Ynt: Gidere Atılan Malın İadesi
akın aydogdu ' Alıntı:
değerli arkadaşım
özür ben 58 i yazmışım, 54 nolu tebliğdeki açıklamalar dediğim gibi vergi mükellefi olmayanlara yapılan mal teslimlerinin iade alınması ile ilgili açıklamalardır.
ilave edilecek kdv satırına ekleneceklere gelince bir örnek; çalınan mallar için daha önce indirim konusu yapılmış olan kdv nin çalındığı dönemde ilave edilecek kdv satırına yazılarak bu dönemde beyan edilmesi gerekmektedir.
Sayın üstad Mehmet Maçın kitabındaki açıklamalar da bu yönde olsa gerek.
Mehmet Maç KDV Kitabı 35. Maddenin yorumunu sizin için üşenmeden yazıyorum
Daha önce doğmuş, beyan edilmiş ve indirilmiş olan KDV nin mesnedinin kalmadığı hallerde, bu durumun ortaya çıktığı dönemde, satıcı yönünden teslim KDV sinin, alıcı yönünden indirimin, DÜZELTMEYE (İPTALE) konu edileceği hükme bağlanmıştır.
Mal iadelerinde bu şekilde düzeltme yapılabilmesi için, iade olunan malın, satıcı işletmeye fiilen girmiş olması ve bu girişin defter kayıtlarına ve KDV beyannamesinin ilgili satırlarına yansımış olması gerekmektedir. Zaten yapılan yevmiye maddesindeki KDV hesabını ilgilendiren kaydın beyannameye yansıtılmaması, bu düzeltmenin KDV açısından sonuçsuz kalması demektir.
Yukarıdaki nedenlerle İPTAL OLUNAN TESLİM KDV LERİ; KDV BEYANNAMESİNİN 34 ÜNCÜ SATIRINDA, İPTAL OLUNAN İNDİRİMLER İSE 30 UNCU SATIRINDA GÖSTERİLİR.
Satırım Mehmet Maç üstadın bu yorumu sizin için yeterli olacaktır.
Ki artık ben bu konuda birşey yazmayacağım, gerek kendi yorumum, gerek kanun maddesi, gerek tebliğ bendi, gerek Mehmet Maç üstadın yorumuna ait linki, gerek üstadın yorumunu bire bir temin ederek belirtmiş bulunuyorum. Bundan sonraki yorum size ait.
Saygılar.