Gider Pusulası....

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tufanari
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
T

tufanari

Ziyaretçi
Merhaba İşyerinde ssk çalışan bir işçiye, şirket sigorta matrahını yükseltmemek için çalışan işçiye ekstra 500 tl hizmet karşılığı şeklinde ve gider göstermek için de her ay gider pusulası %10 stopajlı kesip para bankadan ödüyor. Bu işçi yanında aynı zamanda sigortalı çalışan asgari ücretli. Bunda bir sakınca varmıdır.
Ayrıca İşçi açısında bir problem varmıdır ? ayrıca gelir elde ettiği için yıllık beyanda bulunacakmı? Sonuçta %10 kesinti yapılıyor. Bilgi verirseniz sevinirim.

Ynt: Gider Pusulası....

Kendi eliyle kendini ihbar ediyor.

T U R K O ' Alıntı:
Kendi eliyle kendini ihbar ediyor.

Çok doğru.Gider pusulasını vergi mükellefi olmayan gerçek kişilerden yapılan alımlarda kullanmak gerekiyor.Kendi personelinize yaptığınız ek ödemeler için bu şekilde bir işlem kendinizi ihbar etmeniz anlamını taşır.ÖDediğiniz ücretin tamamını bordrosuna yansıtmalısınız.

İşçinin aldığı hertürlü ücret kıdem tazminatına esas primini etkiler.Siz ödemelerinizi bordroya yansıtmazsanız işçinin ödenen primleri ve kıdem tazminatı normalden daha düşük olur.Maliyenin işçi ile alakalı inceleyecek bişeyi olmaz.Firmaya ceza keserler.

Tabiki tazminat olayını bir yere bırakalım tabikide..... Çalışan İşçi bu durumdan zaten haberdar ve biliyor...Maliye bu duruma sen de alet olmuşsun Gider Pusulasına imza atmışsın diye direktifte bululabilir mi diye sormuştum. İşçi tazminat haricindeki zararı nedir?

tufanari ' Alıntı:
Tabiki tazminat olayını bir yere bırakalım tabikide..... Çalışan İşçi bu durumdan zaten haberdar ve biliyor...Maliye bu duruma sen de alet olmuşsun Gider Pusulasına imza atmışsın diye direktifte bululabilir mi diye sormuştum. İşçi tazminat haricindeki zararı nedir?
Sayın Tufunari,
Bilindiği üzere, İşçiye ödenen ücret Brüt ücret olup, İşveren bu ücret üzerinden yasal olarak İşçi adına SGK ve vergi kesintilerini yaptıktan sonra net ücreti işçiye öder. İşveren buradaki SGK Ve Vergi kesintilerini İşçinin Brüt ücreti üzerinden, kesinti yapmaya ve ilgili birimlere yatırmaya mecburdur.
Diğer tarafdan,
SGK veya Maliye elemanlarının yaptığı tespitler sonucunda çıkacak vergi ve SGK Primlerinin işçi üzerine düşen payı öncelikle işverenden alınır. İşveren isterse SGK ve GV'in işçi üzerine düşen payını işçiden tahsil yoluna gidebilir.

VUK Madde 11 Vergi Kesenlerin Sorumluluğu
"Yaptıkları veya yapacakları ödemelerden vergi kesmeye mecbur olanlar, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten sorumludurlar. Bu sorumluluk, bunların ödedikleri vergilerden dolayı asıl mükelleflere rücu etmek hakkını kaldırmaz."

Bu açıdan işyerinizde Sigortalı olarak görülen işçiye her ödemenin Bordro üzerinden yapılması ve ödemenin yapısına göre SGK ve Vergi kesilmesi gerekir.

Merhaba

Benim bildiğim kadarıyla işverenin işçiye rucu edebileceği bazı durumlar var. Muvazalı işlemse işçi benim ücretim vergi dilimine girmesin ben gider pusulasıyla alırım derse rucü edebilir gibi geliyor.

Ama işçiye sorulmadan yapılırsa rucü etme hakkı doğmaz bence

İyi Çalışmalar

Bu konuda rücu olmaz. Böyle bir şey yasal olsa idi sigorta, vergi daha az ödemek için kullanan çok olurdu.

Değerli Büyüğüm

Bende yasal demiyorum ama mesela 20.000 ytl ikramiyesini alırken gider pusulası hizmette % 10 ssk vergi kesilse en az % 15

İşçi burada işverenle anlaşarak muvazalı olarak devleti vergi ziyaına uğratırsa işveren yinede rucü edemez mi ?

Saygılarımla

T U R K O ' Alıntı:
Bu konuda rücu olmaz. Böyle bir şey yasal olsa idi sigorta, vergi daha az ödemek için kullanan çok olurdu.
Sayın TURKO,
Böyle bir olayın yaşanmamış olması, rücu edilemez anlamına gelmez.
VUK 11 maddesi açık ;
VUK Madde 11 Vergi Kesenlerin Sorumluluğu
"Yaptıkları veya yapacakları ödemelerden vergi kesmeye mecbur olanlar, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten sorumludurlar. Bu sorumluluk, bunların ödedikleri vergilerden dolayı asıl mükelleflere rücu etmek hakkını kaldırmaz."

Diğer tarafdan işveren işçiye brüt ödeme yapıyor. Yani İşveren Brüt ödeme içinden işçi SGK primi ve GV kesip kalan net rakamı işçiye ödemesi gerekir. Dolayısıyla işçiye gider pusulası ile ödeme halinde yukarıdaki kesintiler eksik yapılarak ödeniyor. Dolayısıyla bu işçinin mükellef olduğu vergi ve sgk primleri ... Bu vergi ve SGK primlerinin işverenden alınması halinde işçiye rucü etme hakkı vardır. Çünkü burada işçi üzerine düşen SGK primi ile GV'sinde asıl mükellef işçidir.
Tabi bu konudaki yargı kararları ne yöndedir. Onuda incelemek gerekir.