Gider Pusulası

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan talcid
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

talcid

Katkı Sunan Üye
bir yapı marketinden 3 adet sandalye aldık market bize fatura kesti tutarı 109,90 ytl daha sonra 2 adet geri iade ettik bize gider pusulası kesti tutarı 69,90 ytl kdv yok burada yapılacak muhasebe kaydı nasıl olmalıdır. işletme defterine görede yaparsanız sevinirim teşekkürler.

siz vergi mükellefi olduğunuzdan gider pusulası kullanılması hatalıdır. sizin iade ft kesmeniz gerekirdi.

yapı marketi olduğu için faturayıda şirket adına değil şirket müdür adına yani şahıs adına kestiği için gider pusulası kesti mormalde sizin söylediğiniz doğru birde yapı marketi olduğu için kasadan otomatik olarak kesiliyor

ya şahsınız için almışsınızdır gider yazmazsınız veya şahıs firmaya gider pusulası ile satış yaparak kayda alabilirsiniz. 2.yöntemle firmaya giriş yaptı iseniz şahısa iade ft kesmelisiniz.

burada şöyle bir şey düşündüm iade ettiğimiz malı saymayarak asıl faturadakı rakamdan iade rakamını çıkartıp kayıt yaptım

İade mal

gokhan64' Alıntı:
burada şöyle bir şey düşündüm iade ettiğimiz malı saymayarak asıl faturadakı rakamdan iade rakamını çıkartıp kayıt yaptım

Sayın Arkadaşım

Böyle yaparsan yanlış yapmış olursun.

Diğer Arkadaşlar çözümü söylemişler.

Deftere tabi vergi mükellefi İade ettiği mala iade faturası keser.

Başkaca bir çözümü yoktur.

.

gerçekten yaptığınız işlem sizin baştan yanlış o yüzden iade kaydına hiç gerek yok bence. yani şirket müdürü adına olan bir faturayı nasıl şirket kayıtlarına işlersiniz, geride gider pusulası ile iade edersiniz. bence yapmanız gereken kayıt, eğer yapılan işlem daha yeni ve deftere işlenmemişse, alış kayıdını giderden çıkarıp, şirket müdürüne yapılan bir ödeme olarak değiştirin yada o kaydı tüm iptal edin. yok eski tarihli ise bile, yazdığınız gider kadar tutarı gelir olarak yazıp, karşılığında şirket müdürünü borçlandırın. illaki o sandelyeyi şirkette kullanacağız kayıtlara alacağız diyorsanızda, şirket müdürüne gider pusulası imzalattırıp sandelyeyi ondan almış olun.

gider pusulasını ben kesmiyorum yapı marketi kesiyor otomatik kasa kesiyor bana ilk önce fatura ediyor 2 adet sandalyeyi iade ettiğimdede o bana gider pusulası kesiyor iade ettiğime dahil

sayın gökhan64 zaten bende size, gider pusulasını siz kesmişsiniz demiyorum. benim dediğim, şirket müdürü adına olan bir faturayı şirket kayıtlarına alamazsınız. o faturayı illaki şirket kayıtlarına almak istiyorsanız, ya faturayı şirket adına almanız yada fatura adına kesilen şirket müdüründen gider pusulası ile almanız gerekir diyorum. iyi günler

gider pusulası kesiyorum ancak;

merhabalar. arkadaşlar bi cep telefoncu müşterimiz, vergi mükellefi olmayan bir vatandaştan 500 ytl değerinde bir cep telefonu almış ve karşılığında gider pusulası düzenlemiştir. ve kesinti olarak da %10 uygulamış. doğrumudur arkadaşlar bu oran. bilgisi olan varmı ?

Re: gider pusulası kesiyorum ancak;

deutschlerner' Alıntı:
merhabalar. arkadaşlar bi cep telefoncu müşterimiz, vergi mükellefi olmayan bir vatandaştan 500 ytl değerinde bir cep telefonu almış ve karşılığında gider pusulası düzenlemiştir. ve kesinti olarak da %10 uygulamış. doğrumudur arkadaşlar bu oran. bilgisi olan varmı ?

Sayin deutschlerner

Yanlistir.

Gider pusulasi duzenlenmesi ama Vergi kesintisi yapilmamasi gerekiyordu.

.

Nakula haklıdır..nihai tüketiciden alınan 2.el eşya için gider pusulası düzenlenir ama stopaj yapılmaz..bu vergiden muaf esnaf için öngörülmüş bir şeydir..ama mademki tevkifat yapmış o halde muhtasar ile beyan edip ödeyecektir..

deutschlerner' Alıntı:
peki vergi mükellefi olan birinde aldığını varsayarsak kesinti oranı ne olmalıdır.

Sayın deutschlerner

Vergi mükelleflerinden alımlarda fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

Bu faturalarda gelir vergisi stopajı yine yapılmayacak sadece kdv hesaplanacak.

Gelir vergisi stopajı sadece esnaf muaflığından faydalanan esnaflara uygulanmaktadır.(telefon işiyle uğraşan ve esnaf muaflığından faydalanana sahsen ben hiç rastlamadım)

Bu kişilerden ikinci el telefon alımlarda % 5 gelir vergisi stopajı kesilmelidir.

.

Vergi mükellefinde alınırsa mükellef olan kişi fatura kesmesi gerekir.
Eğer vergiden muaf esnaftan alırsa mal alışlarında %5 hizmet alışlarında %10 olmalı...

Kolay gele..

Sayın NAKULA cevabınızı fart etmedim...

"peki vergi mükellefi olan birinde aldığını varsayarsak kesinti oranı ne olmalıdır."
demişsiniz..
ancak vergi mükelleflerinden bir eşya veya MAL satın almada fatura ile işlem yapılır..stopaj sözkonusu değil.mal aldığınız mükellef size kdv ile birlikte fatura kesecek..

gokhan64' Alıntı:
gider pusulasını ben kesmiyorum yapı marketi kesiyor otomatik kasa kesiyor bana ilk önce fatura ediyor 2 adet sandalyeyi iade ettiğimdede o bana gider pusulası kesiyor iade ettiğime dahil

arkadaşlar size durumu izah etmişler ama yapı marketi faturayı işletmenize değilde şahsın adına kestiği için yanılgıya düşmektesiniz...Eğer yapı marketi faturayı vergi mükellefi olan bir kişiye kesmiş olsa idi gider pusulasında da ayrıca iade aldığı kdv yi gösterecekti...siz sorunuzda işletme defterine göre tarif istemişssiniz...öncelikle söylemek istediğim fatura işletmeniz adına değilse zaten gider yazamazsınız...ama biz aksini düşünüp faturanın ve gp'nin firmanız adına olduğunu varsayalım...fatura tutarı kadar gider yazılacaktı...bildiğiniz gibi muhasebe de belge esas'tır.yani gider pusulasının mahiyeti kadar faturada indirime giderseniz yanlış yapmış olursunuz...gider pusulasını da işletme defterine gelir olarak kaydetmeniz gerekirdi...tabi kdv sini de ilave edilecek kdv şeklinde...

İyi çalışmalar...

vergi mükellefi olan birkişiden aldığını farzedersek, fatura alması gerekir, gider pusulası kesemez.