Haftalik İzin Kullanmama,Asgari Gecim İndirimi Maaştan Ek mi ?

Üyelik
30 Kas 2012
Mesajlar
18
Konum
bartin
Merhabalar.
Benim birkac tane sorunlarim yardimci olursaniz sevinirim.
1)Ben 16 haftadan beri hic bir sekilde izin kullanmadan calistim bu haftalik izinleri kullanmadim ve bunun mesai karsiligini nasil almam gerekiyor,
2)Bu olay ile ilgili en az kac sahidim olmasi gerekiyor 1 kisi yeterlimidir,
3)Burada ise giris cikislarda ne kart basiliyor nede yazili bir kagit tutulmuyor,
4)Bide asgari gecim indirimi maasin icinde mi olmasi gerekiyor yoksa brut maasin uzerinden hesaplanip maasa ek olarak yansimasimi gerekiyor.
Bu sorunlar la ilgili nerelere muracaat etmem gerekiyor.
Yardimlariniz icin simdiden tesekkur ederim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
bide ben ozel sirkette calisiyorum ama malzeme deposunda gece nobet tutuyorum 12-8 vardiyesini tutuyorum tek basima ne ara dinlenme var nede gece nobetinde 2. kisi var fazladan calismus oluyormuyum ve tek durmam dogrumudur ben ozel guvenlik elemani degilim burada calisan isciyim sadece.
 
Haftada kaç gün bu şekilde çalışıyorsunuz ve o saatler arasında yemek yemiyormusunuz.
Malzeme deposu bekçiliği asıl işiniz mi?
 
Ben depoda calisiyordum malzeme alisverisini yapiyorduk ama bize nobet tutacagimizi soylediler bizde geceleri bekliyorum
 
16x7=112 gün boyunca hiç ara vermeden her gece 12de gidip sabah 8de çıktınız ,hiç yemek yemediniz , çay vs molası vermediniz, dogru mu anlıyorum?
 
Evet o ve benzeri molalardan bahsediyoruz.
Eger her gece hiç ara vermediyseniz çalışırken;
7gün X 8saat=56 saat çalışmıssınız, her hafta 56-45=11saat fazla çalışma yapmışsınız demektir. Bu durumda 16hafta X 11 saat fazla çalışma ücretine hak kazanmış olursunuz, ıspat icin depoda yaptığınız işlem kayıtları ve şahitlerden yararlanabilirsiniz,
AGİ brüt maaşa göre degil ailedeki kişi sayinıza göre belirlenir,bordronuzda agi + anlaşılmıs maaş gösteriliyordur zaten
Evet 112 gun boyunca gittim ara dedigim ise ogle molasi dedihimiz moladan bahsediyorum
 
Hafta izinini kullanmayinca 1' e kac alicam.yani 1 gune 2 gun mu alicam .1 kisi sahit yetermi.agi maasin icinde olacak yoksa net ucret+agi mi olacak
 
Evet 112 gun boyunca gittim ara dedigim ise ogle molasi dedihimiz moladan bahsediyorum

Sn.Keremcem detaylıca sorgulamış ve cevaplamış,dava konusu olursa neticede 24-08 arası iş süresinden, ara dinlenme süresi yarım saat olarak dikkate alınır.
Ama 16 hafta süresince, işcinin hiç h.tatili izni kullanmaması/kullandırılmaması kabül edilemez.
 
Hafta izinini kullanmayinca 1' e kac alicam.yani 1 gune 2 gun mu alicam .1 kisi sahit yetermi.agi maasin icinde olacak yoksa net ucret+agi mi olacak
Net maaş +AGİ olacak elbette , ama sanki sizin durumunuzda şu an, aldığınız ücret-AGİ = net maaşınız gibi görünüyor sorduğunuzdan anladığım.
Tatil gününde çalışmada 2 katı ücret ödenir diye bir düzenleme yok, uygulamada haftanın 6 günü çalışan 1 günlük ücretli hafta tatiline hak kazanır ve bu hafta tatili ücreti de zaten aylık ücretiniz içindedir. FAzladan çalıştığınız tatil günü için ayrıca 1 günlük ücret ödenir.
ÇAlışma süreniz haftalık 45 saati aştığında ise, fazla çalışma ücreti olarak normal saat ücretinizin 1,5 katı olarak ücretlendirilmesi gerekir.
Sikayet icin nereye muracaat etmem gerek
Bölge Çalışma Müdürlüğüne veya ALO170 e bildirimde bulunabilirsiniz.
 
Ama 16 hafta süresince, işcinin hiç h.tatili izni kullanmaması/kullandırılmaması kabül edilemez.
İşveren tarafından işciye uzun süre hiç h.tatili kullandırılmamasının işci tarafından ispatı halinde ve de esasen ücretinin ödendiğinin işverence ispatlanamaması durmunda , işcinin sözleşmeyi fesih hakkı doğar diye düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
Sözleşmenin üç ana unsurundan birisi ,işcinin iş görme ediminin karşılığı olan ücretin ödenmesidir.Bu kapsamda ücreti sadece aylık ücret olarak tanımlamayıp,ücretin ek leride bu çerçevede değerlendirildiğinden, bu durum 24/II-e uyarınca ,işciye haklı olarak fesih imkanı verir.
 
Diğer ana unsur,ücret karşılığında çalışma yapılması ise, 3. Ana unsur nedir Şeref bey?
 
Bilindiği üzere ,İş Yasamızın "Tanım ve şekli"başlığı altında düzenlenen 8 nci maddesi "İş sözleşmesi bir tarafın(işci) bağımlı olarak iş görmeyi,diğer tarafın(işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir."şeklindedir.
Bu tanıma göre iş sözleşmesi"iş görme","ücret" ve bağımlılık unsurlarından oluşmaktadır.
 
Üst