hatır senedi

Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
70
Konum
istanbul
arkadaşlar 2 sorum olacaktı?
1- Hatır senedi veren ve alanlar hangi muhasebe kaydı yapını yaparlar?
2- Mal satan şirket, carisine, erken ödeme nedeniyle borcuna mahsuben 1000 YTL iskonto yaparsa hem satış hem alış yapan şirketler hangi muhasebe kaydını yaparlar?
Değerli vaktinizi ayırdığınız için şimdiden teşekkürler!
 
Merhaba,
Benim görüşüm alıcının kdv ilave ederek (yada dahil olabilir) bir fatura kesmesi ve kayıtların düzenlenen faturaya istinaden yapılmasıdır.

Ama İstanbul Defterdarlığının Maliye Bakanlığının görüşüne istinaden verdiği, hem fatura kesilmesi ve kdv tahakkuk edilmesi gerekli görüşünün, hemde kesilmesine ve kdv tahakkukuna gerek yok şeklinde görüş bildirdiği, konu tamamen aynı olmasa da benzer bir konulardaki özelgesini aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Fiyat indirimin KDV talebi olup olmadığı
 
Haklısınız Sayın Başkan!
Hem tabi hem de tabi değildir denmektedir.
Benim anladığım kadarıyla; şayet, olay genel bir faaliyet sonucu gelişmişse kdv'ye tabi, yok şayet ,özel, bir faturaya istinaden borçlanılan meblağa ilişkin ise kdv yok. O da sadece iskontoyla ilgili olmak şartıyla. Yani bedelsiz mal vermek iskontoya girmiyor Kdv'ye tabi..
bilmem yanılıyor muyum?
Peki muhasebe kayıtları (kdv'siz)iskontoyu yapan açısından:
611(-) xx
120 xx
yararlanan açısından
320 xx
153 xx şeklinde mi olacak?(153'ü kullandım çünkü o faturada gösterilen tutara iskonto yapıldı.)

Diğer yandan hatır senedinin hukuki boyutundan çok muhasebe kayıdı ile ilgileniyorum şu anda çünkü öyle bir problem çıktı karşıma bir soruda (SMMM bit.sın.) Bilanço hesabını mı yoksa nazım hesap mı kullanacağız?
Tekrar ilgilendiğiniz için ve Özellikle Tamer BAŞKAN'a ikinci kez çok açık ve anlaşılır cevap verdiği için (Basit usül ltd.şti. ortak) teşekkür ederim.
 
Sayın Arkadaşım,

Hatır senedi ve hatır çekleri genelde bankalardan kredi alan bazı şirketlerin başvurduğu bir işlemdir.Bu şirketlerin genelde kayıtdışı muhasebeleride vardır.Resmi defterden ayrı tutulur.( Ön muhasebe elemanlarınca ) 2001 senesindeki krizde bankaların çoğu battıktan sonra bankalar çekleri senetleri daha dikkatli takip ediyorlar ve genelde şirketin mizanını istiyor ve cari hesaplarındaki kişilerle mal alış verişinde bulunulmuş mu diye kontrol ediyorlar.2005 senesinde de bunun tekrar hortladığını duyunca epey şaşırdığımı belirtmeliyim.
Eğer hatır senedini resmi defterinizle illa ilişkilendirecekseniz mutlaka mal alış verişinde bulunduğunuzu belgeleyen fatura olmalı.Değilse resmi hesaplarınıza almayın sonra başınız ağrır.Hamiline çekler vs bunlar kayıtdışı çalışan şirketler düşük faturalı mal satarlar Gerçekte sattıkları malın değerinide kayıtdışı tutarlar.Resmi defterlerle ilşkilendirilmez.Hatta bu şirketlerin resmi defterleri tutan personeliyle kayıtdışı defteri tutan personeli ayrıdır.Sanırım piyasada şirket muhasebesinde yenisiniz.Orta ölçekli şirketler bunu yapar.Bürolarda ve çok büyük şirketlerde olmaz.
 
çok teşekkürler hukuki yanı atlanacak diye korkmuştum
 
Hamiline çeklerin nasıl resmileştirilmesine gelince genelde 101 Hs altında
[/code] 101 00 0001 Pörtföydeki çekler
101 10 ..... Takastaki çekler (A Bankası)
101 10 ..... Takastaki çekler (B Bankası)
101 20 0001 Tahsile verilen Çekler
Kod:
Buradaki tahsile verilen çekleri muhasebe kaydını yapan memurla şirket sahibi bilir ki bunlar hamiline çeklerdir.(Cirolarsınız)
Maliye açısından kendinizi korumuş olursunuz.Ama bu hamiline çekleri aldığnız şirkete söylemezsiniz.Nakit almış gibi işleme koyduk dersiniz.
Şirket sahiplerinin böyle işlem yapmanıza izin vermeleriyle olur.Tabi bunda da ikna gücü YMM lerdedir.(Ben bağımlı çalışırken bir YMM şirket sahibni ikna edip yaptrmıştı.)
Tabi incelemede hatır çeki veren başının çaresine bakar ama siz paçayı kurtarmış oluyorsunuz çünkü hem ciro yaptınız hemde hesaplara aldnız.
[color=red]Bununla ilgili aşağıya bir makale yazısı aktarıyorum[/color]
SüREK AVI

Kayıtdışı çekler ve torunlar!... 

Şevket Sürek - [email][email protected][/email] - 30 Haziran 2005 Perşembe - Dünya

Bugünkü konum, kayıtdışı ticaret ve ödeme şekilleri.

Hani piyasa adıyla, açık, kağıtsız, kravatsız, nofatur veya merdiven altı denilen kayıtdışı ticaret şekli var ya işte o...

İlginç bir saptama, kayıtdışı ticaretteki ödemeler kayıt içi ticarete göre daha sağlıklı.

Çünkü, işin bir raconu var ve bu racon itimat ve itibar üzerine kurulmuş.

Bu nedenle kayıtlı ticaretteki karşılıksız çeklerin, kayıtdışı çeklere göre daha çok olduğu bir gerçek.

Bu cümlelerimle sakın ola ki kayıtdışılığa prim verdiğimi sanmayın...

O işi sayın bakan "kayıtdışını 10 yılda önleyeceğiz" diyerek ziyadesiyle yaptı. 

Ayrıca bugün, çeklerin sağlamlığı veya karşılıksız çıkması ile de ilgilenmeyeceğim...

Birçok ticaret ve sanayi erbabı okurumun derdi, piyasalarda kayıtlı çalışanların faturalı, irsaliyeli sattıkları mallar için tahsilat amacıyla müşterilerine gittiklerinde "açık" denilen, temelinde kayıtdışı ticaret olan çeklerle ödeme yapılma ısrarları ve bu çeklerin yarattığı sorunlar üzerine.

Dilerseniz konuyu biraz daha basit anlatayım.

Bir müşterinize faturalı mal sattınız, ama müşterinizin kayıtdışı ticareti de var veya o da benzer çekleri almak zorunda kalmış ve bu kayıtsız çeklerle size ödeme yapmak istiyor. Çeklerde ciro yok, müşterinizin cirosu hiç yok.

Çekleri tahsilata sıkışık bir firma olarak alma ile almama arasında bir tercih ile karşı karşıyasınız.

Almazsanız, tahsilat yapma ve o müşteriye bir daha mal satma şansınız yok, zira rakipleriniz sırada bekliyorlar. 

Diyelim ki, herkes gibi siz de "ben paramı garantiye alayım, kimin ne olacağı belli değil, çek buldum mu alırım" şeklinde düşünüyorsunuz.

Bu kez önünüzde iki seçenek var.

Çekleri ya nakit almış gibi kabul edip nakit makbuzu vereceksiniz, ya da açıktan alıp tahsil ettiğinizde nakit ödenmiş gibi o tarihte makbuz düzenleyeceksiniz.

Nakit muamelesi yapmanın riski büyük, bu nedenle cesaret edersiniz veya edemezsiniz... O halde, açıktan alıp kendiniz tahsil etmeyi deneyeceksiniz.

Çekleri ne şekilde kabul ederseniz edin, artık kayıtdışılığa prim verdiniz ve o oyunun bir aktörü olarak kayıtdışı kulübüne üye oldunuz demektir.

Vadeleri gelip tahsil için elemanınızı bankanıza gönderdiğinizde bankanız, elemanınızın tüm bilgilerini not ederek çeki alacak ve karşılığı varsa ödeyecektir. 

Buraya kadar tamam da, gün gelip Hesap Uzmanları bankanızı bir şekilde inceleyip çekleri tahsil eden elemanlarınıza ulaştığında olacaklar nedir? Şimdi ona bakalım.

Daha doğrusu, bundan sonrasını olayı bire bir yaşayan okurumdan dinleyelim.

"Bir gün Hesap Uzmanları şirketime gelerek önüme bir isim listesi koydular ve listede bildiğim isimler olup olmadığını sordular. İki ismin şirketimin elemanı olduklarını söyledim. Uzmanlar bu kişilerin çeşitli zamanlarda bankalardan çek tahsilatı yaptıklarını ve bu tahsilatların firmamla ilgili olduğunu düşündüklerini söylediler. Onlara doğru düşündüklerini bu işin gizlisi saklısı olmadığını, müşterilerimden aldığım çeklerin tahsilatını yaptıkları bilgisini verdim. Yasa gereği oldukça yüklü bir meblağda ceza keseceklerini söylediklerinde, bu durumun piyasa gerçekleri olduğunu, tahsilat yapmak zorunda bulunduğumuzu, önümüzde başka yol bırakılmadığını, faturasız mal satmadığımı, şirketimi en geniş anlamda inceleyebileceklerini ama tahsilatların bazılarında bu gerçeği kabul etmek gerektiğini anlatmaya çalıştıysam da, ya ceza konusunda uzlaşmaya giderek belli bir miktarı kabul edeceksin, ya da çekleri kimden aldığını söyleyeceksin dediler. Kendilerine tüm yükün bizim üzerimize yüklenmesinin haksızlık olduğunu, kayıtdışılık konusunda devletin bir şey yapmadığını, benim çekleri aldığım yeri söylemem halinde bırakın beni, bırakın çocuklarımı, torunlarım bile bu piyasada iş yapamaz hale gelir, cevabını verdim ve çaresiz uzlaşmaya razı oldum."

Evet, okurumun anlattıkları ayniyle böyledir ve dahi bugünlerde binlerce sanayi ve ticaret erbabı benzer hikayeleri sıklıkla yaşamaktadırlar.

Çok sayıda okurum "Kayıtdışılık üzerine bol söz, bol vaat, bol bol istatistiki veriden geçilmiyor ama, icraat nerede?" diye soruyorlar.

Hatta, Maliye Bakanı'mızın "10 yıl içerisinde üstesinden geleceğiz " açıklamasının "10 yıl daha atış serbest" anlamında yorumlanacağından endişe duyuyorlar.

Kümesteki kaz denilen mükellefe "vurun abalıya" tavrı, elini kolunu sallayarak gezen kayıtdışı canavarına ise "10 yıllık ödül!" düşüncesi hayli yaygın.

Oysa, hatırlayın okurum ne diyor.

"Çekleri kimden aldığımı söylersem bırakın beni, bırakın çocuklarımı, torunlarım dahi bu piyasada iş yapamaz hale gelir"...

İlgililer ve bilgililer bu cümleyi çok iyi yorumlamalıdırlar.

Bu cümle kayıtdışılığın sanayi ve ticaret ortamını hangi noktaya getirdiğinin en açık ve en çarpıcı örneğidir.

Aslında konunun işadamını rahatsız eden yanı olduğu kadar Hesap Uzmanları'nı da rahatsız eden yanı vardır.

İşadamı bu tip çekleri almaz ise ciro, müşteri ve belki de işini kaybedecektir.

Hesap Uzmanı tavır koymazsa görevini yapamaz hale gelecektir.

Ancak, tedbir, tavır ve yetki anlamında Hesap Uzmanları'nın işadamına göre imkanları daha çoktur.

Denetimleri artırmak ve vergi yasalarını iyileştirmek yerine polisiye tedbirlere ve ihbara bel bağlayan sayın üstatlar okurumun cümlesini tüm mali kurumların en görünen yerine asmalıdırlar ve üzerinde uzun uzun düşünmelidirler.

O zaman doğruyu daha kolay ve çabuk bulacaklardır...
 
Arkadaşım,

Bedelsiz numune mal vermek ayrı birşey iskontolu mal satmak ayrı birşeydir.

İskontolu satılan veya alınan malda KDV vardır.
numune verilen mallarda ise;

Kod:
760 41 413 NUMUNE GİDERLERİ
                             600 00 004 NUMUNE GİDERLERİ
gibi muhasebeleştirirsiniz. Ya da bazı muhasebeciler burada hem 191 hemde 391 hesabı da ilave ederler.
Her iki kayıt işlemi de yapılabilir.
2002 sensinden buyana ben yukarıdaki şekilde muhasebeleştirmeyi uygun görüyorum EKİM 2002 DİYALOG DERGİSİ sayın Vefa Hatipoğlu İzmir Gelirler Bölge Müdürlüğü Vergi Denetmen Yrd.
Bu numune malda dikkat edilecek husus numune malın ana malın bütün özelliklerini taşıması , üzerinde firmanın unvanıyla numune veya parayla satılmaz ibarelerinin bulunması, ve numunelerin ticari teamüllere uygun nitelikte ve miktarda olması satışa konu olmayacak şekilde verilmesi şartı aranır.
 
sorularımı tekrar ediyorum!
hatır senedi verilince hangi muhasebe kaydı yapılır?
ne hukuki boyutunu sordum ne de piyasadaki durumunu!
Çünkü bir smmm bitirme sınav sorusu idi.Yine de aydınlattınız bizleri...
Diğer yandan iskonto olayında ise:Sn.Tamer Başkan'ın cevabında bir özelge var. Bilmem okudunuz mu?
Peki Sema Hanım!
Bu sorumu ayrıntılı tekrarlayayım!
bir adet tic.mal aldım 1.000YTL (KDV dahil) ve karşılığında borç senedi verdim.10 gün sonra ödeme yaptığımda erken ödeme nedeniyle 50 Ytl iskonto yapıldığını açıkladılar ve
1- ödemeyi yaparken bu tutar kadar eksik tahsil edildi?
yevmiye kaydı.
----------,----------
153.........1000
321........1000
---------,-----------

------------,-----------
321......1000
100kasa......950
???...............50
------------,------------
değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim
 
Arkadaşım,

Hatır senediyle ilgili hukuki durumu kısa not olarak yazdıktan sonra illa mukasebe kayıtlarında göstermemi istiyorsanız der ve
[/code]136 40 .... HATIR SENETLERİ
336 90 ...... ÇEŞİTLİ BORÇLAR (Kişinin Adı)
Kod:
153 00 0001 TİCARİ MALLAR 847,46
191 00 001 İNDİRİLECEK KDV 152,54
321 00 0001 TL BORÇ SENETLERİ (KİŞİ AD YAZ)
Kod:
10 GÜN SONRA
320 00 ......... A SATICISI
153 40 0001 ALIŞ İSKONTOLARI (-) 50,00
Kod:
Not yazarsın Toptan satışta KDV ayrı gösterilir.Önce bunu faturada isteyeceğiz.Perakendeci ise iç yüzdeyle 1.18 KDV ayıracağız.
Senetlerde 50,00 YTL düşük gösteremezsin Senet elinden çıktı Tamamını ödeyeceksin Onun için 320 de Şirket adına hesap açacaksın
Sonra bu 50,00YTL yi sana ödeyecekler
 
borç alacaklar dümdüz gitmiş
153 ve 191 hesaplar borçlu hs.lar
321 Alacaklı hs.
sonra
320 Borçlu hs
153 Alacaklı hs
ödeme yapılınca
100 borçlu hs
320 Alacaklı hs
Hatır Senedindede
136 Borçlu hesap
336 alacaklı hs
olarak muhasebeleştireceksiniz.
 
Üst