fonradar

GVK Madde 51 hk.

Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
19
Oto tamirciliği işinden dolayı basit usul vergi mükellefi 22/12/2005 tarihinde noter satış senedi ve fatura ile şehirlerarası yük taşımacılığı işi de yapmak üzere kamyon satın alıyor.Bu kişinin KDV indirim hakkını kullanabilmesi için 22/12/2005 tarihinde defterini tasdik ettirerek gerçek gelire geçirdik fakat vergi dairesi kişinin aybaşından itibaren gerçek gelir olabileceğini ve bizim kamyon alışına ait KDV sini indiremeyeceğimizi söylüyor ya da ikilem içinde bu konu ile ilgili maliyenin görüşünü yansıtan bir mukteza ya da tebliğ var mı?(Aslında kanun maddesi açık GVK 46.Maddede Basit usule tabi olmanın şartlarından herhangi birini takvim yılı içinde kaybedenlerden bahsediyor hakbuki bizim durumumuz GVK Madde 51 e istinaden kamyon alış tarihi itibariyle basit usulden faydalanma imkanımız kalmıyor.)Teşekkürler...
 
Sayın cansev,
Gelir Vergisi açısından basit usül mükellefiyetiniz devam ederken, yine basit usüle tabi olarak KDV mükellefiyeti tesis ettirebilirsiniz. Bir de bu açıdan değerlendirebilirsiniz.

K.D.V. Kanunu
İstisnadan Vazgeçme
Madde No 18
Kapsam
1.(5228 sayılı Kanunun 16 ncı maddesiyle değişen fıkra. Yürürlük: 1.8.2004) Vergiden istisna edilmiş işlemleri yapanlar, ilgili vergi dairesine yazılı başvuruda bulunarak, belirtecekleri işlem türleri için vergiye tâbi tutulmalarını talep edebilirler. Bu talebin dilekçede belirtilen ve dilekçe tarihinden sonra ifa edilen işlemlerin tamamını kapsaması şarttır. Şu kadar ki, mükellefiyetin devam etmekte olan işlemlere şümulü yoktur. (*)


91 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
Resmi Gazete No 25387
Resmi Gazete Tarihi 28/02/2004
J- İSTİSNADAN VAZGEÇEN BASİT USULE TABİ MÜKELLEFLERİN KATMA DEĞER VERGİSİ BEYAN DÖNEMİ

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 4842 sayılı Kanunla değişik 17/4-a maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’na göre basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından yapılan teslim ve hizmetler katma değer vergisinden istisna edilmiş ve konuyla ilgili olarak 88 Seri Numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nde gerekli açıklamalar yapılmıştır.

Ancak Bakanlığımıza yansıyan olaylardan gelir vergisi bakımından basit usulde vergilendirilen ve işlemleri 01.07.2003 tarihinden itibaren katma değer vergisinden istisna edilen mükelleflerden bazılarının, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 18/1 inci maddesi gereğince istisnadan vazgeçerek gerçek usulde katma değer vergisi mükellefi oldukları, bunların katma değer vergisi beyannamelerini aylık veya üç aylık dönemlerde mi verebilecekleri konusunda tereddüde düşüldüğü anlaşılmıştır.

Konuyla ilgili olarak Bakanlığımızca yapılan değerlendirme sonucu, Gelir Vergisi Kanunu’na göre basit usulde vergilendirilen katma değer vergisi mükelleflerine yönelik olarak 215 Seri Numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin 4.2. bölümünde yer alan açıklamanın Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 18/1 inci maddesine göre istisnadan vazgeçen mükellefler açısından geçerli olması uygun görülmüştür. Buna göre, gelir vergisi bakımından basit usule tabi olan ve Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 4842 sayılı Kanunla değişik 17/4-a maddesindeki istisna kapsamında işlem yapmak istemeyen mükellefler katma değer vergisi beyannamelerini üçer aylık dönemlerde vereceklerdir.

Selamlar...
 
Üst