Hafta Tatili Hakedişi

Üyelik
6 Mar 2013
Mesajlar
75
Konum
istanbul
ARKADAŞLAR MERHABA

Size sorum şu : Haftanın 5 günü 45 saatlik çalışma süremizi dolduruyoruz.Mesela bir çalışanımız haftanın 3 günü ( çarşamba, perşembe, Cuma ) istirahat aldı yada ücretsiz izin bu arkadaş haftalık çalışmayı tamamlamadığı için hafta tatilinin priminide ödemek zorundamıyız. Yani bu arkadaşıın sigorta gününü 27 mi göstericez yada 25 e mi düşürücez.

Yardımlarınızı bekliyorum iyi çalışmalar dileğiyle;
 
İzin alıp gelmedi, yani işveren de o istenen izni verdiğine göre;
hafta tatili ücretine hak kazanmış olur.

'' Hafta tatili ücretiMadde 46 - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş
günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta
tatili) verilir.
Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.
Şu kadar ki;
a) Çalışmadığı halde kanunen çalışma süresinden sayılan zamanlar ile günlük ücret ödenen veya ödenmeyen
kanundan veya sözleşmeden doğan tatil günleri,
b) Evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi
gereken izin süreleri,
c) Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri,
Çalışılmış günler gibi hesaba katılır.''
 
Son düzenleme:
ARKADAŞLAR MERHABA

Size sorum şu : Mesela bir çalışanımız haftanın 3 günü ( çarşamba, perşembe, Cuma ) istirahat aldı yada ücretsiz izin bu arkadaş haftalık çalışmayı tamamlamadığı için hafta tatilinin priminide ödemek zorundamıyız. Yani bu arkadaşıın sigorta gününü 27 mi göstericez yada 25 e mi düşürücez.

Yardımlarınızı bekliyorum iyi çalışmalar dileğiyle;

sayın keremcem,

karıştırıyorsunuz soruda haftanın 3 günü istirahatli denilmiş bu ayrı bir şey yine aynı soruda 3 gün ücretsiz izin diye belirtilmiş bu çok farklı bir şey,

yani diğerinden çalışmadığı günlerin kesintisi yapılamazken diğerinden kesinti yapılır lütfen .

İyi Günler.
 
Hala mı karıştırıyorum sn.demiral;?
İşe 3 gün izinsiz gelmeyenden hafta tatili ücreti kesilir,
3 gün raporlu olup işe gelmeyenden hafta tatili ücreti kesilmez,
3 gün ücretsiz izin alıp işe gelmeyenden de hafta tatili ücreti kesilmeMEsi gerekir.
 
sayın keremcem,

sorulan soruda 3 gün ücretsiz izin kullanılması sorulmuş ve sizde soruya istinaden 2 no lu mesajınızda cevap olarak hafta sonu çalışmasına hak kazanır diye belirtmişsiniz yoksa benmi yanlış okuyorum ???

bende bu cevabınıza karşılık hatalı bilgi vermişsiniz diye belirttim benim verdiğim 3 no lu cevabıma istinaden 4 nolu cevabınızda 2 no lu hatalı verdiğiniz cevabınızı düzeltmiş bulunuyorsunuz.

İyi Günler.
 
Numaralı cevapları bilmem, soru net: 3 gün ücretsiz izin alan veya 3 gün raporlu olan çalışan için HAFTA TATİLİ PRİMİ soruluyor sadece. Çalışmadığı günlerin ücreti ile ilgili tek bir kelime etmemişim, çünkü sorulan sadece hafta tatili ücreti idi.
verdiğim cevap ta sadece hafta tatili ücretine hak kazanma ile ilgiliydi! Hatalı mı yanıt vermişim?
 
Numaralı cevapları bilmem,

o zaman 5 no lu mesajımdaki cevapları tekrar okuyacaksınız ve yorumunuzu ona göre vereceksiniz soruya göre tabiiki hatalı cevap verdiniz neden kabul etmiyorsunuz anlamıyorum. SORUDA Mesela bir çalışanımız haftanın 3 günü ( çarşamba, perşembe, Cuma ) istirahat aldı yada ücretsiz izin

bu durumda verdiğiniz cevap hatalı soruda sadece istirahatli çalışma günleri sorulmamış.

vereceğiniz cevap 3 gün ücretsiz işe gelmeyen işçiden hafta tatili ücreti kesilir,
3 gün raporlu olup işe gelmeyenden hafta tatili ücreti kesilmez, demeniz gerekirdi bunu ise 4 no lu mesajınızda belirtmişsiniz benim cevabıma karşılık.

Umarım açıklayıcı olmuştur.

İyi Günler.
 
Öyle demiş olsaydım ,
yanlış cevap vermiş olurdum sn.demiral;
ilk yanıtımda hafta tatili ile ilgili maddeyi alıntıladım, vakit bulup müsait olduğunuzda tekrar, tekrar , tekrar, tekrar incelerseniz,
c bendinde kırmızı kırmızı kalın kalın belirttiğim kısımda;
7 günlük süreye kadar işveren tarafından verilmiş diğer izinlerle, hastalık raporlu olunan günler bir tutulmuş, bir -le bağlacıyla. en altına da çalışılmış gibi kabul edilir denmiş. Ben değil, 4857 sayılı iş kanunu demiş . Kanun mu yanlış demiş, siz mi yanlış uygulamışsınız ?
 
Son düzenleme:
sayın keremcem,

ben çok dikkatli bir şekilde soruları ve soruya verilen cevapları okudum tekrar okumama gerek yok hatta sizin yazdığınız gibi ''numaralı cevapları bilmem'' gibi bir cevabım kişilere olmaz.

bu konu ile ilgili son kez yorumumu yazıyorum soruda bir çalışanımız haftanın 3 günü ( çarşamba, perşembe, Cuma ) istirahat aldı yada ücretsiz izin olarak sorulmuş siz cevabınızı istirahat izni için vermiş olabilirsiniz fakat kabul edin ilk cevabınız bu iki soruya karşılıktı istirahat ve ücretsiz izin cevabınızı daha sonra istirahat izni için verdim diye siz söylediniz.

İyi Günler.
 
Allah allaaahhh, ben nerede öyle bir şey söyledim sn.demiral?
ilk yanıtımda da son yanıtımda da, gelecekteki yanıtlarımda da ( kanundaki o madde değişmediği sürece) aynı olacak;
istirahatli VEYA ücretsiz izinli ( 7 güne kadar ) kişi hafta tatili ücretini HAK E DER.

( ben okurum, tekrar tekrar tekrar okurum, hatta çoğu zaman üyenin diğer sorularına da göz atarım o konuyla ilişkili veya benzer soru sormuş mu , sorduysa nasıl yanıtlar verilmiş diye, nacizane tavsiyem; okuyunuz efendim, okumaktan zarar gelmez; hatta önce iş kanunuyla başlayın okumaya)
 
Ayrıca, forumlarda amaç ( doğru ) bilgi paylaşımı ise;
hatalı olan bilginin düzeltilmesi ve cevaba ihtiyacı olan diğer katılımcıların faydalanabilmesi için,
konu hakkında bilgi sahibi olan değerli üyelerin konuya katılımını rica ediyorum.
 
Bir soruda bendenn , 01.03.2013/29.03.2013 tarihleri arasında raporlu olan çalışan 31.03.2013 hafta tatilini hakader mi..?
 
Hayır.
İşin esası hafta bazına dayalıdır."Bir haftalık süre içinde kalmak üzere....."durumu karşısında (M.46/c)olayınızda işveren tarafından verilmiş olsa da anılan sürenin çok üzerinde aşan bir durum var
 
Hayır.
İşin esası hafta bazına dayalıdır."Bir haftalık süre içinde kalmak üzere....."durumu karşısında (M.46/c)olayınızda işveren tarafından verilmiş olsa da anılan sürenin çok üzerinde aşan bir durum var
Sağlık raporu için de mi 1 haftalık süre içinde kalma koşulu var sn.Aydemir?
 
Bir soruda bendenn , 01.03.2013/29.03.2013 tarihleri arasında raporlu olan çalışan 31.03.2013 hafta tatilini hakader mi..?

Hayır.
İşin esası hafta bazına dayalıdır."Bir haftalık süre içinde kalmak üzere....."durumu karşısında (M.46/c)olayınızda işveren tarafından verilmiş olsa da anılan sürenin çok üzerinde aşan bir durum var

Hafta tatili ücretine hak kazanabilmek için çalışılmış gibi kabul edilen sürelerin hesabında, işveren tarafından verilen 7 güne kadar olan izinlerLE hekim raporuyla verilmiş istirahat ve izin süreleri , çalışmış gibi hesaba katılır ifadesinde beliritlen 7 güne kadar olan süre sadece işveren tarafından verilen 7 güne kadar olan izinler için mi geçerlidir, yoksa 7 güne kadar olan dr.raporları için de mi geçerlidir?
8 gün işveren tarafından verilmiş olan izin nedeniyle hafta tatili ücretine hak kazanılamaz tamam, 8 gün dr raporu için de mi hafta tatili ücretine hak kazanılamaz?
 

Benzer konular

Üst