fonradar

Hamile Kadınların Çalıştırılması Hakkında

Üyelik
30 Nis 2014
Mesajlar
1
Konum
bolu
merhabalar ben 3 aylık hamileyim.iş yerimde satış danışmanı görevindeyim.hafta içi bir gün izinli olmak kaydıyla günlük 7.5 saatten + 1 saatte yemek molası 8.5 saat haftanın 6 günü çalışıyorum yani yemek sürelerimi çıkarsam 45 saat çalışmış oluyorum,ayrıca iş yerimde iki vardiya vardı sabah 9:00 akşam 17:30 öğleden sonra 14:30 gece 23:00 vardiyası bunlara ek olarak da tabi bu sayılmıyor servisle 45 dk işe geliş 45 dk gidiş sürüyor. bende iş kanunun maddelerini araştırdım ve gebe işçi günlük 7:30 saatten fazla çalıştırılamaz ve gece vardiyalarında çalıştırılamaz hamileliği boyunca ve doğumdan sonra bir sene boyunca yazıyordu.bunun üzerine iş kanunun hamileler için olan maddelerinin çıktısını aldım doktorumdan gebeliğimi belirten ve gece vardiyasında çalıştırılamaz raporu aldım, birde dilekçe yazdım sabah 9:00 akşam 17:30 vardiyalarında çalışmak istediğimi beyan ettim.bunun üzerine iş yerim bana 11:30 akşam 20:00 arası vardiyası yazdı normalde böle bir vardiya yokken ben 11:30 işe gidebilmek için 10:30 servisine biniyorum eve gelmek içince 20:30 servisini kalkmasını beklemem gerek 21:15 de servisten iniyorum.sizlere sormak istediğim şunlar iş kanununda gece vardiyaları en geç akşam 20:00 den itibaren başlamış olmak zorunda yazıyordu.ben dilekçe vermiş olmama rağmen bana yazdıkları vardiya gece çalışma sürelerine giriyor mu? ayrıca merak ettiğim diğer bir konu daha bir işçinin senelik rapor hakkı 40 gün diye biliyorum,bu 40 günlük rapor hastahane de yatılan günleri kapsıyor mu? en son olarak iş yerimde 7:30 saat boyunca hep ayaktayım,hamile olarak günlük bir saatten fazla mola kullanma hakkım var mıdır?sorularım karşısında sizden beni aydınlatıcı ve yol gösterici cevaplar bekliyorum şimdiden teşekkür ederim:D
 
Son düzenleme:
İşverenle bu şekilde karşı karşıya kalmak yerine gidip derdini anlatma şeklinde konuşsaydın daha iyi olurdu sanki. İşveren seni gece vardiyasında çalıştıramaz. Şu şartlarda çalıştırmıyorda. Yapılacak bi şey varmı bilemiyorum. Sık sık rapor alsan bu seferde doğumdan sonra işveren seni işten çıkarmak isterse çocuklu halinle daha büyük sıkıntıya düşeceksin. Zor bi durum.
 
iş kanununda gece vardiyaları en geç akşam 20:00 den itibaren başlamış olmak zorunda yazıyordu.
İş kanun unda belirttiğiniz gibi bir şey yazmıyor, yanlış biliyorsunuz, saat 20:00 den sonraki çalışmalar gece çalışması sayılır der iş kanunu,
ben dilekçe vermiş olmama rağmen bana yazdıkları vardiya gece çalışma sürelerine giriyor mu?
Saat 20:00 den sonra bir çalışmanız olmadığından, gece çalışması süresine giren bir çalışmanız olmuyor.
bir işçinin senelik rapor hakkı 40 gün diye biliyorum,bu 40 günlük rapor hastahane de yatılan günleri kapsıyor mu?
İşçinin şu kadar sürelik rapor hakkı vardır diye bir düzenleme yok, rapor rahatsızlığa bağlı olarak dr tarafından verilir, eğer çok uzun süreli raporluk rahatsızlık varsa, işverenin olumsuz etkilenmemesi için uzun süreli raporlu olma durumlarında işverene kıdem tazminatı ödeyerek sözleşmeyi feshetme hakkı tanınmıştır. Bu süre de , işçinin ihbar süresini 6 hafta geçer uzunlukta raporlu olunmasıdır.
iş yerimde 7:30 saat boyunca hep ayaktayım,hamile olarak günlük bir saatten fazla mola kullanma hakkım var mıdır?
İşverenden dilerseniz ara dinlenme sürelerinizin arttırılmasını, dinlenme süreleri arasındaki çalışma süre aralıklarının kısaltılmasını talep etme hakkınız var, ancak bu durumda 7,5 saatlik süreyi tamamlamanız için işyerine geliş veya çıkış saatlerinizin yeniden düzenlenemesi gerekir.
Akşam çıkışınız 20:00 den sonraya sarkamayacağı için sabah gelişiniz öne çekilmesi gerekir bu durumda.
 

Benzer konular

Üst