun varsayımıyla gider pusulasını bastıran, onaylatan, düzenleyen, doğan vergileri ödeyen sen değil, sana iş yaptıran taraftır.Bunun üzerinden hesaplanması gereken kdv ve stopajıda onlar öder.Kdvyi o öder.Stopajıda o öder ancak sana ödediği iş parasından keser.

Kaldıki yaptığın iş itibari ile vergi kaydı altına girmen gerekir ve gider pusulası düzenleme görevide sana ait değil.

Tanıdığın bir bilgisayarcı varsa onun üzerinden web tasarlama faturaları kesebilirsin müşterilerine.
Vergi kaydınıda evinin bir odasını bile işyeri olarak göstererek başlatabilirsin.
Çok büyük masrafları yok, gözün korkmasın.

Kolay gelsin.

nguroy ' Alıntı:
Tabi bütün bu incelemelerin altındaki amaç bir muhasebeci yardımı olmadan bu işleri kotarmak ise hatalısınız.
Öncelikle bir meslektaş ile görüşüp bir firma kurun, veya serbest meslek erbabı haline gelin.
Bir işi yaparken tüm gereklerini yerine getirmek profosyonelliğin temelidir.

Haklisiniz bende bir profesyonele danismak istedim. Bilgisayar alaninda oldugum icin de ilk aklima gelen sizlergibi bu isin profesyonellerinin bulundugu bir foruma yazmak oldu. Suan soyleyeceklerime kizacaksiniz belki ama daha once bikac ortak firma actik 4 ortak (sahis firmasi, 4 ortaktik fakat benim uzerime deildi) olunca yurumedi. Ben suanda bu isi tek basima yapma gayesindeyim fakat bu stopaj, gelir vergisi, o vergisi bu vergisi, beyan, vs vs bu tur seylerden skldm muhasebecimizle ugrasmaktan her ay kendi isimi yapamiyordum ayrica benden istenen sadece paralarinin nereye gittigini belgeleyebilecek birsey masraf gosterip vergiden dusmek istiyorlar istisnasiz tum musterilerimde bu boyle oldu eski isyerimde. Bana oyle birsey lazimki bunlarla ugrasmiyim sadece bir belge olsun istegindeyim artik gider pusulasi mi, kisa sureli is sozlesmesi mi yoksa makbuz mu olur bilemiyorum ama bir yolu bence olmali bu isi serbestce yapabilmeliyim. Maksadim vergi kacirmak deil odemeyi de isterim ama artik defter tutmak muhasebeciye para odemek istemiyorum her anlamda bu isi yaparken tek basima olabilmek istiyorum umarim derdimi anlatabilmisimdir. Kizmayin bana lutfen bir yol bulabilirseniz bu dogrultuda cok ama cok mutlu edersiniz beni. Cevaplayan herkese cok tesekkurler. :)

ünv.hocamın sözü "Bu yola girdiysen ya bu deveyi güdeceksin ya güdeceksin."
devamlı suretle bu işi yapacaksanız vd kayıtlı olacaksınız.

nane ' Alıntı:

Cahilligime verin "vd kayıtlı olacaksınız" derken bir vergi numaram olmasi gerektigini mi kastediyorsunuz :S

yukarıda yapmak istemediğinizi yazdığınız defter, beyan, ft olayı.

O söz aslında tam tamına şöyledir. " Ya bu deveyi güdeceksin ya da bu diyardan gideceksin"
Benzer bir deyiş de benden o zaman:

" Hamama giren terler"

Arkadaşım ya bu işleri yapmayacaksın, ya da yapan herkes gibi usullere uyacaksın.
Yoksa Kemal Abi çok kızar. Biz de bişi diyemeyiz.

Ari ' Alıntı:
nane ' Alıntı:

Cahilligime verin "vd kayıtlı olacaksınız" derken bir vergi numaram olmasi gerektigini mi kastediyorsunuz :S

Hayir yanlis anladiniz beni bu soruyu sormamdaki sebep zaten bir vergi numaram olmasidir. Sonucta vergi numaram oldugunda bir vergi dairesine de otomatik olarak kayitli olmuyor muyum ?

Kaldi ki mevzuata biraz goz attim yanlis anlamadiysam eger web siteleri vergiden muaf kapsama giriyor. Yani bu gider pusulasini bu is icin kullanabilecegim anlamina geliyor diye anladim ben. Derdim tamamen usullere uymak yoksa cok da kolay bi sekilde faturasiz is yapabilirim benim derdim vergimi de odemek ama isimi de yapabilmek kimselere eywallah demeden ve kimselere bagimli kalmadan.

Sorularim tamamen bu konudaki cahilligimdendir. Yeterince acik yazmaya calisiyorum ama yazabildigim bu kadar malesef ama bu da muhasebedeki bilgisizligimden kaynaklanmaktadir. Yanlis anlamalara sebebiyet verdiysem ozur dilerim herkesten.

sayın ari, sizin burda yanlış anladığınız konu, gider pusulasını sizin düzenleyip, para alacağınız yere vererek masraf olarak göstermelerini sağlamak istemeniz. oysa gider pusulasını düzenlemesi gerekli olan yer, sizin iş yaptığınız firma yani, sizin birşey yapmanıza gerek yok, iş yaptığınız firmada zaten gider pusulası vardır, onlar gider pusulasını düzenleyecek, sizde o işi yapıp ücretinizi aldığınıza dair imzalayacaksınız.
ancak sizin bu işi birkereye mahsus yani, bir firmaya bir kere web sitesi hazırlayıp, ondan sonra yapmamanız, yani süreklilik arzetmemesi gerekmektedir. ama siz diyorsunuzki ben buişi sürekli yapacağım o halde sizin firmalara sürekli giderpusulalarını imzalayarak iş yapmanız kanunlarımıza uymaz,
yani eğer bu işi yapacağım diyorsanız sizin için tek çıkar yol, bir meslektaşımızın yanına giderek mükellefiyet kaydınızı yaptırmanızdır.
ikinci bir konu, eğer sizin dediğiniz gibi, bir iş yapacağım ama ben muhasebeciyle defterle uğraşmak istemiyorum bana bir yol gösterin diyorsanız, birincisi yanlış bir forumdasınız, ikincisi milyonlarca muhasebeciyle defterle uğraşan kişiler muhasebecinin karakaşına kara gözüne hasret değiller, bir yolu olmuş olsaydı sizden önce bu milyonların hiçyoktan yarısı o yolu uyguluyor olurdu, hadi onlar bu işi bilmiyor dersek, biz muhasebeciler defterimizi tutmadan, maliyeye kayıt olmadan bu işi yapıyor olurduk.

Oncelikle zaman ayirip cevap gonderen ve ilgili alakali olan herkese tesekkur ederim.

Madem bu illegal birsey bu durumda "kısa süreli iş sözleşmesi" bu durumun çözümü olabilirmi veya musterilerimin bana bu parayi verdigine dair bir makbuz kesilebilirmi maksat sadece kasasindan cikan paranin nereye gittigini gosterebilmek illa masraf gosterebilmek deil temel amac budur.

Simdiden tesekkurler, iyi calismalar dilerim herkese.
Saygilarimla.

Kısa süreli iş sözleşmesi diye duyduğun şeyin açıklamasıda; senin iş yaptığın yerde sigortalı olman demek.Mesela web sayfasını bir ayda yaptığını varsay, bir aylık o işyerinde ssklı işçi gibi gözükürsün.İşyaptıran giderini göstermesine göstermiş olur, ama senden kesilen gelir vergisi vs... daha zararlı çıkmana sebep olur.Ayrıca tamamen işin ruhuna ters.Gel inat etme arkadaşım.Açtır kaydını :)

Yinede kolay gelsin.

Huyum kurusun herseyi sonuna kadar zorlarim cozumsuz bi tek olumun olduguna inanirim :)
Peki herhangi bi makbuz falanla bu is olmazmi
Amma cebellestim hee ;D

maliye b. sana özel kanun çıkarmazsa olmaz. ;)

Yaf alakasiz olcak ama bisey dikkatimi cekti kimsede avatar yokmu neden avatar gozukmuyo kimsede :S
Yada bir ayari mi war :S

sn ari,

1-sizin yaptığınız iş,süreklilik arz eden bir iş.yani 1,2 defalık değil,bu işden sürekli para kazanacaksınız.gelir elde edeceksiniz.bu geliri belgelemenin tek yolu,vergi kaydı açtırmaktır.
2-haklısın birtek ölümün çözümü yok.senin işinin çözümü var.kaçak çalışırsan senin işler hallolur.ne muhasebeci yüzü görürsün,ne v.d.yüzü,nede beyanname yüzü.peki yakalandığın zaman ne olacak biliyomusun?ben söyleyim astarı yüzünden pahalı olacak.
3-demişsinki,kısa süreli iş sözleşmesi.bunun senlen alakası olamaz.sigortalı çalışanlar için kullanılan bir sözleşme türüdür.
demişsinki makbuz,ne makbuzu .öyle bişey olamaz arkadaşım.kaçak yürüteceksen o senin bileceğin iş.
sana tavsiyelerim,
*1 muhasebeci arkadaşla görüşüp,vergi mükellefi olacaksın.
*faturanı bastırıp,iş yaptıkça paşa paşa faturanı keseceksin.
başkacada yol arama,çünkü bu işin başka yolu yok.bütün yollar kapalı.

sn nisan123

yanitiniz icin cok tesekkur ederim fakat kusra bakmayin ama sert uslubunuz biraz rahatsizlik verici benim saygisizlik arz edecek birsey soyledigime inanmiyorum uslubumun karsiligi da bu olmamaliydi diye dusunuyorum
saygilarimla

arkadaşım,sen nasılki soru sorup cevap beklemişsen,bende cevapladım.cümlelerimin içerisinde sizi rahatsız eden nedir?üslubu sert olan ben değil,vergi yasaları.ben size gerçeklerden bahsetmeye çalıştım.saygısız bir kelime kullandığımı zannetmiyorum.ha uygularsınız uygulamazsınız,kayıt olursunuz olmazsınız o sizin bileceğiniz işler.:) iyi günler

Tmm bi yanlis anlasilma olmus diyelim madem oyle tesekekkurler, iyi gunler :)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...