Gidere Atılan Malın İadesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan merihs12
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

merihs12

Katkı Sunan Üye
Anaokulu olan bi mükellefimizde,yemek giderlerine kaydedilen süt ve süt ürünlerinden oluşan malların bi kısmı satıcı firmaya iaede edilerek fatura kesilmiştir.Bu işlemin kayıdıyla ilgili yardım istiyorum,beyannamede ilave edilecek kdv kısmında mı göstermem gerekiyor,teşekkürler...

Ynt: gidere atılan malın iadesi

Sayın merihs12

İşleminiz alımdan iade işlemidir. Dolayısıyla kurum ve kdv matrahına ilave etmenize gerek olmayıp, maliyetinizden düşmeniz gerekir. Bu durumda kayıt aşağıdaki gibi olup, beyannamede ise "ilave edilecek kdv" sütununda göstermelisiniz.

_____________ / ____________
320 Matrah
740 Matrah
391 KDV
_____________ / ____________

Saygılar.

Ynt: Gidere Atılan Malın İadesi

merihs12 ' Alıntı:
Anaokulu olan bi mükellefimizde,yemek giderlerine kaydedilen süt ve süt ürünlerinden oluşan malların bi kısmı satıcı firmaya iaede edilerek fatura kesilmiştir.Bu işlemin kayıdıyla ilgili yardım istiyorum,beyannamede ilave edilecek kdv kısmında mı göstermem gerekiyor,teşekkürler...

Merhaba,

Tüketilmemiş sütleri giderlere atmış olmanız hatalıdır.

Şimdi anaokulu 500 YTL tutarında süt alsın

----------------- / / ---------------------
157 500
320 500
---------------- / / ------------------------

sütlerin 200 ytl lik kısmı çocuklara dağıtılmış olsun

------------- / / -------------------
740 200

157 200
-------------- / / -------------------

Ertesi gün dağıtılacakken 100 YTL lik sütün tarihi geçtiğinden iade edilsin. Kalan kısmı dağıtılsın

--------------- / / -----------------
320 100

157 100
iade edilen süt
--------------- / / ------------------

740 200

157 200
------------- / / --------------------

Saygılarımla,

iade işlemi söz konusu olduğundan satış işlemi gibi işlem yapmanız gerekmektedir.
belge düzenleyeceğiniz için ilave kdv'ya atılacak bir husus bulunmamaktadır.

akın aydogdu ' Alıntı:
iade işlemi söz konusu olduğundan satış işlemi gibi işlem yapmanız gerekmektedir.
belge düzenleyeceğiniz için ilave kdv'ya atılacak bir husus bulunmamaktadır.

Sayın akın aydogdu

Hem iade söz konusu olduğunu belirtiyorsunuz hemde "ilave kdv'ye atılacak bir husus bulunmamaktadır" diyorsunuz. Sizce mantıklımı?

Yani iade ettiğim malı nasıl olurda KDV matrahına dahil edebilirimki?
Bu benim kendi satışım değildir, aldığım malın iadesidir.

Dolayısıyla KDV matrahına girmez.

Saygılar.

malı alırken kdv yi indirim konusu yaptınız, aynı malı iade ediyorsunuz iade ederken fatura düzenlemeyecek misiniz? bu faturada kdv göetermeyecekmisiniz?

Sayın akın aydogdu

Fatura düzenleyeceksiniz. Ama bu fatura iade faturası olacaktır. KDV göstereceksiniz, ama beyannamede ilave edilecek kdv olarak göstereceksiniz. KDVK. Md. 35 ve KDVK 54 No.lu Genel Tebliğinin B/1 bendi bu konuda çok açık.

Bu durumda ilgili maddelere ilişkin değerlendirmeyi yaptıktan sonra şimdi ben soruyorum; Beyanname düzenlerken "ilave edilecek kdv" sütununa neleri yazıyorsunuz?

Saygılar.

değerli arkadaşım

58 nolu tebliğ mükellef olmayanların mallarını iade etmesiyli ilgili açıklamaları kapsamakta olup, zayi olan malların kdv sinin indirim hesaplarından çıkartılmasında ilave edilecek satırı çalıştırılmaktadır.

Sayın Üstad,

Ben 58 değil, 54 no.lu Genel Tebliğ'e atıfta bulundum. Aynı zamanda Kanunun 35. maddesindeki açıklamayı göstererek açıklamamı yaptım.

Ancak halen sizden bu maddelerin açıklamasını ve beyannamedeki "iade edilecek kdv" sütununa neleri yazdığınıza ait bir cevap alamadım ve görüşünüzü önemsediğim için bunu bekliyorum. Cevap verdiğim içinde hakkım olduğunu düşünüyorum.

Aynı zamanda Sayın Üstad Mehmet Maç'ın KDV Kitabında 35. Maddeye ilişkin yorumu ve ona atıfta bulunduğu 54. maddeye ilişkin yorumları okuyabilirsiniz.

http://www.bdodenet.com.tr/kdv/kdv35.pdf

Saygılar.

değerli arkadaşım
özür ben 58 i yazmışım, 54 nolu tebliğdeki açıklamalar dediğim gibi vergi mükellefi olmayanlara yapılan mal teslimlerinin iade alınması ile ilgili açıklamalardır.

ilave edilecek kdv satırına ekleneceklere gelince bir örnek; çalınan mallar için daha önce indirim konusu yapılmış olan kdv nin çalındığı dönemde ilave edilecek kdv satırına yazılarak bu dönemde beyan edilmesi gerekmektedir.

Sayın üstad Mehmet Maçın kitabındaki açıklamalar da bu yönde olsa gerek.

akın aydogdu ' Alıntı:
değerli arkadaşım
özür ben 58 i yazmışım, 54 nolu tebliğdeki açıklamalar dediğim gibi vergi mükellefi olmayanlara yapılan mal teslimlerinin iade alınması ile ilgili açıklamalardır.

ilave edilecek kdv satırına ekleneceklere gelince bir örnek; çalınan mallar için daha önce indirim konusu yapılmış olan kdv nin çalındığı dönemde ilave edilecek kdv satırına yazılarak bu dönemde beyan edilmesi gerekmektedir.

Sayın üstad Mehmet Maçın kitabındaki açıklamalar da bu yönde olsa gerek.

Mehmet Maç KDV Kitabı 35. Maddenin yorumunu sizin için üşenmeden yazıyorum :)

Daha önce doğmuş, beyan edilmiş ve indirilmiş olan KDV nin mesnedinin kalmadığı hallerde, bu durumun ortaya çıktığı dönemde, satıcı yönünden teslim KDV sinin, alıcı yönünden indirimin, DÜZELTMEYE (İPTALE) konu edileceği hükme bağlanmıştır.

Mal iadelerinde bu şekilde düzeltme yapılabilmesi için, iade olunan malın, satıcı işletmeye fiilen girmiş olması ve bu girişin defter kayıtlarına ve KDV beyannamesinin ilgili satırlarına yansımış olması gerekmektedir. Zaten yapılan yevmiye maddesindeki KDV hesabını ilgilendiren kaydın beyannameye yansıtılmaması, bu düzeltmenin KDV açısından sonuçsuz kalması demektir.

Yukarıdaki nedenlerle İPTAL OLUNAN TESLİM KDV LERİ; KDV BEYANNAMESİNİN 34 ÜNCÜ SATIRINDA, İPTAL OLUNAN İNDİRİMLER İSE 30 UNCU SATIRINDA GÖSTERİLİR.

Satırım Mehmet Maç üstadın bu yorumu sizin için yeterli olacaktır.

Ki artık ben bu konuda birşey yazmayacağım, gerek kendi yorumum, gerek kanun maddesi, gerek tebliğ bendi, gerek Mehmet Maç üstadın yorumuna ait linki, gerek üstadın yorumunu bire bir temin ederek belirtmiş bulunuyorum. Bundan sonraki yorum size ait.

Saygılar.

polemik yaratmak istememekle beraber üstadın kitabında bu açıklama bulunmakla beraber mal iadesi nedeniyle belge düzenliyor ve ilave edilecek kdv satırına bu rakamı yazıyor ben hala bunun yalnış olduğunu düşünüyorum ama neyse alakanıza teşekkürler kolay gelsin