Ynt: Hangi Muhasebe Programı
öyle hepsi aynı demek, ne iş olsa yaparım demekle birdir bana göre... ilk sistemimi 1989 da kurdum. mikro yazılımevinin programıydı. ardından uzunca süre logo kullandım. şimdilerde link kullanıyorum. her birinin diğerine göre avantajı da dezavantajı da var. 4 milyon dolara (yanlış duymadınız millet fabrika kuruyor bu paraya) çalıştığım firmaya SAP kuruldu. hoş sap sadece bir muhasebe programı değil. organizasyonun her alanından satış, idare, depo, satınalma, finansman, karlılık, maliyet muh, genel muh vs hepsinin ortak kullandığı bir program.
muhasebe programının temel özelliği iş olgularının rapora dönüşümünü kolaylaştırmaktır. ama çok önemli bir özelliği gözden kaçıyor. o da muhasebe programları iş disiplininde en önemli araçlardan biridir. alınan program mümkün olduğunca tüm diğer departmanlarca etkin olarak kullanılabilir ise iş te o kadar organize ve verimli olmaktadır.
yoksa bildiğimiz klasik muhasebecilik gelsin evraklar yapılsın kdv muhtasar... bu sadece devlete çalışmak demektir. böyle olunca da ne yazık ki kimse değer vermiyor bizlere... kurulacak sistem devletten öte patron için olmalı. sistemi kuracak patron ise bunun bilincinde olup yatırımı kendine yapmalıdır.
ben bağımlı çalışıyorum.
eğer bir gün büro açar isem linux üzerinde open office ile (ms in excel'i yani) muhasebemi gayet sağlıklı biçimde tutarım. programa da para vermem.
ama eğer bir gün patron olursam (bunu hiç sanmıyorum) adam gibi bir sistem kurarım işletmeme...
muhasebe ile alınacak raporlar nelerdir, iç denetimde etkinliği ne olacaktır vs vsvs... sorulara cevap verdikten sonra fayda/maliyet oranı en yüksek programı seçerim...
sağlıcakla kalın,