Hafta Tatili

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan odemirkol
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

odemirkol

Katkı Sunan Üye
Üyelik
7 Haz 2005
Mesajlar
146
Merhabalar;
Hafta tatili konusu daha önce forumlarda tartışılmıştı ama ben şunu sormak istiyorum: hafta ortasında yada cumartesi günü işbaşı yapan bir işçi hafta tatili hak edermi?
Saygılar...
 
hakeder çünkü ortada bir izin veya kasıt yok vermelisiniz biz hep öyle yapıyoruz.
 
Merhabalar Sayın odemirkol,

4857 sayılı iş kanununun hafta tatili ücreti kısmını düzenleyen 46.maddesinde aynı kanunun 63.maddesine atıfta bulunarak "63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir" denmektedir.Buradan benim anladığım işçinin hafta tatiline yada hafta tatili ücretine hak kazanabilmesi 63.maddede belirtilen 45 saatlik çalışma süresinin tamamlanması gerekir. Dolayısıyla işsçiniz hafta içerisinde her hangi bir gün işe girmiş fakat 45 saatlik çalışma süresini o hafta içerisinde tamamlamamışsa hafta tatiline hak kazanamaz diye düşünüyorum.

Hafta tatili ücreti

MADDE 46. - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.

Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.

Şu kadar ki;
a. Çalışmadığı halde kanunen çalışma süresinden sayılan zamanlar ile günlük ücret ödenen veya ödenmeyen kanundan veya sözleşmeden doğan tatil günleri,
b. Evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izin süreleri, c. Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri,

Çalışılmış günler gibi hesaba katılır.

Zorlayıcı ve ekonomik bir sebep olmadan işyerindeki çalışmanın haftanın bir veya birkaç gününde işveren tarafından tatil edilmesi halinde haftanın çalışılmayan günleri ücretli hafta tatiline hak kazanmak için çalışılmış sayılır. Bir işyerinde işin bir haftadan fazla bir süre ile tatil edilmesini gerektiren zorlayıcı sebepler ortaya çıktığı zaman, 24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebeplerden ötürü çalışılmayan günler için işçilere ödenen yarım ücret hafta tatili günü için de ödenir. Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde hafta tatili ücreti işverence işçiye ödenir.

Çalışma süresi

MADDE 63. - Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir.Çalışma sürelerinin yukarıdaki esaslar çerçevesinde uygulama şekilleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.Sağlık kuralları bakımından günde ancak yedibuçuk saat ve daha az çalışılması gereken işler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından müştereken hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.

Saygılarımla,
 
Hak eder mi? hak etmez mi?
İki cevap gelmiş: bir cevapta kasıt ve devamsızlık olmadığından hak edeceği, diğerinde ise haftalık çalışma süresi olan 45 saati doldurmadığı için hak etmeyeceği belirtilmiş.Bende zaten bu iki konuya takıldığım için sormuştum.Yokmudur bunun çözümü?
Cevaplayanlara teşekürlerimi sunuyorum,
Saygılar...
 
Hafta tatilini sadece pazar olabilir diye düşünmeyin..
Hafta taili salı'da olabilir cuma'da
hafta ortasında dediğiniz; çarşamba günü işbaşı yapmış bir kişi
düşünelim sizin işyerinizde de pazar günleri hafta tatili olarak kullanılıyor,
doğal olarak bu kişinin de izni pazar günü...

bir sonraki hafta işe devam etmiyecek mi bu kişi ederse 11-12 günlük tam çalışmasına karşı 1 gün mü dinlenme izni vericeksiniz?
 
Eğer ki Pazar işyeri kapalı ve çalışma yapılmıyorsa veya yeni işe alınan kişiye pazar çalışması yaptırmak gerekmiyorsa hafta ortasında ilk defa işe başlayan kişiye Pazar günü için ücret ödenmez. Yani hak edemez. Fakat verildiği zamanda kimse almıyorum demez.
 
Öteden beri şirkette personellere hep aynı gün hafta tatili yaptırılıyorsa
İşçinin bu hafta tatili bilmesi ve ispatlaması mümkünse
İlk işe girişte karşılıklı anlaşma varsa / yoksa işverenin art niyetli olduğu düşünülür . Hafta tatili parasını ödememek için işçiyi hafta tatili öncesi işe almıştır. İş mahkemeleri genelde işçi lehine karar vermektedir. Bu sebepten hafta arasında alacağınız işçiyle sözleşme eki yapın.
 
Merhaba,
Hafta tatilini Pazar günü olarak bir işyerinde, salı günü veya daha sonraki bir günde işe başlayan çalışan İş Kanununun 46. maddesi hükümlerine göre tatilden önceki 7 gün içinde 45 çalışmış olma şartını yerine getirmediği için hafta tatili ücretini haketmez.

Yasal olarak haketmemiş olmasına rağmen jest olarak öderseniz neden ödediğinizi soran olmaz.
 
Üst