Güvenlik Sektöründe Tevkifatlı Kdv

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan lkoruklu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
5 Eyl 2006
Mesajlar
5
merhaba arkadaşlar,
ben güvenlik hizmeti veren bir şirketin muhasebesinde çalışmaktayım. sene başında yayınlanan 97 nolu tebliğden sonra , hem çalıştığımız firmalarla hemde kendi müşvarimizle tevkifata dahil olup olmadığımız konusunda çok yorum yaptık. ve sonunda tevkifatlı kdv ye dahil olmadığımız konusunda birleştik. şimdi yeni bir şirkette işe başladım. yine güvenliksektörü fakat burda da tam aksine tüm faturalar tevkifatlı kesiliyor. şu an ne yapacağımı bende bilmiyorum. konudan tam bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.
 
Sorunuz ilgimi çekti..
KDVK 97 No'lu Tebliğ'den Alıntı:
2.2. Tevkifat Uygulamasının Kapsamı
Sözü edilen düzenleme, eleman temini şeklindeki hizmetleri kapsamaktadır. Eleman temin hizmeti dışındaki hizmet ifaları, bu bölümde düzenlenen tevkifat uygulaması kapsamında değerlendirilmeyecektir
KDVK 96 No'lu Tebliğden
5.1. İşgücü Hizmetlerinde Tevkifat Uygulaması
Katma değer vergisi mükellefi bazı işletmeler mal veya hizmet üretimlerine ilişkin olarak ihtiyaç duydukları işgücünü kendilerine hizmet akdi ile bağlı ücretli statüsünde hizmet erbabı çalıştırarak temin etmek yerine, alt işverenlerden veya bu alanda faaliyette bulunan diğer kurum, kuruluş veya organizasyonlardan satın almaktadırlar.

Katma Değer Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, bu Tebliğin yayımını izleyen ay başından itibaren geçerli olmak üzere katma değer vergisi mükelleflerinin alt işverenlerden veya bu konuda faaliyette bulunan diğer işletmelerden temin ettikleri işgücü hizmetine ait katma değer vergisinin % 90’ının tevkifata tabi tutulması ve bunlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi uygun görülmüştür.
KDVK 97 No'Lu Tebliğden
Örnek 4:
(A) bankası ile mali müşavirlik hizmeti sunmak üzere anlaşması bulunan (B) mali müşavirlik işletmesinin bazı elemanları, belirli dönemlerde kayıtlarını tutmak üzere (A) bankasının mekânlarında çalışmaktadır. Eleman tahsisi şeklindeki bu hizmet, mali müşavirlik hizmetinin tamamlayıcısı olarak sunuluyor ve bedeli de mali müşavirlik bedeli içinde tahsil ediliyorsa tevkifata tabi olmayacaktır. Ancak muhasebe kayıtlarının tutulması işini yapan elemanlar, 3568 sayılı Kanunun 2 nci maddesinde belirtilen meslekî hizmetlere ilişkin anlaşma bulunmayan herhangi bir firmadan temin ediliyorsa tevkifat uygulanacaktır.
Görüşüm burada güvenlik hizmetinin sadece eleman temini yani işgücü temini hizmeti ile sınırlı olması durumunda tevkifat yapılacakır..Ancak özel güvenlik şirketleri kendi sorumlulukları altında bir mesleki hizmet sundukları ve burada bir işgücü temininden ziyade bir mesleki hizmet teslimi sözkonusu olduğu için KDV tevkifatı kapsamına girmemektedir.
Ancak hassas ve yoruma açık bir konu olduğu için mukteza istemenizi öneririm.
Selam ve muhabbetle.
 
cevabınıza teşekkür ediyorum. tebliği bende okudum. ama dediğim gibi herkes kendi yorumundan yola çıkarak farklı farklı uygulama yapıyor.
 
Yardımcı olur...
tıklayın...



T.C

GELİR DAİRESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

( Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)



SAYI: KDV. MUK.B.07.1. GİB.4.34.17.01.09.25-30866



KONU: Çay servisi, malzemeli temizlik, taşıma( hamaliye), güvenlik, peyzaj (bahçe bakımı), eleman temini hizmetlerinin işgücü hizmeti olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği,



B GROUP KURUMSAL BİNA VE TESİS DESTEK HİZMETLERİ A.Ş.

Büyükdere Cad. Pekintaş İş Merkezi, No:32, K:8

MECİDİYEKÖY / İSTANBUL



İLGİ: 16.01.2006 tarihli ve 3-71 veride ile kayıtlarımıza giren dilekçeniz.



İlgide kayıtlı dilekçenizde firmanızın kurumsal bina sektöründe KDV mükellefi olan ve KDV mükellefi olmayan firmalara ve vergi mükellefi olmayan gerçek kişilere, çay servisi, malzemeli temizlik, taşıma (hamaliye), güvenlik, peyzaj (bahçe bakımı) ve eleman temini hizmeti verdiğinizi belirterek 91 ve 95 ile 97 seri No.lu Tebliğe göre tevkifat yapılıp yapılmayacağı hakkında görüş sorulmaktadır.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 9’uncu maddesinde gerekli görülen hallerde vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

Bu yetkiye istinaden 28/02/2004 tarihli ve 25387 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 91 ve 95 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerinde tevkifat yapacak kuruluşlar, tevkifat uygulanacak işlemler ve tevkifat oranları belirlenmiştir.

Yine, 18/11/ 2005 tarihli ve 25997 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 96 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin “İşgücü Hizmetlerinde Tevkifat Uygulaması” başlıklı 5.1. bölümünde; 01.12.2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere katma değer vergisi mükelleflerinin alt işverenlerden veya bu konuda faaliyette bulunan diğer işletmelerden temin ettikleri işgücü hizmetine ait katma değer vergisinin %90’ının tevkifata tabi tutulması ve bunlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi uygun görülmüştür.

Diğer taraftan, 31.12.2005 tarihli ve 26040 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 97 Seri No.’lu KDV Genel Tebliği’nin “Tevkifat Uygulanacak Kuruluşlar” başlıklı 2.1. bölümünde; “İşgücü hizmeti alımlarında tevkifat uygulanacak kuruluşlar kapsamına 05.02.2006 tarihinden itibaren KDV mükellefi olmasalar dahi 91 Seri No.’lu KDv Genel Tebliği’nin (A/2) bölümünde sayılan kurum, kuruluş ve işletmelerde dahil edilmiştir.

Yine aynı Tebliğin “Tevkifat Uygulamasının Kapsamı” başlıklı 2.2 bölümünde; “Sözü edilen düzenlemenin, eleman temini şeklindeki hizmetleri kapsadığı, eleman temin hizmeti dışındaki hizmet ifalarının, bu bölümde düzenlenen tevkifat uygulaması kapsamında değerlendirilmeyeceği, ancak, diğer genel tebliğlere göre tevkifat kapsamına alınmış olan hizmet ifalarında, ilgili genel tebliğler uyarınca tevkifat uygulanacağı açıklanmıştır.

Buna göre, 96 ve 97 Seri No.’lu KDV Genel Tebliğlerinde düzenlenen “ işgücü temin hizmeti” alt işverenlerden temin edilen elemanların, hizmeti alan işletmelerin bilfiil sevk ve idaresi altında çalıştırılması halinde tevkifat kapsamına girmektedir.

Bu durumda firmamızın bordrosunda kayıtlı elemanların çay servisi ve buna benzer işlerde görevlendirilmek üzere başka firmalara kiralanması işi “işgücü temin hizmeti” kapsamında değerlendirileceğinden hizmet bedeli üzerinden %90 oranında tevkifat yapılması gerekmektedir.

Ancak, sevk ve idaresi bilfiil firmanızda olmak üzere bordronuzda kayıtlı elemanlarla vereceğiniz temizlik, taşımacılık, güvenlik ve peyzaj (bahçe bakımı) hizmetleri 96 ve 97 Seri No.’lu KDV Genel Tebliğleri kapsamında “işgücü hizmet temini” olarak değerlendirilemeyeceğinden tevkifata tabi olmayacaktır. Öte yandan, 91 ve 95 Seri No.’lu KDV Genel Tebliğlerinde sayılan kurum, kuruluş ve işletmelere bu tebliğlerde belirtilen hizmet ifalarının verilmesi halinde, hizmet bedeli üzerinden ait oldukları oranda tevkifat uygulanacağı tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.



Burhan GEZGİN

Başkan

Grup Müdür V.
 
sayın andaç,
cevabınıza çok teşekkür ederim. bizde bir önceki işyerimde o dilekçeye benzer yorumlar yaptığımız için müşterilerimize, tevkifatsız fatura kesiyorduk.
fakat şimdi benim bir sorunum daha var. yeni şirketimde bir müşterimiz kesinlikle tevkifatlı fatura istiyor. ve geçen ay diğer firmalar normal fatura düzenlerken omüşterimiz tevkifatlı fatura kesip gönderdik. bu bizim için bir sorun olur mu? bu konuda da yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
Sayın lkoruklu,

Tevkifat uygulamasından maksat, idarenin vergi alacağını emniyet altına alması, işleme taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutmasıdır. Bir vergi ziyaı oluşmadığı için sorun çıkmayacaktır.

Tevkifatlı fatura ile ilgili olarak , V.U.K. 352. madde, II/7 açısından bir usulsüzlük olabilir diye düşünüyorum.

Selamlar...
 
!!!

Sn. Koruklu

Tevkifat kapsamına girmeyen mal ve hizmet alımlarında bile karşı firmaya verginin ödenmesi konusunda tereddüt oluşması halinde KDV tevkifatı şart konmaktadır.Günümüzde bu uygulama pek fazla olmasada geçmiş yıllarda naylon faturaların yoğun olduğu dönemlerde sıkça yapılmaktaydı. Ancak tevkif edilen vergiden müteselsil olarak sizde sorumlu olduğunuzdan tahakkuk ve ödemelere ait belgelerin birer örneğini istemeniz yerinde olacaktır.
 
Sayın Ikoruklu,

Sizin işiniz özel güvenlik işi olduğundan dolayı 91 nolu KDV tebliği hükümlerine göre tevkifat yapmaya mecbur kurum ve kuruluşlar tarafından tevkifat yapılması gerekir.Tebliğ dışındakilere yapacağınız özel güvenlik hizmetleri tevkifata tabi olmayacaktır.

Saygılarımla.
 
Üst