fonradar

Henüz İşten Ayrılmamışken Çalışmam Ve Şirkete Giriş-çıkış Yapmam Engellendi..!

Üyelik
27 Haz 2012
Mesajlar
4
Konum
İstanbul
Çalıştığım işyerinin insan kaynakları 12 Nisan Salı günü bana işe geç kalmalarla ilgili bir ihtarname verdi. Bunu imzalamak zorundaymışım gibi lanse ederek imzalamamı söylediler ve imzaladım. Ertesi güne kadar da süre verip savunmamı yazmamı istediler. Savunma istenecek kadar bir durum olmadığını düşünerek giriş-çıkış saatlerimin bir dökümünü vermelerini ve buna göre savunma yazmak istediğimi belirttim. Fakat insan kaynakları bana bunu veremeyeceğini ve müdürümden istememi söyledi. Bu süreçte savunma vermem için hem insan kaynakları hem de departman yöneticim beni bu konuda zorladılar. Ben de bazı kaynaklardan edindiğim bilgilere göre savunma vermek zorunda olmadığımı bildiğimden savunmamı vermedim.

Sorun bundan sonraki süreçte başladı. Savunmamı vermediğim için departman yöneticim savunma vermem konusunda bana çeşitli telkinlerde bulundu. Ben de bunun zorunlu bir şey olmadığını ve vermeme gerek olmadığını, insan kaynaklarının neden bu kadar direttiğini anlamadığımı söyledim. Zaten imzalattıkları ihtarnamedeki savunma verme sürem de dolmuştu. Daha sonrasında 15 Nisan Cuma günü yöneticimle aramda geçen yazışmalarda, yöneticim bana; "Eğer istemiyorsan istifanı verebilirsin yada ik çıkış işlemlerini başlatabilir." dedi. Ben de insan kaynaklarının ilk defa verdiği ihtarnameye savunma vermediğim için kanunen beni işten çıkaramayacaklarını belirttim.

Devamında yaşanan olaylar ise tam bir karmaşaya dönüştü. Yöneticim beni tekrar konuşmak için odasına çağırdı ve niye savunma vermediğimi, istemiyorsam istifa etmemi ya da insan kaynaklarının çıkışımı vereceklerini tekrar etti. Ben de siz beni istemiyorsanız istifa ederim dedim. Peki öyle yap o zaman dedi ve odadan çıktım. Arkasından daha insan kaynaklarına istifa edeceğimi söylememişken bilgi işlem görevlisi çalışırken gelip önümden bilgisayarımı aldı. Daha sonrasında insan kaynakları istifamı vermemi istedi. Ben de henüz istifa etmediğimi ve istifa mektubu yazıp 18 Nisan Pazartesi sabahı vereceğimi söylediğimde; bugün istifa ediyorsanız bugün vereceksiniz cevabını aldım.

Henüz ne zaman istifa edeceğimi insan kaynaklarına bildirmemişken yöneticimin bilgi işlem ve insan kaynakları departmanlarına durumu söylemesi ve işlemleri başlatması doğru mu?

Bunun üzerine bilgisayarın alınmasına mahsuben, teslim alınma saatini yazdırdığım bir teslim tutanağıyla birlikte istifamı vermeden şirketten ayrıldım. Şirketten ayrılırken de turnikelerden şirkete giriş-çıkışlarım engellendiğini gördüm. Tahmin ediyorum ki tüm çıkış işlemlerimi de gerçekleştirmişlerdir.

Bu durumda ben istifamı vermeden şirketin benim çıkış işlemlerimi yöneticimden aldığı bilgiyle yapması doğru mu? Şu an ben herhangi bir sebepten şirketten çıkarılmadım veya istifa etmedim ama çalışmam ve şirkete giriş-çıkış yapmam engellendi. Bu durumda ne yapmam gerekiyor?
 
-Öncelikle ifade edeyim ki genel manada siz haklısınız ancak başlangıçta savunma vermemeniz/vermekten kacınmanız doğru değil,isteniyorsa vermelisiniz,işe geç gelme durumunuz yok ise zaten yoktur,var ise ki var olduğu anlaşılıyor!İK da bu durumla ilgili elinize bir çıktı vermese de, gel kardeşim bak/gör diyerek yerinde inceleme yapmanızı sağlayabilirdi(malisef bazı işverenler buna gerek duymaz,belki bir kaç kez geç gelmişliği olmuştur ama görmek işcinin de hakkı olsa gerek) diğer taraftan olmayan bir şey için savunma zaten istenmez,muhtemelen az da olsa geç gelme durumunuz olduğunu hatırlarsınız,hatırlayamıyorsanız kayıtlardan durum anlaşılır.
-Savunma vermeme sebebiyle işverenle çekişme içine girmiş oldunuz,lakin bunun karşılığı istifa etmenizi istemek veya işveren tarafından çıkış yani fesih olmaz/olamaz, konusu belli olan savunma talepli yazıyı tebellüğ ettiniz ama cevaben savunma yapmadınız,bunun karşılığı sadece uyarı,ihtar gibi bir disiplin cezası olabilirdi,buda sözleşmenin eki olan/sayılan disiplin ceza cetvelindeki duruma göre uygulanabilir.
-ifadelerinize göre siz istifa etmemişken sizi istifa etmiş gösteremezler ve bu sebebten(yani savunma vermedin diye) sizi "haklı nedenle"işten atamazlar,eğer tersi durumları yapmışlar ise işveren haksız duruma düşer.
-sanırım geriye dönüş yok,bu takdirde yarın bir avukat dan yardım alarak,noterden durumu özetler şekilde ihtarname gönderiniz,bu ihtarnamede yasal haklarınızı talep ederek x banka şubesi ......hesabına ödenmesini talep ed,niz.
-işveren istifa gösteremez,bu sebeble fesih yoluna gidemez,giderse sonuçlarına katlanır,ya işyerini terk ettiniz diye ya da bundan sonra devamsızlık yaptınız diyerek iş akdinizi feshedecek olabilir....olsun işin esası ortada,muhtemelen bu durumu dava konusu yapacaksınız ve mahkeme de kısmen ispat sorunu yaşayacaksınız,umarım kazanırsınız.
 
İş yerini terketme konusunda sadece yarım saat erken çıktım. İspat konusu derken neyi ispat konusunda sorun yaşayacağım?
 
Üst