Gider Pusuşası ile İş Yapmak

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan denemek
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,

Farklı konularda dile getirilen ve cevabı kısmen verilen bir konu olan freelance çalışma şekli ve vergi verme/fatura kesme konusunda bir sorum daha olacak.

Bir yazıda okudugum kadarıyla, yaptıgımız iş için müşteriden gider pusulası kestirmemizin mümkün oldugu yazıyordu.

Yani ben 1000 liralık bir tasarım işi aldım.Firma benden fatura istedi. Bende gider pusulası kesmelerini söyledim.
Firma fatura alma yerine, giderini gider pusulası ile gösterdi.Firma için sanırım farketmez?
(firma, fatura başına %10 stopaj ödüyor..)
Şimdi ben ise bu pusula ile resmi bir gelir elde ettim.

bu doğrumudur? eksta olarak benim bir vergi vermem gerekirmi?

Firma olup önümü görmeden iş yapmak yerine, bir 6 ay gibi bir süre bu şekilde çalışmayı planlıyorum.
sanırım kazanc belli bir seviyeye gelince serbest meslek erbabı olmak zorundayız..
O süreye kadar... :)

Ynt: Gider Pusuşası ile İş Yapmak

Ayrıca babamın üzerinden sağlık giderlerim karşılanıyor.. bu şekilde para kazanmam bir şekilde sorun teşlik edermi?

babamın üzerinden düşmem gibi..

teşekkür ederim

yaptığınız işin mahiyetini bilmiyorum ama şöyle bir yazı var bir oku

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ?Vergiden Muaf Esnaf? başlıklı 9. maddesinde; ?Ticaret ve sanat erbabından aşağıda yazılı şekil ve suretle çalışanlar gelir vergisinden muaftır.
1-Motorlu nakil vasıtaları kullanmamak şartı ile gezici olarak veya bir işyeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal edenler.....
.........
6- Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın satanlar. Bu ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılması ile ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir.? hükmüne yer verilmiştir.

Aynı maddenin son bendinde de; ?Ticari, zirai veya mesleki kazancı dolayısı ile gerçek usulde Gelir Vergisine tabi olanlar ile yukarıda sayılan işleri Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine devamlılık ve bağlılık arz edecek şekilde yapanlar esnaf muaflığından faydalanamazlar.?denilmektedir.

cevabınız için teşekkür ederim.

bahsettiğiniz kanuna biraz göz attım.

Serbest meslek kazançlarında:

Madde 18 ? (Değişik: 4/12/1985 - 3239/40 md.)

(Değişik birinci fıkra: 11/8/1999 - 4444/4 md.) Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekar, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band,radyo ve televizyon senorya ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.

bu şekilde bir madde var.
bende sanırım bu listedekilerden biriyim? (bilgisayar programcılıgı olarak görsel programlama yani bir internet sitesini hem görsel olarak tasarlıyor aynı zamanda kodluyorum)

Bu şekilde vergiden muhafsam, nasıl bir yol izlemeliyim.
müşterimden gider pusulası istediğimde %10 stopaj kesiliyor?

Bu işi yapıyorum diye bir yere başvuruda bulunmam gerekirmi..yoksa seyyaren bu işi yapmamda bir sakınca varmı?
vergi yükümlülüğüm yok nede olsa diyerekten..?

Aynı maddenin son bendinde de; ?Ticari, zirai veya mesleki kazancı dolayısı ile gerçek usulde Gelir Vergisine tabi olanlar ile yukarıda sayılan işleri Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine devamlılık ve bağlılık arz edecek şekilde yapanlar esnaf muaflığından faydalanamazlar.?denilmektedir.

son kısımdaki ifadeye dikkat edin. Eğer Gelir veya Kurumlar Vergisi mükelleflerine devamlılık ve bağlılık arz edecek şekilde yaparsan muhafiyetin ortadan kalkıyor.
Siz bilgisayar proglamlama işi yapıyorsunuz. örneğin sürekli X şirketine düzenli olarak iş yapıyorsanız ve o şirkette her ay size Gider Pusulası kesiyorsa vergi mükellefi olamanız gerekecek. burada esas olan devamlılık ve bağımlılık

Bende belli bir süreye, kendime piyasa oluşturana ve şirket kurmaya değene kadar bu şekilde çalışmayı planlıyorum.. devamlılığı söz konusu olmasıda o zaman belli olmuş olacaktır..

ilginize teşekkür ederim sayın eko10.