güvenlik sigortası

halilcan-28

Katkı Sunan Üye
merhaba arkadaşlar,

malumunuz üzere yeni güvenlik yasası çıktı ... öteden beri güvenliği firma tarafından sağlanan bir şirket,bu yeni çıkan kanun kapsamında sigorta yapma zorunluluğu var mı?

Güvenliğiniz bir şirket tarafından yapılıyorsa o şirketle yapmış olduğunuz sözleşme şartlarında geçer güvenlik ile ilgili çalışan personelin SSK işlemi güvenlik şirketi tarafından yapılır sözleşmenizde muhakkak geçmesine dikkat etmeniz gereklidir.

halilcan-28' Alıntı:
merhaba arkadaşlar,

malumunuz üzere yeni güvenlik yasası çıktı ... öteden beri güvenliği firma tarafından sağlanan bir şirket,bu yeni çıkan kanun kapsamında sigorta yapma zorunluluğu var mı?

Merhaba,
Saınırım Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortasından bahsediyorsun. 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 21. maddesi gereğince "özel güvenlik malî sorumluluk sigortası" yaptırmak zorundasınız.
Eğer "firma" dan kastettiğin özel güvenlik şirketi ise onların yaptırması gerekiyor. Ama müteselsil sorumluluk nedeniyle siz de sorumlu tutulabiirsiniz.
Eğer güvenlik elemanları işletme bordrosunda ise sizin yaptırmanız lazım. Kanunun 19/4 maddesi hükmüne göre "Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası" yaptırmamanın cezası çalıştırılan her güvenlik görevlisi için 3.000,- YTL 'dır. Yani 10 güvenlik personeli varsa 30.000,- YTL

halilcan-28' Alıntı:
sayın Tamer,

Bunun süresi neydi....

Merhaba,
Kanunda belirtilmiş bir süre. Kanun ilk yürürlüğe girdiği zaman henüz poliçe klozları Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenmediği için uygulanamadı. Ama sanıyorum Şubat veya Mart sonu yayınlandı ve şu anda sigorta şirketleri tarafından yapılıyor.

Ama tedirgin olmana gerek yok. Hemen yaptırırsanız bir sorun teşkil edeceğini düşünmüyorum. Çünkü konu Valilikler (Emniyet Müdürlüğü) tarafından izleniyor ve yapılmadığının tesbiti halinde kanunda olmamasına rağmen bir süre vereceklerdir. Kontrol ederken geçmişe yönelik olarak kontrol edeceklerini de sanmıyorum.

Sayın Başkan verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim... Konu konuyu açıyor, duyumsal aldığım bilgilere göre... %51 fazlası kamuya ait şirketlerin (A.Ş.) ve bordrolu çalıştırdıkları işçiler için öyle bir zorunluluk olmadığı.... Yasayı iyi incelemişe benzeyen bir üstad olarak görüşlerinizi almak isterim...

teşekkürler

halilcan-28' Alıntı:
%51 fazlası kamuya ait şirketlerin (A.Ş.) ve bordrolu çalıştırdıkları işçiler için öyle bir zorunluluk olmadığı.... teşekkürler

Merhaba,
Öncelikle bir konuyu düzeltmek istiyorum. Kanunun önceki mesajımda bahsettiğim adli cezaları düzenleyen 19. maddesi 01.01.2006 tarihinde yürürlüğe girecek. Yani şu anda Mali Sorumluluk Sigortası zorunluluğu olmasına rağmen ceza hükmü yürürlükte değil. Ama kişisel görüş olarak bir an önce yaptırmanızı öneririm. (Örn. Bundan 4-5 yıl önce Adana **** Mağazasında (Mağaza adını bilerek gizledim) güvenlik personelinin cinnet geçirerek silahıyla ** kişiyi öldürmesi olayı)

Şimdi alıntıdaki soruna geçelim;
Kanunda kamu kurumlarına ait Mali Sorumluluk Sigortası konusunda ne kanunda nede yönetmelikte istisna mevcut değil. Duymuş olduğun istisna kanun yayımlandığı dönemde kamu kurumlarının korunması hizmetini veren şirketlere tanınan yeniden kuruluş izni almadan devam etme hakkı olabilir.