Hamilelik Nedeniyle İşten Çıkarılma

Üyelik
18 Ara 2013
Mesajlar
3
Konum
İSTANBUL
Merhaba,

06.05.2011 tarihinde çalışmaya başladığım kurumda hamileliğim nedeni ile performans düşüklüğü bahane edilerek işten çıkartılmak isteniyorum. En son çalıştığım departmanda ki çalışma sürem 1 yıl oldu. 6 aylık süre içerisinde performansım ile ilgili herhangi bir yazılı yada sözlü olumsuz geri bildirim almadım. Görüştüğüm insan kaynakları yetkilisine işten anlaşmalı çıkmayacağımı belirterek, kendilerinin beni işten çıkartabileceklerini paylaştım. Sürece anlaşmalı yaklaşmadığım için ihbar tazminatımı da vermeyeceklerini ve ihbar süremi de çalışarak geçirmemi talep ettiler ve aşağıda ki metnin bulunduğu belgeleri imzalamamı istediler. Bu süreç içerisinde yasal haklarım nelerdir, ve ayrıca nasıl bir yol izlemeliyim, bana bu konuda yol gösterebilir misiniz?

İmzalamamı istedikleri metin;
“Şirketimizin 06.05.2011 tarihinden itibaren çalışmaktasınız. 4857 kanunun madde 25 /h bendı (işçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakla ısrar etmesi) maddesi gereğince sözleşmeniz fesih edilecektir. Ancak madur olmamanız için iş kanununun 4 .maddesi (belirsiz süreli iş sözleşmesinin iş veren tarafından haklı sebep bildirmeden fesih maddesine göre fesih edilmiştir. Bu bağlamda 4857 sayılı iş kanunun 17. Maddesi gereğince iş sözleşmeniz iş veren tarafından fesih edilmiştir.”

İhbar öneli hakkında

“İş sözleşmeniz 31/12/2013 tarihinde fesih edilecektir.4857 sayılı iş yasasının 17. Maddesine göre uygun olarak 18.11.2013 tarihinden itibaren 6 hafta ihbar öneli kullanmanız uygun görülmüştür. İhbar öneli süresi içerisinde 4857 sayılı yasanın 27.maddesi uyarınca hergün 2 saat iş arama izni kullanacaksınız.iş arama izninizi isterseniz toplu olarakta kullanabilirsiniz. Toplu olarak kullanmayı istemiyorsanız yazılı tebliğinden 2 gün içerisinde yazılı olarak iş verene başvurmanız gerekmektedir.”

Şimdiden desteğiniz için çok teşekkür ederim.

İyi çalışmalar.
 
SİZ ONLARIN 7 CEDDİNE SELAM edin kılınıza bile dokunamazlar arkanızın sağlam olduğunu belli edip kendinizi ezdirmeyin dik durun daima öyle kolay değil bu işler siz kötü niyet tazminat bile hak edebilirsiniz bu durumda 3 yada 4 katıdır bu tazminat eğer sizi işten atarlrsa 1 ay içinde işe iade davası açıyorsunuz bütün mahkeme avukat yasal faiz ve kötü niyet söke söke garantili tescilli alıyorsunuz rahat olun yasaları bildiğinizi ve eşitlik ilkesine aykırı davrandıklarını buna hakları olmadıklarını sizinle değil işleriyle ilgilenmeleri gerektiğini bu şekilde şirketin kar edemeyeceğini boş işlerle uğraşmamaları gerektiğini belirtin onlara ve asla hiç bir şey imzalamayın
 
işiniz gebeliğinizi ve saglığınızı tehlikeye düşürebilecek nitelikteyse bir doktor raporu alın daha hafif işler verilmesi gerektiğini belirten. bunu iş yerine sunun. böylelikle (işçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakla ısrar etmesi) maddesiyle sizi çıkartmalarının önüne geçmiş olursunuz. her ne kadar iyi niyet göstergesi olarak işsizlik maaşı alabilmeniz için (belirsiz süreli iş sözleşmesinin iş veren tarafından haklı sebep bildirmeden feshi) seçeneğiyle sizi çıkartacaklarını söyleseler de siz imza atmayın bence. arkadaşın da dediği gibi işe iade davası açabilirsiniz. ki bunu da belirtin.
 
Her ne kadar iletinin başlığı"hamilelik nedeniyle işten çıkarılma "olsada,olayın içeriği ve işveren uygulaması,tabiri caizse "bu ne turşu,bu ne lahana"gibisinden.

-konu"performans düşüklüğü"ise 18 nci madde kapsamında yapılacak fesihlerde usül 19.madde(bildirim sürelerine ilişkin ücret ister peşim ödensin,ister önel kullandırılsın)
-"gebelik" durumunda,M.25/ı-(a) ya göre işveren için fesih hakkı ,bildirim öneli+6 hafta aşmasından sonra doğar
-M.25/II-h bendindeki durum ise daha farklı bir konudur.Bu durumda işveren lehine haklı nedenle fesih hakkı doğar.ANCAK öncesinde işcinin uyarılmasında yarar var.Bu uyarı/hatırlatmaya rağmen işci yapmakla ödevli bulunduğu görevini yerine getirmemekte yine ısrar eder/ediyorsa artık haklı nedene dayalı fesih işveren yönünden daha rahat ve uygun olacaktır.Bu işlemin yapılmasından amaç işverene ispat kolaylığı sağlamasıdır.
-İK-M.24/II ve 25/II maddelerine dayanarak iş akdini fesheden taraf,karşı tarafdan ihbar tazminatı talep edemez.
-ihbar tazminatı;belirsiz süreli iş sözleşmesini,haklı neden olmaksızın ve usülüne uygun bildirim öneli tanımadan fesheden tarafın,karşı tarafa ödemesi gereken tazminattır,diyebiliriz.
-haklı nedenle derhal fesih hakkının kukullanılmasında,fesih hakkı bozucu yenilik doğuran bir hak olup,karşı tarafın kabülüne gerek olmaksızın,tek taraflı irade beyanıyla iş akdini derhal sona erdirir.Bu irade beyanı da karşı taraf ulaştığı andan itibaren hukuki sonuçlarını doğurur.
-yukarıdaki bilgileride dikkate aldığımızda,işverenin işciden imzalamsını istediği metin den anlaşılan o ki,(sözleşme ister belirli,ister belirsiz süreli olsun farketmez)haklı neden den söz edilmektedir.Bu durumda 17 nci maddenin uygulama olnağı yoktur,M-24/II ve 25/II deki hallere dayanarak işci ve işverenin fesih bildiriminde bulunabilmeleri hakkı belirli bir süreye bağlanmıştır(M.26)
-iş sözleşmesinin artık devam ettirilmesinin imkanı kalmaz ve derhal sona erdirilmesi gerekli olur,devam ettirilmesinin ya da belirli süre sonuna kadar beklenmesi veya karşı tarafa ihbar süresi verilmesinin gereği ve yararı olmadığı gibi,belki de beklenmesi bu hakkı kullanmak isteyen tarafın zararına da yol açabilir.
-Sgk-iş den çıkış kodları arasında yer alan,Kod-04:"belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebeb bildirilmeden feshi"ile imzalamasını istedikleri metinde belirtilen nokta(M.25/II-h)çelişir durmda olup,gerek bu durum,gerekse gebelik,performans düşüklüğü gibi hususlar müştereken düşünüldüğünde ve esasında 25/II-h bendine ilişkin"işcinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi" karşısında,M.26 ya göre işverenin fesih hakkını süresi içinde kulanmadığından(kullandığını ispat da edemeyeceğinden)haksız feshin sözkonusu olacağı,bu olayda geçerli fesih nedenide doğmamışsa(M.18)bu defa iş akdi feshinin geçersiz sayılacağı düşüncesindeyim.
 
merhaba 25.madde kapsamında işten çıkartacakları için işsizlik sigortamıda alamayacağım belirtiliyor ayrıca anlaşmalı işten çıkartılmam konusunda artı bir tutar ekleyebilecekleri belirtildi eğer anlaşmaya yanaşmaz isem sahte tutanaklar tutacaklarını belirtiyorlar haklarım konusunda çok fazla bilgi sahibi olmadıpım için ne yapmam gerektiği konusunda kararsızım:( sizce nasıl bir yol izlemeliyim?
 
merhaba 25.madde kapsamında işten çıkartacakları için işsizlik sigortamıda alamayacağım belirtiliyor ayrıca anlaşmalı işten çıkartılmam konusunda artı bir tutar ekleyebilecekleri belirtildi eğer anlaşmaya yanaşmaz isem sahte tutanaklar tutacaklarını belirtiyorlar haklarım konusunda çok fazla bilgi sahibi olmadıpım için ne yapmam gerektiği konusunda kararsızım sizce nasıl bir yol izlemeliyim?
 
-25 nci maddeden kastınız,M.25/II-h bendi ise ki(böyle olduğu anlaşılıyor)bu na göre ne ihbar ,ne kıdem tazminatı ne de işsizlik ödeneği(hiç biri)ne hak kazanamazsınız,ancak anılan maddenin son fıkrasına istinaden yargı yoluna başvurabilirsiniz.
-Anlaşılan işvereniniz ne yapması gerektiğini bilmiyor.(!...)Bir önceki iletimde iletinizde bahsi geçen 3 noktaya ilişkin açıklama yapmıştım, şimdi de işvereniniz anlaşma yoluyla iş sözleşmesinin sona erdirilmesinden bahsetmiş.
-Sözleşme özgürlüğü çerçevesinde ,taraflar anlaşarak iş sözleşmesini sonlandırabilirler ve bu sonlanmaya istinaden de yeni bir bir anlaşma(sözleşme) yaparlar,bu anlaşama/sözleşme de şartları ortaya koyarlar,buna göre de bu işi sonuçlandırırlar.ANCAK bu durumda işcinin iş güvencesi hükümlerinden yararlanma imkanı yoktur.
-Anlaşmalı fesih olayında bir menfaatiniz olacaksa(yani bu anlaşmaya bağlı olarak tazminat ödenmese de 2-3-5 aylık ücretiniz tutarında bir miktar tarafınıza ödenecekse)olabilir,hiç bir ödeme yapılmayacaksa(anlaşılan yapılmayacak gibi!..) bu anlaşmanın bir anlamı kalmaz,tabiki takdir sizin
-Diyelim anlaşmak mümkün olmadı,bu takdirde işveren dediğiniz gibi etik olmayan,bir o kadar gerçeği yansıtmayan düzmece tutanaklar ile bir işlem(muhtemelen M.25/II-h bendi yönünde)başlattı,sonuç ne olur?
-İşverenin gerçek niyeti bu ise hiçbir evrakı imzlamayın,işe gitmemezlikte etmeyin,(zaten istifa etmeyeceksiniz)bir gün size fesih bildirimini tebliğ ederlerse(ki imzalamayın)ya da sözlü olarak işe gelmeyin derlerse(ki diyebilirler)bu takdirde ilk yapmanız gereken,noterden ihtarname göndererek örneğin 3 gün içinde yasal haklarınızın şu hesap................... numarasına ödenmesini talep etmek,,vermezlerse(ki vermeyebilirler)bu takdirde şikayet edebilir, aynı zamanda yargı yoluna başvurabilirsiniz.
-Olay dava konusu olduğunda,tabiki her türlü bilgi belge,tanık beyanları değerlendirilip,sonucu mahkeme belirleyecek.
(Anlaşılan bu durum bi şekilde neticelenek,bu nedenle önce sağlık diyorum,çünkü hamilesiniz,diğer tarafdan üzerinize düşeni yapınız ve gerisini Allah a havale ediniz.)
 
ya madem çıkaracaklar versinler kıdeminizi ihbarınızı çıkarsınlar. üç kuruş için bu kadar şeye gerek var mı? Hamile bi kadına böylesi birşey... doğrusu bu zihniyete söyleyecek söz bulamıyor insan.
 
İşten çıkartmak istediğimiz hamilelikten dönen çalışan

Merhabalar,
Ben bi şirkette ik departmanında çalışıyorum ve sizlere bi sorum olacak, bildiğiniz kadarıyla yardımcı olursanız çok sevinirim ,
Yöneticilerimiz bir bayanın çalışmasından memnun değillerdi ve işten çıkmasını istiyorlardı.Sonra o bayan hamile oldu ve doğum iznine ayrılma zamanı gelince bu işten çıkarma durumunu dönünce halletmek istediler. Şimdi O bayan toplam 16 haftalık hamilelik iznini doldurdu ve döndü ve günlük 1,5 saat süt izni var. Ancak yöneticilerim hala bu bayanı çıkarmak istiyorlar. Hem O bayanı madur etmeden hemde mahkemelerle uğraşmadan bu sorunu nasıl çözebiliriz. Kadının mahkemeye gitmesini de istemiyoruz ve haklarını vermek istiyoruz. Ve aslında en önemli sorum da şu ; Eğer biz bu bayanı işten çıkartırsak ve mahkemeye giderse hakim normal bir insanı işten çıkarmadan farklı bir işlem yapar mı ?. Eğer yaparsa bu hamilelikten yeni gelme durumu onun için ne kadar sürecek. Biz O'nu normal bir çalışan gibi işten çıkarmamız için ne kadar zaman geçmesi gerekir?
CEvaplarınız için şimdiden teşekkürler..
 

Benzer konular

Üst