Hediye Çeklerde Kdv

halilcan-28

Katkı Sunan Üye
Dostlar merhaba,

Malum Ramazan Ayı geldi.. Personele erzak dağıtımları, kumanyalar bu bereketli ayda bereketlendi. Hayır işleri arttı...
Gelelim işin mevzuat boyutuna... Birde diğer yardım şekli hediye çekleri... X hipermarketi, B şirketinin personeline dağıtılmak üzere 100 YTl'lik hediye çekleri veriyor.Gelir vergisi açısından Nakdi bir yardım mıdır? Yoksa Ayni bir yardım mıdır? Uygulamada, X şirketi B şirketine fatura ediyor. Hediye çeki faturası ..500 adet + %18 KDV şeklinde... Ancak dağıtılan ürünlerde %8 KDV ağırlıkta... Konu hakkında belge düzeni veya fatura düzeni, KDV durumu hakkında bilgi ve yorumlarınızı beklerim......

Kolay gelsin....

Ynt: Hediye Çeklerde Kdv

satışa konu olan meta hediye çeki olduğundan %18 KDV uygulanması uygun olacaktır.

burada biraz da çeki alan firmanın neler uygulaması gerektiğine değinsek..
personele dağıtıldığında ücret gibi değerlendirilip SSK ve GV uygulanmalı mıdır? evet ise ne şekilde hareket edilmelidir?

Sayın halilcan-28,

X hiper marketinin B şirketine dağıtmak üzere verdiği 100 YTL değerindeki 500 adet hediye çekleri, X hiper market yönünden, çek karşılığında tahsil edilen tutarlar henüz bir mal teslimi söz konusu olmadığından, avans niteliğinde olup, KDV?ye de tabi değildir.

Bedeli tahsil edilen alışveriş çeki ileriye yönelik bir satın almanın siparişidir.Dolayısıyla hediye çekleri devredilirken fatura düzenlemeden dekont etmek suretiyle satın alma hakkı devredilmelidir.

Böylece X hiper market malın teslimi halinde fatura düzenlemelidir. Dolayısıyla % 8 ve % 18 KDV konusunda bir tereddüt de doğmayacaktır.

B şirketi açısından ise personele verilen hediye çeki tutarının bordroya ilave edilmesi ve brütleştirilmesi gerekecektir. Personele verilen çek tutarı X hiper markete verilen avans ile kapatılması gerekmektedir.

Dostlar ilgi ve alakanız için teşekkür ederim.
Sayın Gmance meslektaşımın yorumlarına katılıyorum. Ancak X marketi, söz konusu teslimleri yaparken, personel bazında mı fatura edecek.Malum, personel X marketin muhtelif şublerinden (çekini ibraz etmek suretiyle) alış-veriş yapmaktadır. 450 personel alış-veriş yapacağına göre ..B şirketi adına 450 fatura mı düzenlenecek.
Yorumlarınızı beklerim. Ayrıca, B şirketi personeline verdiği x marketin çeklerini, personel avansı olarak mı nitelendirecek?

Kolay gelsin.....

Migrostan alınıp Personele verilen hediye çeklerinde nasıl bir kayıt yapmamız gerekli. Bu çekler sayesinde personelin kümülatif matrahı artacakmıdır. Kdv sini indiremiyor muyuz ?

İlk aldığımızda çekleri koyacağımız hesap 157 midir ?

Teşekkür ederim

arkadaşlar günaydın, hediye çekleri ücret gibi değerlendirip vergilendiriyoruz
ancak bunları bordroda herbir işçinin brüt kazancına ekleyip işçinin kümülatif gelir vergisini artırıyormuyuz.
kolay gelsin.