Ynt: Hesap planı
Songül Hanım,
sorunuzda hesap planının kullanımı herhangibir kanuna bağlanmış sıkı kuralları olmayan bir soru olması nedeniyle sanırım cevap alamamışsınız.
Ancak 26.12.1992 tarihli 21447 (M) sayılı resmi gazetede yayınlanan 1 SERİ NO'LU MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ' nde Muhasebe Usul ve Esaslarıı 5 Başlık altında toplanmıştır. Bunun 5. başlığında yer alan "V ? Tekdüzen Hesap Çerçevesi, Hesap Planı ve Hesap Planı Açıklamaları" kısmında;
71 DİREKT İLKMADDE VE MALZEME GİDERLERİ
Bu grupta yer alan hesaplar, üretilen mamülün bünyesine ana madde olarak katılan ve hangi mamülden ne kadar tüketildiği, ekonomik bakımdan ayrı olarak izlenebilen ilkmadde ve malzemelerle ilgili gider, yansıtma ve fark hesaplarını kapsar.
710. Direkt İlkmadde Ve Malzeme Giderleri :
Bu giderler, esas üretim gider yerleri ile ilgili olup, mamülün bünyesine giren, mamülün temel öğesini oluşturan ve mamülün bünyesine doğrudan yüklenebilen maddelerin kullanımı fiili tutarlarla bu hesapta izlenir. Üretimde kullanılmayan ve satılan ilkmadde ve malzemenin maliyeti bu hesapta izlenmez.
--------------
72 DİREKT İŞÇİLİK GİDERLERİ
Bu grup bir mal veya hizmetin üretim maliyetine doğrudan doğruya verilebilen işçilik giderleri ile ilgili gider, yansıtma ve fark hesaplarından oluşur.
720. Direkt İşçilik Giderleri Hesabı :
Bu giderler esas üretim gider yerleri ile ilgili olup, belli bir mamül veya hizmetin üretim maliyetine doğrudan doğruya yüklenebilen işçilik giderlerini kapsar. Bu giderler hangi mamül veya mamül grubu için harcandığı izlenebilen ve herhangi bir dağıtım anahtarına gerek duymadan, işçi başına düşen çalışma süresi ölçülebilen işçilik giderlerinden oluşur.
----------------
76 PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİ
Bu grup araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile ilgili gider, yansıtma ve fark hesaplarından oluşur.(1)
760. Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri :
Mamülün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcılara teslimine kadar yapılan giderler bu hesaba borç kaydedilir. Dönem sonlarında bu hesap, "761- Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Yansıtma Hesabı" ile karşılaştırılarak kapatılır.
denilmektedir.
Kebapçının bir ürün imal ettiği düşünülürse kullanılan 710, 720 mantığı imalat nedeniyle makul iken 760 biraz garip kalmış görünüyor. Ancak bu uygulama yerine 740 gibi bir hesap kullanılması işin kayıt kısmını kolaylaştıracak olmasına rağmen yapılan işin özüne aykırı kaldığı kanısındayım. Bana kalırsa siz yine 710, 720 uygulamasına devam edin derim. Neticede eti alıp işleyip satışı gerçekleşiyor. (Fırından Farksız çalışıyor.)
İyi Çalışmalar dilerim.