Haftalık Çalışma Süresi Ve İzin

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ikferit
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
17 May 2016
Mesajlar
19
Konum
osmaniye
5 gün 08:00 - 17:30 çalışılan işletmemizde cumartesi 4 saat çalışılmaktadır. 1 saat yemek molası ve 2 defa 15'er dk. ara dinlenme var. cumartesi devamsızlık yapan personel eskiden beri gelen uygulamayla tüm gün devamsız sayılmaktadır. bu doğru bir uygulama mıdır ? acaba ben mi yanlış düşünüyorum, zaten cumartesi öğleden sonrayı adam haketmiş yarım gün devamsız yazayım diye düşünüyorum, işverene kabul ettiremiyorum. yorumlarınızı rica edebilir miyim arkadaşlar...
 
Cumartesi yarım gün çalışılan işyerinde işci devamsızlık yapmış ise cumartesi gününe ait ücretin tamamının kesilmemesi gerekir.çünkü ister sözleşme ile belirlenmiş olsun,ister yazılı olmasa da işyeri uygulaması ile oluşsun,farketmez,çalışma koşulları çerçevesinde cumartesi saat 08/09 da çalışma başlıyor,saat 12/13 itibariyle ise işyeri tatil yani çalışılmayan tatil günü süresi başlıyor,buna göre tatil süresine ait ücretin kesilmesi uygun düşmeyecektir.
 
Cumartesi öğleden sonrayı hak etmiş tanımız hatalı sanki,
hafta içi 08:00-17:30 arası sürede 1,5 saat mola düşüldüğünde 8 saat günlük çalışma süresi ,
5 gün x 8 saat = 40 saat +4 saat cumartesi çalışması ile 44 saat yapıyor.
Devamsızlık yapan kişiden saat ücreti kesintisi yapsanız bile , o 4 saat + hafta tatili ücretini kesmeniz gerekir normalde.
 
H.tatili ücreti yönünden sn.keremcem beye katılıyorum.

Ek;
Olayınızdaki durum karşısında işveren H.tatili ücretini kesebilir,kesmeyedebilir(sanırım kesilmiyor!..)
kesse neden kestin denilmez,kesmese zaten bir şey denilemez.
Ayrıca devamsızlık durumuna ilişkin disiplin süreci başlatılmalıdır.
 
şahsen ben de cumartesi için yarım gün kesilmesi ve hafta tatili ücreti verilmesi taraftarıyım, lakin işveren bu şekilde düşünmüyor ve şiddetle karşı çıkıyor. sanki fabrikanın yarısını hibe et diyorum adama. el işi çekilecek dert değil lakin; çocuklar var :(
 
şahsen ben de cumartesi için yarım gün kesilmesi ve hafta tatili ücreti verilmesi taraftarıyım, lakin işveren bu şekilde düşünmüyor ve şiddetle karşı çıkıyor. sanki fabrikanın yarısını hibe et diyorum adama. el işi çekilecek dert değil lakin; çocuklar var :(
İşte tam da sizin düşündüğünüz şekilde düşünenler işgören , tam tersini düşünenler de işveren olabiliyor.
Kabaca bir örnek;
her hafta farklı farklı olmak üzere , sadece 1 kişinin o 4 saat için cumartesi günleri devamsızlık yaptığını düşünün ,
toplamda 52 haftada 4 saatten 208 saat+ 416 saat hafta tatili =624 saat karşılığı ücret yapıyor.
Asgari ücretin 1300TL olduğunu düşünürseniz;
1300/225=5,77 tl saat ücretinden hesapladığınızda : 5,77 x 624 saat = 3600 TL yapıyor.
Bu da o 4 saat devamsızlık yapan kişiler , sizlerin ücretlerinden o kadarı iç ediyorlar anlamına gelir. (BENCE)
 
İşte tam da sizin düşündüğünüz şekilde düşünenler işgören , tam tersini düşünenler de işveren olabiliyor.

aslında tam da bu nedenle çoğu işletme sahibi "işveren", MURAT ÜLKER ve HAMDİ ULUKAYA ve ismini hatırlayamadığım bir çok işletme sahibi "ADAM" olarak adlandırılıyor.

onu bunu bilmem küçük hesaplar peşinde koşanlar, her zaman yanlış yola girerler; Allah iyilik yapma, paylaşma fırsatı vermişse bunu değerlendirmek lazım. O fırsat bir daha ele geçmeyebilir.
 
Onlar "ADAM" olarak adlandırılıyor derken,şahısları değil,tabi tüzel kişilikleri kastediyorsunuz,bu noktada oranlama yaptığımızda ,işverenlik olarak hakkaniyet ve adalet ilkesine bağlı kurumsal işletme sayısı belki çok azdır.Tabi ki iş sahiplerinin bu ve benzeri durumlardan haberlerinin olması beklenmez.
Bu ve benzeri konularda İşletmede karar verici mercide olanların işletmeye bağlılıkları olacaktır ama bu bağlılık tabiri caizse"nalıncı keseri "gibi her konuda işveren menfaatine yontmayacak,sınırsızca işci lehine de olmayacak,hukuk kuralları çerçevesinde olması gerektiği gibi yontacak/uygulanacak.

Ne acıdır ki işletmelerde yönetici pozisyonunda olup "kraldan çok kralcı","sen ne dersen o","senin her dediğin ve yaptığın doğrudur"diyen,hatta bu yanlışı alkışlayan ve alkışlatanlar da olmaz değil,dikkatli olmak lazım,işletmenin vizyonundaki hedeflerine ulaşma sürecinde, bu tür kimseler de mutlaka elenmelidir.
 
Üst