Bu özelge yardımcı olabilir.
Kırmızı renkle ve büyük harfle olan bölüme dikkat!
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
TARİH
:
14.10.2005
SAYI
:
B.07.1.GİB.4.34.16.01/GVK-18
KONU
:
Bilgisayar yazılım işiyle uğraşan kişinin elde ettiği kazancı GVK.'nun 18. madde kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği Hk.
…
İLGİ: … tarihli dilekçeniz.
İlgide kayıtlı dilekçenizde, bilgisayar yazılım işi ile iştigal ettiğinizi belirterek, söz konusu faaliyetten elde ettiğiniz kazanç Gelir Vergisi Kanunu’nun 18. maddesi kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususu sorulmaktadır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “Serbest meslek kazancının tarifi” başlıklı 65. maddesinde;
"Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.
Serbest meslek faaliyeti, sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır …"
hükmü yer almıştır.
"Serbest meslek kazançlarında istisna" başlıklı 18. maddesinde;
"Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekar, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.
Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir.
Yukarıda yazılı kazançların arızi olarak elde edilmesi istisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez
Serbest meslek kazançları istisnasının bu Kanunun 94. maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur."
hükmü yer almaktadır.
"Vergi tevkifatı" başlıklı 94. maddesinde kimlerin tevkifat yapacakları açıklanmış olup, söz konusu maddenin 2. bendinde;
"yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemelerden;
18 madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden % 17,
diğerlerinden % 22, vergi tevkifatı yapılır.
Diğer taraftan, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na 4630 sayılı kanunla eklenen 1/A maddesinde eser ve bilgisayar programı şu şekilde tanımlanmıştır.
a. Eser: Sahibinin hususiyetini taşıyan ve ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eserleri olarak sayılan her nevi fikir ve sanat mahsulleri.
b. Eser sahibi: Eseri meydana getiren gerçek kişi.
g. Bilgisayar programı: Bir bilgisayar sisteminin özel bir işlem veya görev yapmasını sağlayacak bir şekilde düzene konulmuş bilgisayar emir dizgesi ve bu emir dizgesinin oluşum ve gelişimini sağlayacak hazırlık çalışmaları.
Buna göre bilgisayar programcısı bilgisayar program yazılımı yapan kişi olmaktadır. Dikkat edileceği üzere, Gelir Vergisi Kanunu’nun 18. maddesinde zikredilen “bilgisayar programcısı” ve “bilgisayar yazılımı” ibareleri, eser niteliğinde bir yazılım üretimi ile ilgili olup, bilgisayar kullanılarak yapılan her iş bu kapsama girmemektedir. Bir başka söyleyişle yasa maddesinin konu edindiği husus; işletim veya uygulama programları üretilmesi/yaratılması gibi, lisanslama/telif hakları ile de ulusal veya uluslararası düzeyde korunan, özgün özellikleri olan ve bunları yaratıcısının/üreticisinin belirlediği program üretimi olup, üretilmiş programları kullanarak işlem yapmak değildir.
Ticari kazancın tarifi” başlıklı 37. maddesinde
"Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır."
hükmü yer almaktadır.
Ticari kazançlar esas itibariyle sermaye emek karışımı bir kaynağa bağlı olarak doğarlar. Bu kaynağa bağlı olarak devamlı bir organizasyona dayanan her türlü faaliyet ticari faaliyettir.
Serbest meslek faaliyetinin ticari bir organizasyon içinde yapılması sağlanan gelirin yapısını değiştirmez. Sadece elde edenler yönünden ticari kazanç sayılmasını gerektirir ve ticari kazanca ait esas hükümlere tabi olur."
Bu hükümlere göre, bilgisayar program yazılımı işinin yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda yapmanız halinde; Gelir Vergisi Kanunu’nun 18. maddesinde belirtilen istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün olacaktır. Söz konusu kazancınızın istisna kazanç olması halinde tarafınıza yapılacak ödemelerden GVK-94/2-a bendi gereğince gelir vergisi tevkifatı yapılacaktır.
Ayrıca firmalara ihtiyaç duyduğu yazılım programlarını hazırladıktan sonra yine aynı firmalara söz konusu yazılımların kullanımı konusunda verdiğiniz eğitim hizmeti dolayısıyla elde ettiğiniz kazanç; GVK/65. maddesi uyarınca serbest meslek kazancı olarak değerlendirilerek serbest meslek kazancının genel hükümlerine göre yine serbest meslek makbuzu karşılığı vergilendirilecektir.
Diğer taraftan; gerek bilgisayar programı yazılım işini gerekse bilgisayar kullanımı ve yazılımlar konusunda firmalara eğitim hizmeti verme işini, ticari bir organizasyon çerçevesinde yapıyor olmanız halinde ise ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilmeniz gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.