Hakediş Ödemelerinde SSK Prim Borcu Kesintisi...

Üyelik
23 Haz 2006
Mesajlar
32
Konum
Malatya
Hayırlı AKşamlar.
Kişinin SGK'na olan Prm borcunu Kamu kurumu olarak hakedişlerinden nasıl kesebiliriz?
Bu kesmenin belirli bir oranı mevcut mu?
Hakedişten keserken nelere dikkat etmeliyiz?
Ayrıca hakedişten kesmenin formülü var mı "excel üzerinde" yardımcı olabilir misiniz?
Teşekkür Ederim
 
Ynt: Hakediş Ödemelerinde SSK Prim Borcu Kesintisi...

Eğer kamu kurumu iseniz cari borcu ne kadarsa hepsini kesip ödeyeceksiniz.
 
Ynt: Hakediş Ödemelerinde SSK Prim Borcu Kesintisi...

Hepsini kesemez diye biliyorum. Daha önce başıma gelmişti konuyla ilgili farklı görüşler bulunmakladır aşağıda 4857 sayılı kanun maddesi bulunuyor. Farklı görüşler çıkma nedeni sosyal sigortalar kanunu, amme alacakları usul kanunu, borçlar kanunu, kamu ihale kanunu ile ilgli yorumlar yapılmaktadır. Mesela sosyal sigortalar kanunu 83. mad. sigorta primlerini hakedişten kesmeleri kalanını ödemeleri gerektiği savunulmuştur. atlanılan kısım sigorta primlerinin tamamının hakedişten fazla olması durumunda işçilerin ücretlerine değinilmemiştir. Borçlar kanununda durum nedir bilemiyorum. Yaşamış olduğum olayda idare ile görüşerek işçi alacaklarını ayırarak kalan parayı ssk ya göndermesi şeklinde olmuştu. Sonraki aylarda durumu düzelterek işime devam etmiştim.

4857
Kamu makamlarının ve asıl işverenlerin hakedişlerinden ücret kesme yükümlülüğü

MADDE 36. - Genel ve katma bütçeli dairelerle mahalli idareler veya kamu iktisadi teşebbüsleri yahut özel kanuna veya özel kanunla verilmiş yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlar; asıl işverenler müteahhide verdikleri her türlü bina, köprü, hat ve yol inşası gibi yapım ve onarım işlerinde çalışan işçilerden müteahhit veya taşeronlarca ücretleri ödenmeyenlerin bulunup bulunmadığının kontrolü, ya da ücreti ödenmeyen işçinin başvurusu üzerine, ücretleri ödenmeyen varsa müteahhitten veya taşeronlardan istenecek bordrolara göre bu ücretleri bunların hakedişlerinden öderler.

Bunun için hakediş ödeneceği ilgili idare tarafından işyerinde şantiye şefliği işyeri ilân tahtası veya işçilerin toplu bulunduğu yerler gibi işçilerin görebileceği yerlere yazılı ilân asılmak suretiyle duyurulur. Ücret alacağı olan işçilerin her hakediş dönemi için olan ücret alacaklarının üç aylık tutarından fazlası hakkında adı geçen idarelere herhangi bir sorumluluk düşmez.

Anılan müteahhitlerin bu işverenlerdeki her çeşit teminat ve hakedişleri üzerinde yapılacak her türlü devir ve el değiştirme işlemleri veya haciz ve icra takibi bu işte çalışan işçilerin ücret alacaklarını karşılayacak kısım ayrıldıktan sonra, kalan kısım üzerinde hüküm ifade eder.[/b]

Bir işverenin üçüncü kişiye karşı olan borçlarından dolayı işyerinde bulunan tesisat, malzeme, ham, yarı işlenmiş ve tam işlenmiş mallar ve başka kıymetler üzerinde yapılacak haciz ve icra takibi, bu işyerinde çalışan işçilerin icra kararının alındığı tarihten önceki üç aylık dönem içindeki ücret alacaklarını karşılayacak kısım ayrıldıktan sonra, kalan kısım üzerinde hüküm ifade eder.

Bu maddede kamu tüzel kişilerine ve bazı teşekküllere verilen yetkileri 2 nci maddenin altıncı fıkrası gereğince sorumluluk taşıyan bütün işverenler de kullanmaya yetkilidir.
 
Üst