Hak iddia edebilirmiyim ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Güçlü
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
iyi akşamlar
Birkaç konuda bilgi sahibi olmak istyorum;
*Sigorta primim aldıgım maaş üzerinden yatırılmıyor bi kısmı bankaya yatırılıp geri kalanı elden veriliyor,bunla ilgili hak iddia edebilirmiyim
*Yaklaşık 5-6 aydır mesai arkadaşımın biri çıkartıldığı için haftada 2 veya 3 gün 12 saat çalıştırılıyorum bununla ilgili dilekçe ile ücret istedigimde olumsuz yanıt aldım(begenmeyen çalışmaz olarak).Yasal olarak herhangi bi yaptırım uygulatabilirmiyim ya da 12 saat çalışmasam onların bana bir yaptırımı olabilirmi.
*Yazdığım dilekçede resmi bayramlarda çalıştırıldığım için izin veya ücret isteğim oldu onunla ilgilide aynı yanıtı aldım
bu konularla ilgili beni aydınlatırsanız sevinirim

Ynt: Hak iddia edebilirmiyim ?

Merhaba,

1 - Bu şekilde ödemelerde, sigorta primlerinin tam olarak yatırılmadığını, lehinize iddia edebilirsiniz.
2 - Haftalık normal çalışma saati maksimum 45 saat'dir. Bunu yukarısında yapılan çalışmalar mesai teşkil eder. Bu da, günlük normal çalışma saatiyle birlikte maksimum 11 saat'i geçemez. Veya toplam da yıllık 270 saati geçemez. Fazla çalışma yapılacağını, işveren çalışanlara önceden haber vererek, onaylarını alması gerekir. Mesai ücretleri, normal mesai ücretinin %50 yükseltilmesiyle işçiye ödenir.
Madde 2'de belirtilen şartların dışında çalışılma yaptırılıyorsa, ek mesai ücreti talebiniz doğar. Veya mesai ücreti yerine 6 ay içerisinde, fazla çalıştığın mesai saati karşılığında 1 saat 30 dakika olarak, ücretinden kesinti olmadan izin kullanabilirsin.
3 - Genel tatil (resmi, yılbaşı ve dini bayram günleri), hafta tatili, günlerinde çalışmadan geçirdiğinde normal ücretin çalışmış gibi işler. Fakat tatil yapmayıp, çalıştığında yine madde 2'deki gibi çalıştığınız mesai saatini %50 zamlı olarak hakedersiniz.

Ynt: Hak iddia edebilirmiyim ?

çok teşekür ederim
tam bekledigim yanıtlar sağolasın