Hamile Çalışanlar İçin Doktor Kontrolü

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan anemus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

anemus

Katkı Sunan Üye
Günaydın
Hamile çalışanlar için doktor kontrollerine gittiklerinde izinli oldukjları saatler ücretlerinden kesiliyor mu

Ynt: Hamile Çalışanlar İçin Doktor Kontrolü

anemus ' Alıntı:
Günaydın
Hamile çalışanlar için doktor kontrollerine gittiklerinde izinli oldukjları saatler ücretlerinden kesiliyor mu

HAYIR
"Hamilelik süresince kadın işciye periyodik kontroller için ÜCRETLİ İZİN VERİLİR."(M.74/3 üncü fıkra)

Resmi Gazete Tarihi: 14.07.2004 Resmi Gazete Sayısı: 25522

GEBE VEYA EMZİREN KADINLARIN ÇALIŞTIRILMA ŞARTLARIYLA

EMZİRME ODALARI VE ÇOCUK BAKIM YURTLARINA

DAİR YÖNETMELİK
...
Gebe İşçinin Muayene İzni

Madde 12 ? Gebe işçilere gebelikleri süresince, periyodik kontrolleri için ücretli izin verilir.

...........
İş Kanunu
..
Analık halinde çalışma ve süt izni

Madde 74 - Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. (Ek cümle: 13/2/2011-6111/76 md.) Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.

Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.

Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.
Periyodik kontroller için ücretli izin verilir diyor.
Kontrol periyodunuzu işverene verirseniz sorun çıkartamasa gerek.

1)32. haftada 37 ye kadar çalışabilir raporu olan kadın 37 den önce 35. hafta dr. raporu alırsa, ne kadar doğum izni raporu verilir ? 16 hafta kullanırmı ? 2) 39. hafta doğum yapsa sonrasında dr. 8 hafta mı rapor verir.? önceki kullanmadıkları eklenirmi ?

Madde 12 ? Gebe işçilere gebelikleri süresince, periyodik kontrolleri için ücretli izin verilir.

...........
İş Kanunu
..
Analık halinde çalışma ve süt izni

Madde 74 - Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. (Ek cümle: 13/2/2011-6111/76 md.) Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.

Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.

Doğum yapılan tarih esastır.
Doğumdan önceki raporda 8 haftayı aşan süreler normal hastalık raporu olarak değerlendirilir.

Merhaba
1. Hamile olan bir çalışan 1 günlük rapor almış, bu ücretlimi,ücretsiz izinmi olacak,
2. Hamile kalmak için tedavi süresi olarak izin alan işçi için izin ücretlimi ücretsizmidir

1- Raporlu olacak, ücretli veya ücretsiz izinli değil.
2- Tedavi sürecindeki o günler için alınmış bir raporu varsa, raporlu olması gerekir, izinli değil,
eğer rapor yoksa, izin varsa, işverenin takdirine bağlı;
işveren ücretli izin vermek isterse ücretli izin, istemezse ücretsiz izin olması gerekir.

1- Raporlu olacak, ücretli veya ücretsiz izinli değil.
2- Tedavi sürecindeki o günler için alınmış bir raporu varsa, raporlu olması gerekir, izinli değil,
eğer rapor yoksa, izin varsa, işverenin takdirine bağlı;
işveren ücretli izin vermek isterse ücretli izin, istemezse ücretsiz izin olması gerekir.[/QUOTE]

ben özel sektörde çalışan bayan hamileyim. İşyerinde toplam 21 iş günü yıllık iznim var ve her ay gittiğim 1 günlük doktor kontrolünü de yıllık iznimden düşüyorlar (işyerimle hastanem arasında çok fazla mesafe olduğundan günlük izin olarak kullanıyorum).Haklarımı netten okuyup İ.K yöneticime söyledim, 1 günlük rapor getirdiğim takdirde yıllık iznimden almanıza gerek yokmuş bu dedim. Bana 1 günlük rapor alırsan ssk'nı 1 gün burdan eksik yatırmak zorunda kalırız, sen 1 gün için ssk'da kuyruğa girmek zorunda kalırsın, nihayeten de 1 günlük izin için 2 günün kayıp olur. Uğraşırım dersen öyle yap dedi!! Bu olaydan önce ateşli rahatsızlık geçirdiğimden 4 gün rapor vermişti doktor. Bunu söylediğimde ise en az 3 günlük rapor olduğundan sıkıntı olmuyor, ssk ya gitmek zorunda değilsin ssk nı tam yatırıyoruz dedi bana?? yalnız mevzuatta bunlar yok. Acaba bir İ.K bilinçsizliği mi yaşıyorum doğrusu mu bu? Lütfen cevap...

Rapor aldığınızda, dedikleri gibi , raporlu olunan sürenin ücretini ödeme+sgk priminizi ödeme yükümlülüğü yok işverenin.
Yanlış bildiği bir şey var, 1 günlük rapor için sgk da ücret ödemez, dolayısıyla sgk da 1 daha kuyruğa girmenize gerek yok.
Aldığınız 1 günlük rapor 1 gün eksik olarak işlenir anlayacağınız.

EK-İş Kanunun 56.maddesinin ilk üç fıkrasına göre izin süreleri kural olarak işveren tarafından bölünemez.M.53 de gösterilen süreler içinde işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur.Ancak sözkonusu süreler tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere üç'e bölünebilir.İş Kanunu M.56/4 ncü fıkrası "İşveren tarafından yıl içersinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez."...kısıtlanamz,bu yolla ortadan kaldırılması düşünülemez.

Merhabalar,hamilelik kontrollerinde ayda bir kez kontrol iznini ücretli veriyorlar ama son aylarda çalışırken doktor 15 günde bir istiyor daha erken takip ediyor,benim iş yerim ikinci kontrellerde ücretimi ve sgk mı kesiyor.Buna hakkı varmı bilgi verirmisiniz.Sonuçta doktor gerekli görüyor ve mecburen gidiyorum.