Hayvanların kesiminden sonra yağlarının tevkifata tabi olup olmadığı

Üyelik
23 Ara 2009
Mesajlar
2
İyi günler dilerim.

Mal alımı yaptığımız bir firma hayvanların kesiminden sonra kalan iç yağın 1/2 kdv tevkifatına tabi olmadığını söylemektedir.
Fakat bu konuda İzmir Vergi Dairesi'nden alınmış ve tevkifat uygulanacağına dair mukteza mevcut.
Konuyla ilgili başka bilgileriniz varsa ve paylaşırsanız sevinirim.
Teşekkür ederim...
 
Ynt: Hayvanların kesiminden sonra yağlarının tevkifata tabi olup olmadığı

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

Sayı
:
B.07.1.GİB.4.38.15.01/KDV-20-640/780
25/03/2008
Konu
:
İç yağ tesliminde Kdv tevkifatı


????????????...

KAYSERİ

İLGİ : 18/03/2008 tarih ve 4347 sayılı dilekçeniz
İlgi tarih ve kayıt numaralı dilekçenizin tetkikinde, ???? Müdürlüğü ?????.. vergi kimlik numarasında kayıtlı kurumlar vergisi mükellefi olduğunuz, büyükbaş hayvanların işkembeleri üzerinde bulunan yağları ayırt ederek iç yağ tesliminde bulunduğunuzu belirterek; söz konusu teslimlerinizin 108 seri no.lu KDV Genel Tebliği B/2 bölümü gereğince katma değer vergisi tevkifatına tabi tutulup tutulmayacağı hususunda, görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.
Bilindiği üzere, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu?nun 9?uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden dolayı sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir. Bu yetkiye istinaden Bakanlığımızca muhtelif tarihlerde yayımlanan Katma Değer Vergisi Kanunu Genel Tebliğleri ile bazı teslim ve hizmet bedellerine ait katma değer vergisinin, alıcılar tarafından tevkif edilerek vergi dairesine sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi mecburiyeti getirilmiştir.
Söz konusu yetkiye istinaden Bakanlığımızca 26.02.2008 tarihinde 26799 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanan 108 seri no.lu KDV Genel Tebliği?nin B/2 bölümü ile büyük ve küçükbaş hayvanların etlerinin (sakatat ve bağırsak dahil) teslimlerinde, bu Tebliğin yayımını izleyen günden başlamak üzere 1/2 oranında tevkifat uygulanması uygun görülmüştür.
Yine Tebliğin B/3 bölümünde, KDV Kanunu?nun 17/1?inci maddesinde sayılan kurum ve kuruluşların (tarımsal amaçlı kooperatifler hariç), sermayelerinin % 51 veya daha fazlası kamuya ait işletmelerin ve özelleştirme kapsamındaki kuruluşların bu bölümde belirtilen teslimlerinde tevkifat uygulanmayacağı, diğer mükellefler tarafından yapılacak teslimlerde faturada gösterilen işlem bedelinin hesaplanan KDV ile birlikte, Vergi Usul Kanununun 232?nci maddesine göre belirlenen fatura düzenleme sınırının (2008 yılı için 600.-YTL) altında olması halinde de tevkifat uygulanmayacağı belirtilmiştir.
Bu itibarla, büyük ve küçükbaş hayvanların hiçbir işlem görmemiş iç yağları, etten farklı olarak mütalaa edilemeyeceğinden; gerçek usule tabi katma değer vergisi mükelleflerine yapacağınız büyükbaş hayvanların işkembeleri üzerinde bulunan iç yağların tesliminde, alıcılar tarafından ½ oranında katma değer vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
_________________________________________________
İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)



Sayı :B.07.1.GİB.4.35.17.01/KDV:02-2071/624 19 MART 2009

Konu: Katma değer vergisi tevkifatı





?



İlgi: a)18/10/2008 tarih ve 3489 kayıt numaralı dilekçeniz.

b)06/11/2008 tarih ve B.07.1.GİB.4.35.17.01/KDV:02-2071/2584 sayılı yazımız.



Başkanlığımıza hitaben verilen ilgi a'da kayıtlı dilekçenizde; İlimiz ? Vergi Dairesi Müdürlüğünün ? vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, hayvansal iç yağlar ve pis yağ gibi ürünlerin satışında düzenleyeceğiniz faturalarda tevkifat bulunup bulunmayacağı hususunda ki görüş talebiniz üzerine, tarafınıza hitaben düzenlenen ilgi b'de kayıtlı yazımızın bir örneğininin de Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına intikal ettirilmesi sonucunda alınan ? sayılı yazı çerçevesinde aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur.



3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 9'uncu maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetki kapsamında 26/02/2008 tarih ve 26799 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 108 Seri Nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile "Büyük ve Küçükbaş Hayvan Etlerinin Tesliminde Tevkifat Uygulaması" getirilmiş olup;



''Büyük ve küçükbaş hayvanların etlerinin (sakatat ve bağırsak dahil) teslimlerinde, bu Tebliğin yayımını izleyen günden başlamak üzere (1/2) oranında tevkifat uygulanması uygun görülmüştür.



Bu kapsamdaki tevkifat uygulamasından doğan iade talepleri, 107 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (A/2) bölümünde yer alan iade uygulamasına ilişkin açıklamalar çerçevesinde yerine getirilecektir.''



Açıklamasına yer verilmiştir.



Diğer taraftan; 11/07/2008 tarih ve 26933 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 110 seri Nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nin D bölümünde de;



''Büyük ve küçükbaş hayvanların etlerinin (sakatat ve bağırsak dahil) gerçek usulde KDV mükellefleri ile 91 seri Nolu KDV Genel Tebliği'nin (A/2) bölümünde sayılan kurum ve kuruluşlara teslimlerinde, bu Tebliğin yayımını izleyen günden başlamak üzere (1/2) oranında tevkifat uygulanması uygun görülmüştür.''



İfadesine yer verilmiştir.



Buna göre; küçük ve büyükbaş hayvanların ham ve don yağ mahiyetinde olan eritilmemiş yağları, kemiklerinden veya artıklarından elde edilen yağların insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olan ham yağları, 110 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin D bölümündeki "Büyük ve Küçükbaş Hayvanların Etleri" kapsamında değerlendirilerek tevkifata tabi olacaktır.



Bilgi edinilmesini rica ederim.





Rıfat ENGİN

_________________________________________________
 
Ynt: Hayvanların kesiminden sonra yağlarının tevkifata tabi olup olmadığı

Üstadım karşı firmaya elimdeki muktezayı ve diğer muktezaları da gönderdim. Fakat adam inat ediyo. Tebliğde açık açık görecekmiş :) Çıldırıcam. Yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
Ynt: Hayvanların kesiminden sonra yağlarının tevkifata tabi olup olmadığı

Tebliğde açık açık yazmaz. Bu Türk Hukuk sistemi ile alakalı. Bir kaç hüküm konulur, olaylar bu hükümler çerçevesinde yorumlanır. Sizin karşı firma şöyle bir şey beklemesin

yağ----tevkifat var
toynak---- tevkifat var
boynuz----tevkifat var
arka bacak----tevkifat var
ön bacak--- tevkifat var
işkembe----tevkifat var
böyle bir şey yok, esasen gerek de yok. İlk özelge de zaten koyu alıntıladığım kısım bunu işaret etmiş.
_________________________________________________
Aman diyim üstad demeyim,
başka bir kilitli başlıkta arkadaşım olası üstadlığımızı derecelendirmişti, şimdi okur falan başımıza iş açmayalım.
 
Üst