Hiç Bir Hakkımı Alamıyorum.

Arkadaşlar nereden başlasam bilemiyorum artık canıma ve bazı çalışanların canına tak etmiş durumda. En azından ekmeğimizden olmamak adına ne şikayet ediyoruz ne patrona böyle böyle diyebiliyoruz. Şimdi bazı sorularım var bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

2004 Yılından beri aynı şirkette ön muhasebe bölümünde çalışıyorum. Çalıştığım bu süre içerisinde bugüne kadar alamadıklarım;

1.) Yıllık İzin
2.) AGİ
3.) Sabah 7 Akşam 8-9 Çalışma saati Ve Mesai

şimdi bunları dediğim gibi patrona söyliyemiyoruz ve buda onun canına minnet. Bu kadar çalışmışlık var şimdi ne yapmamız gerekiyor topluca şikayet etsek ne gibi faydaları ve zararları olur çünkü şikayeti bizim ettiğimizi bilmemesi gerekiyor neticede ekmek aslanın ağzında. Gerçi afedersiniz eşşeklik bizde biz korkuyoruz bu konuda lütfen yardımlarınızı esirgemez iseniz sevinirim.

Alırsın tespit edilirse.. Rahat şekilde alırsın. Tekrardan bildirge düzenlerler..Maaşları ona göre öderler.. Çalışma saatlerinden dolayı mesailer eklenir.. vs vs.. Ama önce Patronla görüşün. Uyuyan Patronu bir uyandırın derim..

Alırsın tespit edilirse.. Rahat şekilde alırsın. Tekrardan bildirge düzenlerler..Maaşları ona göre öderler.. Çalışma saatlerinden dolayı mesailer eklenir.. vs vs.. Ama önce Patronla görüşün. Uyuyan Patronu bir uyandırın derim..

Yani şimdi normal şartlar bize ödenecek olan AGİ ler ve yıllık izinler için şikayet ettik diyelim SSK dan gelince patron bir şekilde ispat etmek zorunda değil mi ? bizim herhangi bir yere imza attığımız veya parayı aldığımız yada izine çıktığımızı gösteren bir belge vs yok. Patron ile konuşsak bir sonuca varacağımızı düşünmüyorum işte kapı işte sapı diyecek çünkü bir iki kişiye aynı muameleyi yaptı şimdi bizde şikayet etsek SSK dan gelenler bizim şikayet ettiğimizi bilmesin istiyoruz.

Bakın,
şikayet ettiğinizde, haklılığınız tesbit edilir sadece, işverene de gerekli idari para cezaları kesilir,
size agi ödenmediğini gelen müfettişler tesbit edip bunu raporladıklarında, bu raporun, patronunuza her hangi bir yaptırımı olmayacak doğrudan. Sadece cezaları ödeyecek en fazla.
Bundan sonra, o tesbit edilen, alamadığınız haklarınız patronunuz tarafından kendiliğinden ders alınıp ödenmezse; alabilmeniz için dava açmanız gerek. Dava yı da kim olduğunuzu belli etmeden açabilme şansınız yok. Çalışırken şikayet etmeye korktuğunuz için söylüyorum ( kısmen bu endişeye hak veriyorum ama); çalışırken şikayet edene kapı gösteriliyorsa ;
hakkınızı gerçekten almak istiyorsanız,atacağınız adım sonrası '' o kapı size eninde sonunda gösterilecektir.''
Ha sonrasında dilerseniz, o kapıdan tekrar içeri girebilmek için çaba harcayabilir, işe iade davası açabilirsiniz elbette.

Son düzenleme:
Anladığım kadarı bir çoğumuz gibi 6 ay, 1 seneyi maaşsız geçiremeyeceksiniz. Bu durumda bir iş bulup sonrasında geriye dönük alacaklarınız için davanızı açmanız daha doğrusu olacaktır.

Hem ben şikayet edeyim hem beni kimse bilmesin gibi bir durum sözkonusu değil. Cesaretli olun, hakkınızı arayın. haklarınızı vermediği takdirde dava açacağınızı söyleyin.
İşveren iş mahkemesinde kendisine isnat edilen suçlamaların asılsız olduğunu ispat ile yükümlüdür.

Herşeye imza atmamış iseniz (tamamını aldım, ibra ederim, vb.) kesin kazanırsınız, hele birde sizin durumunuzda olup şahit olabilecek başka çalışanlar varsa.

Arkadaşlar nereden başlasam bilemiyorum artık canıma ve bazı çalışanların canına tak etmiş durumda. En azından ekmeğimizden olmamak adına ne şikayet ediyoruz ne patrona böyle böyle diyebiliyoruz. Şimdi bazı sorularım var bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

2004 Yılından beri aynı şirkette ön muhasebe bölümünde çalışıyorum. Çalıştığım bu süre içerisinde bugüne kadar alamadıklarım;

1.) Yıllık İzin
2.) AGİ
3.) Sabah 7 Akşam 8-9 Çalışma saati Ve Mesai

şimdi bunları dediğim gibi patrona söyliyemiyoruz ve buda onun canına minnet. Bu kadar çalışmışlık var şimdi ne yapmamız gerekiyor topluca şikayet etsek ne gibi faydaları ve zararları olur çünkü şikayeti bizim ettiğimizi bilmemesi gerekiyor neticede ekmek aslanın ağzında. Gerçi afedersiniz eşşeklik bizde biz korkuyoruz bu konuda lütfen yardımlarınızı esirgemez iseniz sevinirim.

Benim size kısa ve öz fazla detaya girmeden yapmanız gerekenleri bildiriyorum.

İşvereninize çekinmeden durumu anlatınız muhtemelen size hak vermeyecektir anlattığınıza göre durumu bir iş hukukundan anlayan bir avukat ile çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına bildiriniz izin kullandığınıza dair bir evrak olmadığı ve agi aldığınıza dair bir tutar oluşmadığını için ispatini işveren yapması gerekir daha sonra çalışma ve sosyal güvenlik bakalığının son durum neticesine göre eğerki ilgili tutarları geri alamadığınız söz konusu olur ise karşı dava açarak tüm haklarınızı kuruşuna kadar geri alırsınız bu işlemleri yaparken hala orada çalışacagınız için bu işlemler üzerine işveren sizi haksız bir sebep göstermeden bu sefer işe iade davası açarak tekrar işe girişinizi yaparsınız. Yalnız sizi işten çıkartır ise yani iş çıkışınızı verir ise işe giriş davası açarken üzerine bir de kıdem tazminatı davası açmayı sakın unutmayın çünkü işten çıkışınız verilir ise tazminat hakkınızı kaybetmeyin bunun üzerinde de başka bir işlem yapmanıza gerek yok en başta dediğim gibi en kısa süre iş hukukundan anlayan avukat ile sözleşmeli ile çalışmanız menfaatinize olacaktır.

Gerisini işvereniniz düşünsün.

İyi Günler.

İşe iade davası ve işe geri dönme <<<<<SÖZLEŞMENİN FESHEDİLMESİ>>>>>>> Kıdem tazminatı davası

Tazminatı ödenmeden sözleşmesi feshedilen çalışanın önünde 2 seçenek vardır, ya işe iade davası açar işine geri dönmek için;
veya ödenmeyen tazminatları için dava açmak, ama 2si aynı anda değil, çünkü ikisi birbirine zıt sonuçlardır.
İşe iade davası açıp kazandığınızda, artık o fesih hiç olmamış demektir, olmayan bir fesih için de kıdem tazminatı hakkı olmaz.
Demek istediğim; açmış olduğunuz işe iade davası, açabilecek olduğunuz kıdem tazminatı davası için bekletici sebep olacaktır.

İş ilişkisi devam ederken,bu tür konuların böylesi işverenden talep edilmesi,hatta yazıya dökülmesi gibi durumlar ciddi sıkıntıların yaşanmasına sebeb olur(Ne olur;işveren işciyi takibe alarak,bilumum söz,tutum ve davranışları hk.işlem yürütür,(ama efendim işci haklı,evet,işverende haksız,evet.bu nokta zaten net.konumuz olması gerekenler)olaki bazı durumlar da işci aleyhine dönebilir)neticede bu yol ciddi bir riskdir.
Anlaşılan artık bu ve benzeri olumsuzluklar çekilmez boyutlara ulaşmış,bundan sonrası da ümid vermiyor,düzelme olmayacak gibi.
Çalışanlar; mevcut halde iş ilişkisini devam ettirebilmenin zorluğu ile iş sonu hayatın yaşanan zorlukları(başta geçim)düşünülerek, iki arada kalıp, kendilerine bir çıkar yol arayabilirler.(bu şartlar karşısında gayet doğal)
Olayımıza ilişkin olarak,fazla çalışma ücretlerinin ödenmemesi durumu,işciye iş sözleşmesini haklı nedenle fesih imkanı verir,bu doğrultuda k.tazminatı isteğinin de kabülü gerekir.
İspatı istemde bulunan işciye aittir.Ücretin ödendiğinin ispatıda işverene aittir.Anlaşıldığı kadariyle belirtilen çalışma süreleri,f.çalışma yapılıyor olduğunu da göstermektedir.
Tabi F.çalışmalar ile ilgili bordrolar,bordroda belirtilenden daha fazala çalışmanın varlığı,işcinin imzası,kanıtlar,ücret koşulu(yani aylık maktu ücretli çalışan olup,olmadığı)takdiri indirim(yani hayatın olağan akışına aykırı daha fazla,f.çalışmanın varlığı)vs.önemli,vede zaten ödeme yapılmamış,yapılmadıysa işverenin ödediğini ibraz edemiyecek demektir.
Sonuç,fesih sonucunda hiçbir alacağınız ödenmiyeceğinden,dava açmanız gerekecek.
Tavsiyem;bir avukatla görüşerek işlemlerin yürütülmesidir.
Bu yola çıkacak çalışan,bundan sonra geçim kaynağını (yeni bir iş imkanı olması gerektiğini) önceden düşünmüş olacak.
Bu dava en az 2-3 yıl belki biraz daha fazla da sürebilir.

Son düzenleme: