Haklarım Devam Eder mi ?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan afdemir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
merhaba,
staj yaptığım işyerinde muhasebecimiz ayrıldığından stajım durdu, nezaman smmm geleceği belli değil. sorum ise, staj için diğer kardeş şirketmizde geçiş yapıp sgk lı olduğumda yıllık izin hakkım, kıdem tazminatı haklarım devam eder mi?
görüşlerinizi bekliyorum.
not: 2 firmanında ortağı aynı.

Müşavirlik stajı ndan bahsediyor olmalısınız
Bu iş ilişkisinde de İş Kanunu hükümleri uygulanır
Önce işin(staj durumunun)ve sürenin tanımlamasını yaparsak,belirli olan bu işin tamamlanması ve tamamlamaya dair belirli sürenin varlığı, dolayısıyle de belirli bir iş ilişkisi sözkonusu.
Ancak ne var ki, aynı işverenlik bünyesinde,ileri sürülen nedenden dolayı, bu süre tamamlanamamış,dolayısıyle iş akdinin devri sözkonusu olacak ise de,önceden belirli bu işin tamamlanmasına yönelik, taraflarca da bilinen ve sabit olan zira bu muayyen staj süresine bağlı olarak,bu iş ilişkisinin-iş sözleşmesinin belirli süreli olduğu,zincirleme durumunun sözkonusu olmadığı,buna görede süre bitiminde(süreye bağlı iş-staj da sona ermiş olacağından)kıdem tazminatının doğmayacabileceğini düşünüyorum.

İş akdi devrinin de sözkonusu olmayacağı,zira staj gören (iş gören)in ihtiyacı yada bu ihtiyacdan doğan isteği, talebi var ortada mevcut işverenin değil.
İşverenler(diyelim devreden ve devralan işverenler)ve (diyelim devrolunan/devrolunacak) stajyerin üç lü mutabatı olur ise bu takdirde iş akdinin devrinden bahsedebiliriz ama işin mahiyetine bağlı olarak bu iş ilişkisinin belirli süreli olduğunu kabül edersek,k.tazminatının yine doğmayacağını düşünmemiz yanlış olmasa gerek.

İşveren 3'lü mutabakat ile devir yaparsa neden olmasın ? Kardeş firmaya geçme gibi bir ihtimal var ise sanırım işveren sizin lehinize bir ortam yaratmaya çalışıyor, 3'lü mutabakat ile devir yapılırsa tüm yasal haklarınız devam eder.

Devir olayında mevcut olan iş sözleşmesi baki,değişen sadece işveren tarafı,işin-stajın mahiyetine bağlı olarak bu iş ilişkinin süresi de belirli olunca ,sözleşme de belirli süreli(dir) demek olur ki,iş ve sözleşme süresinin sona ermesi halinde de tekrar bildirime gerek olmaksızın sözleşme kendiliğinden sona erer.
Sözleşmenin belirli süreli olduğu kabül edilirse,hizmet süresine bağlı haklardan,ayrımı haklı kılan bir neden olmadıkca yararlanır,ANCAK K.TAZMİNATI sözkonusu olmaz.

Şeref bey ,
sanırım müşavirlik stajı, salt staj amaçlı bir işyerinde çalışma ilişkisi şeklinde değil.Zaten devam eden bir iş ilişkisi var diye anladım ben.

aynı adreste petrol muhasebesinde çalışırken, gıda firmasında stajım görünüyor. zaten aynı ofiste çalışmaktayız. ama şirket benim menfaatimi düşünmeyeceği kanısındayım. stajım için diğer firmaya geçersem yetkiliden haklarımın devam ettiğine dair yazı alırız dediler. bana inandırıcı gelmedi. tazminat ve yıllık izin haklarımın yanacağından endişeliyim.

Başımdan geçen olayı kısaca anlatayım.
Aynı durumda olan bir arkadaşımız diğer(önceki)müşavir-işveren yanında iken çeşitli sebeblerle ayrılmak zorunda kalıyor(istifa)sonra bize müracaat ediyor,biz de duruma baktık staj ve staj süresine,durumuna bağlı olarak belirli süreli iş sözleşmesi düzenledim,sözleşme bitimi kendisinden memnun kaldığımız ve kendisi de işyerinde çalışmak istediği için artık belirsiz süreli iş sözleşmesi düzenleyerek yolumuza devam ettik ve ediyoruz.İlgili istese bile işverenliğimiz istemese idi bu durum gerçekleşmiyecekti.
Aslında sizin olayınızda olması gereken de bu.
Durumunuz tam olarak M.11 de belirtildiği gibidir.Yani belirli bir işin(staj ın)tamamlanmasına yöneliktir.Staj durumunun mahiyeti ve süresine dair bu iki koşul, iş ilişkisi ve sözleşme türü yönünden belirli süreli iş ve iş sözleşmesi kapsamında olup,işveren tarafı değişse de k.tazminatı yönünden sonuç değişmez,y.izin devir halinde mümkün.

2,5 yıldı oldu halen çalışıyorum. stajımın 25. ayında smmm işten ayrıldı. ulusal firma olduğundan smmm müracaatlarını çok detaylı inceliyorlar. işbulma sürem doluncaya kadar muhtemelen smmm alınmayacak. mecburen kardeş şirkete geçip stajımı devam ettireceğim.